Top 5 bestemmingen voor wandelvakanties in Europa

Wandelen is hot! Maar liefst 8 miljoen Nederlanders trekken regelmatig de wandelschoenen aan. Wandelvakanties zijn dan ook populairder dan ooit. Een wandelvakantie is de ideale manier om zowel sportief bezig te zijn als in contact te komen met de natuur. Maar wat zijn nou de topbestemming voor een wandelvakantie in Europa? Lees in deze blog alles over de mooiste wandelgebieden in Europa voor onervaren én ervaren wandelaars.

Tees Valley, onontdekt wandelparadijs in Engeland

Tees Valley is een unieke outdoorbestemming aan de noordoostkust van Engeland. Je vindt hier veel prachtige wandelroutes. Van een uitdagende kustwandeling tot stevig hiken door bossen en het platteland, Tees Valley kent vele prachtige routes om te ontdekken. Ben je een echte wandelliefhebber? Zorg dan voor comfortabele wandelkleding. FALKE heeft speciale sensitive sokken voor in het vliegtuig, maar ook uitstekende wandelsokken en andere sportsokken.

Voor diehard-wandelaars is de 175 kilometer lange Cleveland Way de ultieme track. Deze route loopt langs de meest prachtige uitzichten van de kust en het platteland, kastelen, markten en vissersdorpjes. Of, wat dacht je van de 148 kilometer lange Teesdale Way waarbij je een route langs de River Tees volgt? Geniet hier van het platteland en industriële landschappen. Bekijk de website van Tees Valley voor meer wandelroutes in het gebied.


Tees Valley wandelvakanties

Onontdekt Engeland: de prachtige wandelroutes van Tees Valley. (credits: Mike Kipling)

Turkije, hiking paradijs is opkomst

Bij wandelbestemmingen zal je in eerste instantie niet aan Turkije denken. Het imago van Turkije wordt nog altijd gedicteerd door zon, zand en zee en all-inclusive hotels. Maar één onderbelicht aspect van het land is ongetwijfeld de natuur die zich uitstekend leent voor korte of lange wandelvakanties. Of je nu langs de indrukwekkende kustlijn in het zuiden of noorden loopt, te voet het sprookjeslandschap van Cappadocië wil verkennen of unieke bergen wil bewandelen, Turkije biedt wandelaars ontzettend veel mogelijkheden.
Als we één wandelbestemming in Turkije zouden moeten uitlichten, dan is het Küre Mountains National Park. Het strekt zich uit over de provincies Bartin en Kastamonu in het noorden en bestrijkt een gebied van 370 km². Er is een netwerk van in totaal 762 km aan wandelpaden.

wandelvakantie Turkije

Turkije zet grote stappen als bestemming voor wandelvakanties.

Ook het Kaçkar gebergte – in het noorden van Turkije niet te ver van de grens met Georgië – is een prachtig wandelgebied. Wandelroutes bestaan uit 32 met elkaar verbonden trajecten en veel bevinden zich boven de boomgrens van 2100 meter en staan dus garant voor geweldige uitzichten.

wandelvakantie Kaçkar Turkije

Kaçkar Turkije

De bekendste wandelroute van Turkije is de beklimming van de 4000 meter hoge Kaçkar-berg.

Wandelvakantie in het Reuzengebergte van Tsjechië

In het noorden van Tsjechië bevinden zich de hoogste bergen van het land. Het Reuzengebergte, dat in het Tsjechisch Krkonoše wordt genoemd, is vernoemd naar een reus die er volgens de legende zou leven. De bergen vormen een prachtig decor voor outdoorliefhebbers. Je kunt in het Reuzengebergte verschillende liften nemen naar de bergtoppen of wandel zelf naar één van deze hoge pieken. Een mooie wandeling in het oosten van het Reuzengebergte is door het veenmoeras Upská. Je wandelt over vlonders door een van de hoogste delen van het Reuzengebergte. Het is
een ruig landschap waar zelfs geen bos groeit. Het wordt daarom ook wel toendra genoemd. Het wandelpad ‘Toendra van het Reuzengebergte’ gaat vanaf de hoogste bergtop Sněžka naar de gezellige berghut Luční Bouda waar je iets kunt eten en zelfs kunt overnachten. De route gaat verder over een wandelpad naar het toeristenoord Pec pod Sněžkou. In totaal is de wandelroute 15 kilometer.

Wandelvakantie Reuzengebergte Tsjechië

Het Tsjechische Reuzengebergte biedt een prachtig decor voor een wandelvakantie.

De Tsjechische natuur biedt een prachtig decor voor een wandelvakantie. Er zijn bossen, meren, bergen en romantische valleien waar honderden kilometers aan wandelpaden zijn te vinden.

Preikestolen, één van de mooiste wandelroutes in Fjord-Noorwegen

Duizenden kilometers gemarkeerde paden en honderden onbemande en bemande berghutten. ‘DNT’, de Noorse wandelorganisatie, zorgt ervoor dat de Noorse bergwereld bereikbaar is voor toeristen. Kenmerk van DNT is de rode ‘T’, die je overal in de bergen tegenkomt als markering op rotsen en steenmannen. Preikestolen is daar één van, een wandeling naar het bekendste uitzichtpunt van Noorwegen. Er loopt een goed onderhouden wandelpad vanaf bergpension Preikestolen Fjellstue naar het rotsplateau op 604 meter hoogte. De wandeling van 5 kilometer heen en terug neemt 4 tot 5 uur in beslag, maar gun jezelf een verblijf van een uur of twee op het rotsplateau. Preikestolen Fjellstue is vanuit Tau goed te bereiken met de auto en ’s zomers ook met de bus.

Preikestolen

De wandeling naar de wereldberoemde Preikestolen is zo’n 4 kilometer lang en duurt ongeveer 2 a 3 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Wandel door de ongerepte natuur naar de Preikestolen langs gletsjers, meren en bergen.

Wandelen in het Zwarte Woud

Het hoogste middelgebergte van Duitsland is een populaire bestemming onder Nederlanders. Wandelen doe je op een van de 45 Schwarzwälder Genießerpfade met een lengte van 6 tot 18 km. Er komen er regelmatig nieuwe bij. Pforzheim is een mooi vertrekpunt voor wandelingen in het Zwarte Woud. Maar liefst 83,5 procent van het oppervlak van deze gemeente is groen. Bovendien ligt in de directe omgeving 100 kilometer aan wandelpaden – dat alles maakt Pforzheim tot de op vier na groenste stad van Duitsland. De riviertjes de Enz, de Nagold en de Würm zorgen ervoor dat de natuur ook midden in de stad aanwezig is. Hier starten de drie oudste hooggelegen wandelroutes van Duitsland: de Mittel-, Ost- en Westweg.

Achertal wandelvakanties Duitsland

Overzie het Zwarte Woud in Achertal.

Achertal is een vallei in het noordelijk deel van het Zwarte Woud. De route langs rustgevende bossen, de wijngaarden van Kappelrodeck en het molendorp Ottenhöfen brengt je naar de Hornisgrinde: het hoogte punt van het woud op 1164 meter hoogte.

Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>