Duizenden kilometers gemarkeerde paden en honderden onbemande en bemande berghutten. 'DNT', de Noorse wandelorganisatie, zorgt ervoor dat de Noorse bergwereld bereikbaar is voor toeristen. Nederlanders kiezen steeds vaker voor een gezonde levensstijl en Noorwegen is bij uitstek het land om dit tot zijn recht te laten komen. Daarom drie van de mooiste wandelroutes in Fjord-Noorwegen op een rijtje, de Preikestolen, Trolltunga en Romsdalseggen. Aanschouw spectaculaire uitzichten, wandel op grote hoogte en ervaar de ongerepte natuur!

trolltunga

DNT – Den Norske Turistforening
Den Norske Turistforening is de Noorse wandelorganisatie en telt 240.000 leden van Kristiansand tot de Noordkaap. Kenmerk van DNT is de rode ‘T’, die je overal in de bergen tegenkomt als markering op rotsen en steenmannen. DNT zorgt voor de markering van 20.000 kilometer wandelpaden en beheert 460 berghutten verspreid over heel Noorwegen. Er zijn bemande hutten, kleine onbemande hutten met zelfbediening en onbemande hutten zonder voorraden.

Top 3 wandelroutes in Fjord-Noorwegen

1. Preikestolen (de Preekstoel)
Preikestolen, in het Engels beter bekend als Pulpit Rock, is een van de bekendste uitzichtpunten van Noorwegen en absoluut een hoogtepunt van je verblijf in Fjord-Noorwegen. Er loopt een goed onderhouden wandelpad van bergpension Preikestolen Fjellstue naar het rotsplateau op 604 meter hoogte. De wandeling van 5 kilometer heen en terug neemt 4 tot 5 uur in beslag, maar gun jezelf een verblijf van een uur of twee op het rotsplateau. Preikestolen Fjellstue is vanuit Tau goed te bereiken met de auto en ’s zomers ook met de bus. Vanaf Stavanger ben je met een veerpont binnen anderhalf uur in Tau. Bovendien brengt het vliegtuig je in anderhalf uur van Amsterdam naar Stavanger.

Preikestolen: the iconic Pulpit Rock

2. Trolltunga (de Trollentong)
Voor de echte experts is de rots genaamd Trolltunga een van de spectaculairste wandelbestemmingen van Noorwegen. Deze steenformatie ligt ongeveer 1100 meter boven zeeniveau en zweeft op ca. 700 meter boven het Ringedalsvatnet meer. De rots steekt vrijwel horizontaal uit het gebergte en wordt ook wel de trollentong genoemd. De tocht begint in Skjeggedal, heeft een lengte van ongeveer 20 kilometer en duurt 8 tot 10 uur. Onderweg kom je langs bijzondere natuurverschijnselen zoals de stuwdam Ringedalsdemningen, kolkgaten en gletsjermolens. Eenmaal boven op het puntje van Trolltunga heb je een indrukwekkend uitzicht over het Ringedalsvatnet meer. Krijg je geen genoeg van het uitzicht, breng dan de nacht door in je eigen tent tussen de bergen bij Trolltunga. Voor de echt ervaren wandelaars is het ook mogelijk om samen met een gids de Via Ferrata klimroute te nemen. KLM vliegt in slechts 1 uur en 40 minuten van Amsterdam naar Bergen. Vanaf Bergen is het ongeveer 2 uur en 45 minuten rijden naar Skjeggedal.

trollentong fjord-noorwegen

3. Romsdalseggen
Romsdalseggen is te vinden in het noorden van Fjord-Noorwegen, in de buurt van Molde. De wandeling voert je door een berggebied met uitzicht op fjorden, bergtoppen en watervallen. Je kan hierbij kiezen uit drie routes met verschillende moeilijkheidsgraden: makkelijk, normaal en extreem. De extreme route moet met een gids gelopen worden. De route is bijna 10 kilometer lang, duurt 5 tot 7 uur en begint en eindigt in Åndalsnes. Er zijn diverse mogelijkheden voor accommodaties, van hotels tot zelf-catering chalets, afhankelijk van je budget en smaak. Scandinavian Airlines vliegt van Amsterdam naar Oslo in slechts 1 uur en 45 minuten en van Oslo naar Molde in 1 uur. Vanaf de luchthaven rij je in ongeveer anderhalf uur naar Åndalsnes.

Romsdalseggen

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>