Top 10 bezienswaardigheden van Berlijn

Lange tijd is Berlijn een verscheurde stad geweest, een stad verdeeld tussen Oost en West. Een stad die als geen andere geleden heeft onder het geweld van de geschiedenis in de twintigste eeuw. Tegenwoordig geldt de stad als het politieke, culturele en wetenschappelijke middelpunt van Duitsland. In geen enkele andere Europese stad is het contrast tussen het verleden en heden zo indrukwekkend als in de Duitse hoofdstad. Berlijn behoort dan ook al jarenlang tot de top tien van populairste steden van Europa als het gaat om stedentrips. Wij nemen je mee langs de top 10 bezienswaardigheden van Berlijn!

Weekendje weg Berlijn

Net als elke wereldstad barst Berlijn van bezienswaardigheden en attracties, die haar duizenden toeristen maar al te graag bezoeken. Niet voor niets, want de meeste zijn zeker de moeite waard. Ga je voor de eerste keer een weekendje weg naar Berlijn? Maak je dan geen zorgen, want wij hebben alvast een Top 10 bezienswaardigheden Berlijn voor je op een rij gezet:

#1 East Side Gallery

Berlijn ademt kunst, zo ook de 1,3 kilometer lange East Side Gallery. Ruim honderd kunstenaars uit 21 verschillende landen leefden zich in 1990 goed uit op de resten van de Berlijnse Muur, die na zijn val in 1989 waren overgebleven. Het resultaat mag er nog steeds wezen. De prachtige graffiti-kunstwerken met een politiek tintje maken van de East Side Gallery een gedenkwaardig monument in de stad. Tegenwoordig is het bovendien de langste openluchtgalerie ter wereld, waarbij street art geheel tot zijn recht komt.


East Side Gallery Berlijn
East Side Gallery Berlijn
East Side Gallery Berlijn

#2 Holocaust-Mahnmal

De Tweede Wereldoorlog mag nooit vergeten worden. De Amerikaanse architect Peter Eisenman deelt deze mening en ontwierp in 1988 dit eerbetoon aan de slachtoffers van de jodenvervolging. De 19.000 vierkante meter aan 2711 rechthoekige betonblokken met elk een ander formaat, golft over het terrein en geeft je een gedesillusioneerd gevoel. Iets wat Eisenman graag wilde opwekken. Onder het monument bevindt zich bovendien een expositieruimte, die onder andere dagboekfragmenten van slachtoffers tentoonstelt en verhalen van overlevenden vertelt.

#3 Museuminsel

Amsterdam heeft het Museumplein, Berlijn het Museuminsel. Dit eiland huisvest vijf verschillende musea met elk een spraakmakende collectie. In het Altes Museum vind je bijvoorbeeld een reeks Romeinse en Griekse kunstwerken. In het Neues Museum vooral archeologische verzamelingen uit Egypte en in het Pergamon Museum staat nog altijd het beroemde Pergamon altaar. Naast de vijf musea is de Dom van Berlijn een ander hoogtepunt van het eiland. Dit neobarokke gebouw werd na een restauratie in 1996 heropend en staat bekend om zijn prachtige orgel met vier klavieren.

Museum eiland in Berlijn

Museum eiland in Berlijn

#4 Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Nadat deze kerk in 1943 door een bombardement getroffen werd en daardoor zwaar beschadigd raakte, legde architect Egon Eiermann een pleister op de wonde. Hij bouwde pal naast de overgebleven ruïne een achthoekige, moderne kerkzaal, waarin de blauwe glasscherven van de ramen een feest voor het oog zijn. Tegenwoordig kun je in deze gedenkzaal meer te weten komen over de geschiedenis van de oude kerk en foto’s bekijken. De Berlijnse bevolking noemt de samenstelling van deze twee kerken ook wel ‘poederdoos en lippenstift’, vanwege het contrast tussen de oude ruïne en de smalle, moderne nieuwbouw.

#5 Reichstag

In het eclectische Rijksdaggebouw zetelt het Duitse parlement en, zoals de bronzen letters op zijn voorgevel al aanduiden, is gemaakt voor ‘dem deutschen Volk’. De glazen koepel is toegankelijk voor publiek en biedt een 360 graden uitzicht op de stad. In 1995 werd het gebouw volledig ingepakt door kunstenaars Christo en Jeanne-Claude. Voor dit project waren 23 jaar aan onderhandelingen met de Duitse overheid nodig. Net als 10.000 vierkante meter kunststof en 15 kilometer kabels.

