Tips voor vrouwen alleen op reis

Alleen op reis gaan is niet alleen voorbehouden aan mannen. Ook veel vrouwen reizen met plezier en een veilig gevoel de hele wereld over. Het reizen in de meeste landen levert voor vrouwen nauwelijks problemen op. Je wordt af en toe nagefloten, maar tot grove handtastelijkheden komt het bijna nooit. Voor te opdringerige types doet een "trouwring" of de mededeling dat je man ergens wacht meestal wonderen!

Je kunt tenslotte niet je hele reis superman of een andere held als bodyguard meenemen..

Je hebt goed nagedacht en vervolgens het besluit genomen zelfstandig op reis te gaan. Dan is het niet leuk als vrienden en familie niet laaiend enthousiast zijn. Vaak zijn dit soort negatieve reacties een gevolg van bezorgdheid en dus eigenlijk goed bedoeld. Laat je niet gek maken door horrorverhalen over wat anderen meegemaakt zouden hebben. Okay, je bent iets kwetsbaarder, dat wel, maar alleen reizen is zo veilig als je het zelf maakt. Het is een hele geruststelling als je goed voorbereid op reis gaat, vooral voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Hoe voorkom je dat je reis eindigt in een drama? Dat is best eenvoudig: kwestie van gezond verstand en het ter harte nemen van wat voorzorgsmaatregelen, tips en trucs. Wat kun je als vrouw alleen beter niet doen? Waar kun je beter niet heen? Wat moet je meenemen? En waar moet je op letten?

  1. Koop een goed passende backpack voor een vrouw
  2. In het algemeen zijn vrouwen korter, met meer ronde vormen, bredere heupen en smallere schouders dan mannen. Laat je goed informeren in de winkel en maak gebruik van hun expertise om de backpack goed op maat te stellen. Met mijn 1.75m vind ik persoonlijk een 50-55 liter backpack prima. Daar doe ik dan maximaal 14-15 kilo in.

    Reis zo licht mogelijk! Zorg er als vrouw voor dat je alleen zaken meeneemt die je echt nodig zal hebben. Als alleen reizende vrouw zul je minder kwetsbaar zijn als je niet te zwaar beladen bent met rugtassen. Je kan je dan automatisch makkelijker bewegen. Afhankelijk van je manier van reizen is een koffer op wieltjes wellicht handig. Voor dagexcursies kan je het best een kleinere rugzak meenemen. Probeer altijd tenminste één hand vrij te hebben.

  3. Anticonceptie en andere vrouwelijke medische spullen
  4. Eigenlijk draait het hier om twee dingen: laat jezelf vooraf goed checken en wees goed voorbereid tijdens je reis. Zo kan je met een gerust gevoel op reis en hoef je geen arts te bezoeken in een land waar de medische diensten minder ver gevorderd of ontoegankelijk zijn. Als je niet aan de (dagelijkse) pil zit, neem dan naast condooms ook een morning after pil mee. Condooms zijn niet overal goed te krijgen, soms helemaal niet, soms zijn ze heel duur en soms is de houdbaarheidsdatum verstreken. Let dus goed op! Als je wel aan de pil zit, let dan op de effectiviteit hiervan. Door het eten en de hygiënische omstandigheden krijgen veel reizigers last van diaree en overgeven, wat de werking van de pil kan beïnvloeden. Ongelukken kunnen gebeuren, dus wees voorbereid.

    Andere handige zaken zijn tampons (niet overal te krijgen, dus neem een voorraadje mee) en WC papier. Op veel openbare gelegenheden is geen WC-papier aanwezig en dan is het heel handig als er een stukje in je tas zit!

  5. Wees op de hoogte over culturele kledingvoorschriften
  6. Onderzoek de kledingvoorschriften van elk land waar je heen wilt voordat je vertrekt. Dit zal je helpen te beslissen wat je mee moet nemen. Dat kan iets simpels zijn als een shirt met lange mouwen, een rok tot over je knieën of een lange broek. Dat kan er precies voor zorgen dat je een plek mag bezoeken waar je anders geweigerd wordt. Of waar je moet betalen om fatsoenlijke kleding te huren. Wat nog belangrijker is, is dat je op deze manier de lokale gewoontes respecteert. Als je dit zinloos vindt, dan kan je beter niet reizen; blijf dan lekker thuis. Denk niet even wat taboes te doorbreken. Als je de wereld wilt veranderen is dit niet de juiste manier!

    Voor vrouwen gelden vaak strengere cultureel bepaalde normen en waarden. Ga dus niet rondlopen in een topje en een korte broek in een land waar de vrouwen allemaal gesluierd lopen. Behalve de kledingvoorschriften, is het ook verstandig om de bestaande gedragscodes in de gaten te houden. Als vrouw alleen reizen door een islamitisch gebied is een uitdaging. Het leven van mannen en vrouwen is in die gebieden traditioneel veel meer gescheiden. Mannen beheersen het leven op straat en vrouwen het leven binnenshuis. Als reizigster kom je dus terecht in een mannenwereld waarin vrouwen een bijzondere positie innemen.

