Tips voor dove reizigers

Mijn eerste soloreis gaat naar Thailand. Het land staat bekend om de goede infrastructuur, de mensen zijn er vriendelijk en het eten is er goed! Prima dus om als vrouw alleen rond te reizen. Maar ik ben ook doof, dus voor mij een extra uitdaging. Graag wil ik je dan ook een aantal tips meegeven hoe je het beste kan reizen als dove reiziger.

Tekst en foto’s: Gerda Kreeft

Mijn route

Na een lange vlucht kom ik eindelijk aan in Bangkok, waar ik verblijf in een hotel aan de bekende straat in het centrum, Khao San Road. Een gezellige plek om ‘s avonds wat te drinken en te kijken. Kijken naar mannen die zich als vrouw verkleden, de travestieten. Kijken naar mensen die geroosterde schorpioenen proberen. Vervolgens naar Sukhothai, omdat het Sukhothai Historical Park mooier en rustiger schijnt te zijn dan Ayutthaya. Kijken naar tempels, prachtige paleizen en andere monumenten.

Sukhothai Historical Park

Sukhothai Historical Park

Vervolgens met de bus door naar Chiang Mai. Een stad om lekker rond te lopen, je te laten verrassen door wat je tegenkomt en tempels te bekijken. Ook is er een restaurant dat naast Thais eten ook Nederlands eten heeft, zoals appelgebak, kroketten of frikandellen. Combineer een pad thai met appelgebak als toetje. Lekker! Ook bezoek ik het Elephant Nature Park, een echte aanrader. Olifanten wassen, mee lopen, eten maken voor de olifanten en ze voeren. De olifanten in het Elephant Nature Park zijn gered vanuit toerisme, oorlogsgebieden en mishandeling. Sommige olifanten hebben een kapotte rug of een kapotte poot door een mijn. Je betaalt er wel wat voor, maar het deed mij goed om daar te zijn.

Elephant Nature Park

Elephant Nature Park

Na een paar dagen verdwalen, eten en fotograferen in Chiang Mai ga ik naar het zuiden. Ik vlieg naar Krabi en verblijf in het gezellige dorp Ao Nang. Het is bruisend met gezellige marktjes en restaurantjes. Maak mooie excursies naar Koh Phi Phi of Railay Beach, ga snorkelen en verbaas je over hoe mooi het kan zijn, net zoals je het ziet op National Geographic.

Bij Krabi worden hagelwitte zandstranden afgewisseld met rotskusten

Bij Krabi worden hagelwitte zandstranden afgewisseld met rotskusten

Na Ao Nang ga ik naar het andere kant, naar Koh Samui. Daar ontmoet ik mijn Duitse dove vrienden. We hebben afgesproken samen naar de Full Moon Party te gaan op Koh Phangan en de volgende dag door te reizen naar Koh Tao.

Vlakbij Koh Tao ligt het kleine paradijs Koh Nang Yuan

Vlakbij Koh Tao ligt het kleine paradijs Koh Nang Yuan

Helaas sta ik een paar dagen later alweer op het vliegveld in Bangkok om mijn reis te beëindigen en terug te vliegen naar Nederland. Ik vind het heel stoer van mezelf om alleen op reis te gaan als dove vrouw. Ik vond het heel erg spannend, maar achteraf gezien viel het mij mee. Na een paar weken miste ik het wel momenten en ervaringen te delen met bekenden, te communiceren in mijn taal.

Graag wil ik een aantal tips meegeven hoe je het beste kan reizen als dove of slechthorende reiziger.

#1 Wees niet bang om om hulp te vragen

Hulp vragen is soms lastig omdat dat misschien aanvoelt als zwakte, maar of je nou doof of horend bent; hulp vragen is nooit verkeerd. Als doof persoon kun je misschien wat informatie missen, bus gemist, trein gemist, of wat dan ook kan gebeuren tijdens je reis. Durf te vragen. Ik heb dat wel geleerd. Zo voelde ik me ook weer op mijn gemak en wist ik wat er ging gebeuren. Anders blijf je onrustig, blijf je je afvragen wat je moet doen of wat de bedoeling is.

#2 Neem pen en papier mee

Naar Thailand had ik voor zekerheid pen en schriftje mee. Nooit gedacht dat ik daar zo blij mee was. Natuurlijk kun je het ook wel kopen daar, maar als je in een situatie komt en je hebt het niet bij je dan ga je je onprettig voelen. Als het niet zo lekker gaat met communicatie, dan kun je altijd je pen en papier erbij pakken voor vragen aan hostel, leider of een andere reiziger. Het is ook leuk te schrijven met mensen die je ontmoet. Zo heb ik nu ook een leuk schriftje thuis met interacties erin tussen mij en medereizigers.

Sukhothai Historical Park

Sukhothai Historical Park

#3 Waarschuw dat je doof of slechthorend bent

Als je reis begint dan is mijn tip om op tijd op het vliegveld te zijn om het te melden bij het inchecken dat je doof bent. Zo kunnen ze er rekening mee houden, mocht er iets wijzigen of gebeuren. Doe dit ook als je in het vliegtuig bent. Als je op je bestemming komt, dan is het mijn tip het ook bij elk hotel of hostel te melden. Of bij een reisleider of bij de gids van excursies, het is echt belangrijk. Zo kunnen ze jou ook op hoogte houden van wat er gebeurt of als er bijvoorbeeld brand is. Tijdens mijn verblijf bij Elephant Nature Park had ik dat ook aangegeven en dan werd er mij informatie gegeven via papier. Erg fijn. Zo voel jij je dan ook betrokken.

#4 Bewijs dat je doof bent

Over het algemeen hebben alle mensen met een beperking een kaartje bij zich waarop staat dat ze een beperking hebben. Voor doven zijn er ook zulke kaartjes waarop staat dat je doof bent. Eigenlijk handicap, maar ik hou er niet zo van om dit woord te gebruiken. Zo kun je ook echt bewijzen dat je doof bent. Soms heb je kortingen bij entrees, omdat er bijvoorbeeld muziek wordt gebruikt of iets dergelijks. Ik zou zeggen, soms mag je er best gebruik van maken 😉 Maar zo’n kaartje is ook erg handig voor als er iets met jou gebeurt, een ongeluk of iets dergelijks, dan zien ze in je portemonnee je kaartje en weten ze ook meteen dat je doof bent.

thailand tips voor dove reizigers

#5 Plaatjesboek

Er bestaat zo’n boekje waarin plaatjes zijn afgedrukt. Plaatjes van groenten, bezigheden, vervoersmiddelen etc zijn daarin afgedrukt. Omdat je misschien niet uitkomt met communicatie zou je een plaatje kunnen aanwijzen. Bijvoorbeeld in een supermarkt kun je een groente aanwijzen waar je geen woord voor weet. Dat is handig en visueel.

#6 Kijk met je ogen en volg je gevoel

Wat bij mij aangesterkt is tijdens het reizen is kijken met mijn ogen en mijn gevoel volgen. Dit heb ik geleerd. Waar je ook naartoe gaat of waar je ook bent, blijf kijken met je ogen. Je ogen zijn jouw oren. Volg je gevoel, als iets niet goed voelt, doe het niet. Kijk naar mensen wat ze doen. Omdat ik goed met mijn ogen kijk, heb ik ook snel door dat er bijvoorbeeld een vertraging is of spoorwijziging omdat mensen zich anders bewegen en/of weglopen.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>