Rijksdaggebouw in Berlijn

Rijksdaggebouw

#6 Gendarmenmarkt

Deze markt wordt ook wel het mooiste plein van Berlijn genoemd. Vroeger huisvestte het plein de kazerne van Regiment Gens d’Armes, vandaar de naam. Tegenwoordig bevinden zich er een paar architectonische pareltjes. Voorbeelden hiervan zijn het Konzerthaus van de bekende Duitse architect Karl-Friedrich Schinkel en de identieke ‘tweeling’ Deutscher Dom en Französicher Dom. ´s Zomers vindt er Classic Open Air plaats, een openluchttheater, waarbij voornamelijk operaproducties op het programma staan.

Gendarmenmarkt

#7 Stasi-Museum en Hohenschönhausen

In het voormalige hoofdkantoor van het Oost-Duitse Ministerie voor Staatsveiligheid krijgen bezoekers een kijkje in de keuken van deze geheime dienst. Je kunt een blik werpen op het kantoor van de voormalige minister Erich Mielke en krijgt meer informatie over hoe de inlichtingendienst te werk ging. Daarnaast kun je ook Hohenschönhausen bezoeken, de voormalige gevangenis van de Stasi. Wat sommige mensen niet weten, is dat de gidsen ex-gevangenen zijn. Ze leiden je rond langs de cellen en vertellen over hun ervaringen in de gevangenis, waar ze nog elke dag aan herinnerd worden.

#8 Brandenburg Tor

Natuurlijk kan de alom bekende Brandenburg Tor niet ontbreken in dit lijstje. Deze stadspoort is het toonbeeld voor de Duitse eenheid en daarmee een must-see voor iedere toerist. De Brandenburg Tor was vijftig jaar geleden het decor voor de beroemde speech van John F. Kennedy, waarin hij de gevleugelde woorden ‘Ich bin ein Berliner’ uitsprak. Tijdens belangrijke voetbalwedstrijden en Oudejaarsavond verzamelt de Berlijnse bevolking zich rondom de poort, waardoor dit monument nog meer een saamhorigheidsgevoel schept.

Brandenburg Tor Berlin

#9 Kulturforum

Vlak bij het Potsdamer Platz ligt het Kulturforum, ook wel het culturele centrum van Berlijn genoemd. Het pronkstuk van dit gebied is de Gemäldegalerie, waar je schilderijen van oude meesters als Rembrandt, Vermeer en Rubens kunt bewonderen. Muziekliefhebbers nemen een kijkje in het Musikinstrumentenmuseum en voor toegepaste kunst kun je terecht in het Kunstgewerbemuseum, dat een verzameling kunsthandwerken van de middeleeuwen tot nu bezit. Het Kupferstichkabinett verzamelt meer dan 600.000 grafische werken, tekeningen en prenten van bekende kunstenaars als Picasso, Andy Warhol en Sandro Botticelli.

#10 Alexanderplatz

De zogenoemde ‘Alex’ is misschien wel niet het mooiste plein van Berlijn, maar wel een met een historische achtergrond. De meeste gebouwen op het plein werden namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield en vervolgens door communistische, Oost-Duitse architectuur vervangen. Gelukkig is het plein er in de laatste jaren goed op vooruit gegaan. De Duitse architect Hans Kohllhoff renoveerde het plein volledig en maakte van Alexanderplatz een bezienswaardigheid die bij veel op toeristen op hun to-do lijstje staat. De Fernsehturm is bijvoorbeeld een grote trekpleister voor het publiek en het Weltzeituhr staat ook wel bekend als dé ontmoetingsplek voor de Berlijnse jongeren.

Alexanderplatzworld clock AlexanderplatzAlexanderplatz in Berlijn

Top 10 bezienswaardigheden Berlijn

Weet je zelf nog leuke bezienswaardigheden in Berlijn? Of een hidden gem die je zou moeten opzoeken tijdens een stedentrip naar Berlijn? Laat het ons weten. Dan nemen we jouw tip op in deze reisblog over de top 10 bezienswaardigheden van Berlijn.

En check ook eens onze top 10 geschiedenis Berlijn.

  1. Fem │ Fem op reis zegt:

    Berlijn is geweldig 🙂 In het Museuminsel alleen al kun je je heel lang vermaken. Ik voeg nog graag toe: Etnologische Museen in de wijk Dahlem, absoluut een aanrader, en de Neue Synagoge (incl. koepel), heel fraai.

  2. Gave lijst, ik vind vooral de Gendarmenmarkt geweldig! Zit trouwens een heel chill cafétje op de hoek met heerlijke Latte Machiatto voor de liefhebber 🙂

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>