    Tempelbezoek Bali, oktober 2011

  7. Maak je niet te druk over je uiterlijk
  8. Tijdens het reizen moet je je niet te druk maken over je uiterlijk. Er zijn veel meer spannende dingen gaande! Leer van je natuurlijke zelf te houden. Weet je wat? Sommige dagen zal je er waarschijnlijk uitziet als een absolute puinhoop: door een gebrek aan douches, lange trein- en busreizen, vocht, regen, lichamelijke activiteit… ga zo maar door. Maar heb je een föhn, nagellak en wimperkrullers nodig? En een belachelijke hoeveelheid make-up en accessoires? Nee, tuurlijk niet. Neem niet teveel mee. Je werkt op reis niet met dezelfde precisie en perfectie als thuis. Must haves voor mij zijn een borstel, een schaartje en wat kleine make-up als mascara.

    Strand van Costa Rica, november 2010

  9. Wees kieskeurig bij het uitzoeken van je accommodatie
  10. Zorg ervoor dat je voor de eerste nacht een slaapplek hebt geregeld. Ook als je graag veel vrijheid wilt in de rest van je reisschema is het verstandig niet in het donker nog te moeten zoeken naar een hotel. Daar heb je bij aankomst geen zin in, geloof me.

    Guesthouse Thailand, januari 2010Wees verder kieskeurig bij het uitzoeken van je slaapplek. Over het algemeen kun je beter niet in een hostel vlakbij het station slapen. Stations liggen meestal niet in de beste buurten. Ben je een avondmens, slaap dan uitsluitend op goede locaties. Plekken waar je omringd bent door gezelligheid. Je hoeft er óf de deur niet voor uit óf je hotel of appartement bevindt zich in het drukke centrum en dan is er op loopafstand van alles te doen. Een lange eenzame wandeling door verlaten of onverlicht gebied is ‘s avonds geen pretje. Vraag voordat je een kamer accepteert ook altijd of je de kamer eerst kan bekijken. Werkt het slot goed? Voelt de kamer veilig?

  11. Verstop wat geld
  12. Draag wat reservegeld op een veilige plek. Dat kan je geldriem zijn, een geheim zakje, je schoen of bh, een geheime plek in je rugzak… Mocht jou – ondanks alle voorzorgsmaatregelen – toch wat overkomen (pech hebben kan altijd), dan heb je wat achter de hand. Een andere tip voor als je bestolen wordt, is het vooraf inscannen van belangrijke papieren, zodat je deze via de e-mail altijd kan terugvinden.

  13. Vervoer
  14. Als je alleen reist is gebruik maken van het openbaar vervoer een goede manier om mensen te ontmoeten, maar je hebt er ook lef voor nodig en het is niet in alle situaties verstandig. Met name de trein is een plek waar dieven graag hun slag slaan. Ook busreizen zijn niet altijd optimaal. In een snikhete, overvolle bus (met dieren, kinderen, mannen, vrouwen, spullen en eten) is vijf uur reizen geen pretje. Af en toe een ticket kopen bij een wat duurdere en beter bekend staande busmaatschappij kan veiliger zijn en bovendien een stuk comfortabeler. Daarnaast bestaan er in sommige landen speciale vrouwentaxi’s en vrouwenwagons waarin je als vrouw alleen ook heerlijk kunt reizen.

    Reis niet in het donker als dat niet noodzakelijk is. Kom je toch in het donker aan op bijvoorbeeld een – busterminal, zorg dan voor een pick-up van je hotel of neem een taxi. Blijf in de buurt van vrouwen en families, zeker op plekken waar je niet makkelijk weg kan (bus, trein, etc). Kies als het mogelijk is voor de speciale vrouwen afdeling in de bus, trein of neem een vrouwen taxi! Neem een kabelslot mee, zodat je je bagage kunt vastmaken.

    Daarnaast is het openbaar vervoer vaak prima geregeld en ook nog goedkoop. De trein heeft drie klassen, waarvan de derde klas vaak overvol is. Voor de eerste en tweede klas kun je kaarten reserveren, zorg ervoor dat je wanneer je de kaarten gaat kopen in de vrouwen rij gaat staan. Er zijn vrijwel altijd twee rijen om aanrakingen tussen mannen en vrouwen te voorkomen. Geluk voor de vrouwelijke reizigster is dat de rij voor vrouwen vrijwel altijd korter is.

  15. Eten en drinken
  16. Alleen eten en drinken is iets waar je wellicht aan moet wennen. Dames die alleen op pad gaan kunnen het beste een restaurantje of café uitzoeken met een hoop mensen. Je kan overwegen om aan de bar te gaan zitten waar je misschien net dat perfecte uitzicht hebt op de keuken. Ga een praatje maken met de obers achter de bar. Ze kunnen je waarschijnlijk veel interessants vertellen. Je kunt een boek of schrijfmateriaal meebrengen, of ga gewoon ‘mensen kijken’. Als je dat durft, kun je vragen of je bij een andere solo-eter mag aanschuiven. Andere reizigers vinden dit vaak erg leuk en het kan een hele leuke avond opleveren. Bij de lokale bevolking moet je een inschatting maken of het gepast is of niet.

  17. (Online) netwerken is van onschatbare waarde
  18. Op reis maken veel mensen vrienden voor het leven. Overal kom je met name jonge mensen tegen die met een rugzak op stap zijn en die aan de hand van reisgidsen en tips van medereizigers van plek naar plek trekken. Je deelt nieuwe indrukken, je verbazing en je afschuw, maar ook bussen, slaapzalen en soms een tuctuc. Het is leuk, maar ook handig om tijdens je reis ook reiservaringen te delen met andere vrouwelijke reizigers. Wat hebben zij meegemaakt? Hoe hebben zij het land ervaren? Wat zijn de belangrijkste dingen die je als vrouw, juist wel of echt niet moet doen? In hoeverre hebben zij problemen gehad? Hoe reageerde de lokale bevolking daarop? Door reisverhalen met elkaar te delen kun je veel opsteken van de gewoontes en de gebruiken in het land en van de omgang met toeristen.

    Van travel forums en reisblogs tot de tradities van Facebook en Twitter, er zijn overal reizigers waar je niet alleen van kan leren, maar die mogelijk ook je vrienden worden. Ik ben al van plan om mensen uit alle hoeken van de wereld te ontmoeten en, in sommige gevallen, in gebieden die ik in eerste instantie zelfs nooit gedacht had te gaan bezoeken!

    Je zult merken dat je als vrouw niet alleen veel meer contact hebt met andere reizigers, maar ook met de lokale bevolking. Als vrouw ben je voor de bevolking beter benaderbaar dan de meeste mannelijke reizigers en zul je sneller contact hebben.

    fiji

  19. Realiseer je dat soloreizen voor vrouwen veilig en plezierig is
  20. Natuurlijk moet je je gezonde verstand gebruiken en goed voorbereid zijn. Maar geloof de hype niet dat vrouwelijke solo-reizigers een gevaarlijke weg inslaan. Het is eigenlijk heel bevrijdend! Alles wat je moet inpakken is wat gezond verstand. Sla goedbedoelde adviezen niet in de wind, vermijd onveilige buurten, loop niet met luxe te koop, negeer ongure types, enz. enz. Uiteindelijk is het belangrijk altijd te vertrouwen op je intuïtie. Je gevoel zit er meestal niet ver naast: als iets slecht voelt, dan zit er meestal iets niet snor. Maak jezelf uit de voeten wanneer je het gevoel hebt dat het niet goed zit. Je instinct heb je niet voor niets, leer het te herkennen en vaar daar vervolgens blind op.

Je komt over de hele wereld vrouwen tegen die alleen op reis zijn. Soms trekken ze op met een tijdelijke reisgenoot die bijvoorbeeld ook dezelfde kant op gaat, maar in veel landen is het alleen op reis zijn ook als vrouw prima te doen. Het Midden-Oosten blijft een lastig gebied om als vrouw alleen door heen te reizen. Het is absoluut niet onmogelijk en met een open houding kan het een super ervaring zijn, maar over het algemeen is het lastiger en moet je beter voorbereid op pad. Vooral in Zuidoost Azië, Zuid-Afrika, Australië (erg duur) en steeds meer in Centraal- en Zuid-Amerika reizen veel vrouwen alleen.

Meer tips en trucs voor en verhalen van vrouwen op reis lees je op Journeywoman.com en op BackpackerBecki.com. Heb jij nog goede tips?

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Claudia zegt:

    Je gezonde verstand gebruiken en ‘geen dingen doen die je thuis ook niet zou doen’ – wanneer een situatie onveilig voelt, ga gewoon weg. Ik heb vorig jaar voor het eerst alleen gereisd in Thailand, en het is echt heel goed bevallen. Je komt onderweg zoveel mensen tegen, dat je je nooit echt alleen voelt. Ik had uit voorzorg een persoonlijk alarm meegenomen, maar ik merkte al gauw dat die gewoon diep in mijn tas kon blijven zitten. Zorg ook altijd dat je verlichting bij je hebt (hoofdlamp is handig als je door je backpack moet wroeten) mocht de stroom bijvoorbeeld uitvallen, en zo’n gouwe ouwe Nokia als back-up telefoon is ook nooit weg (zo ben je altijd bereikbaar).

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>