Tips voor backpack-trips

Als backpacker ben je afhankelijk van wat er allemaal in je rugzak past. Dat is niet zo veel, aangezien je het ook allemaal moet dragen. In de loop der jaren word je erg creatief in wat mee kan in de rugzak en wat niet. Sommige van die tips zijn erg vreemd, andere zijn eerder lachwekkend of juist heel bekend. Maar ze zijn allemaal even nuttig.

Ierland

De volgende tips zijn afkomstig van wat mijn vrienden en ik tezamen ontdekten tijdens onze trektochten. Wij reisden met een laag budget, en dan word je vanzelf creatief.

Hou er wel rekening mee dat deze tips voornamelijk dienen in druk bewoonde landen, zonder extreme hoogtes of temperaturen. Voor zware trektochten in amper bewoonde landen kan je beter professioneel materiaal of voedsel kopen.


Rugzak

Zorg voordat je op pad gaat dat je een goede backpack hebt. Je kunt meerdere backpacks vergelijken en de goedkoopste prijs vinden van verschillende rugzakken op rugzakvergelijken.nl.

‘Droog’, dat wil zeggen zonder water in je drinkbus, kan je rugzak maar een bepaald aantal kilo’s wegen. Deze beperking is voornamelijk afhankelijk van welke hoeveelheid je mee mag nemen op het vliegtuig, maar er zijn ook grenzen aan het gewicht dat jij comfortabel kan dragen. Vaak kunnen meiden minder dragen dan mannen. Dat is niets abnormaals, mannen zijn nu eenmaal over de grote lijn sterker en groter. Naar mijn ervaring ligt het verschil ongeveer op 5 kilo. De vrouwen in ons gezelschap droegen tussen de 15 en 20 kilo, de mannen tussen 20 en 25. Met water, welteverstaan.

Om dat te bereken is het slim om er rekening met te houden dat je altijd twee liter water extra zal meedragen eens je geland of aangekomen bent. Water weegt per liter bijna één kilo. Dat is veel.

Ierland

Voedsel

Onderweg moet je natuurlijk eten. Veel speciaalzaken verkopen droog voedsel voor backpackers, maar dat kan wel duur uitvallen. Als je gaat kijken in de supermarkt, vind je echter verschillende soorten droog voedsel in pakjes. Denk aan noedels, rijst of spaghetti, waar je gewoon water bij voegt om te kunnen eten. Goed, dat is niet het gezondste voedsel, maar als je dat combineert met fruit en groenten die je terplekke koopt (waar mogelijk) kom je heus wel toe.

Ook ontbijtgranen zoals muesli zijn altijd goed. Brood kan je overal kopen, en als je er zin in hebt, is het niet moeilijk om wat eieren te kopen, op te bakken en lekker op te eten tussen je boterhammetjes. Vloeibare boter is in zo’n geval ook erg handig! Voor tussendoor zijn mueslirepen ideaal. Die dingen zijn lekker, en geven een energie boost op een eerder gezondere manier.

Drinken

Iets anders dan water kan je vaak niet meedragen, en bovendien vind je water bijna overal. Er zijn weinig mensen die ‘nee’ zeggen op de vraag of je je waterbus mag vullen aan hun kraan. Grote kans dus dat je niets anders drinkt dan… water. Voor wat afwisseling kan je altijd theezakjes mee nemen. Die wegen haast niets, en tegenwoordig bestaan er zelfs die je in koud water kan stoppen. Ook koffie en chocomelk bestaan in pakjes. Handig!

Sommige mensen (zoals ikzelf) hebben graag melk bij hun muesli. Een bus melk meezeulen is niet handig. Melkpoeder daarentegen neem je wél erg makkelijk mee. Gemengd met wat water volstaat het wel. Niet erg lekker, maar technisch gezien is het melk en het smaakt beter dan water bij je muesli.

Hygiëne

Soms kom je in je herberg, om te ontdekken dat die volle bus shampoo in je rugzak is ontploft. Vervelend! Dat kan je voorkomen door een minder volle bus mee te nemen, en er eerst de lucht uit te knijpen voor je ze dicht doet. Eventueel kan je ze met plakband nog dichtplakken. Nog handiger zijn van die stalen shampoo en zeep die je soms vindt in tijdschriften. Die dingen zijn net goed om één keer je haar te wassen en wegens haast niets. Op een jaar tijd kan je er heel wat verzamelen.

Ook slim: als je met vrienden rondreist, neem dan niet allemaal shampoo en zeep mee, maar deel een bus. En dat gaat op voor verschillende dingen naast shampoo, zoals een nagelsetje, papieren zakdoekjes en noem maar op!

De tent

Natuurlijk weet jij wel dat je best een tent deelt. Als iedereen een tent voor zichzelf zou meezeulen, is er amper plaats voor andere dingen. Maar ook voor tent-delen zijn een aantal handige tips.

    Ierland

  • In het midden lig je het warmst. Maar je bent wel het vatbaarst voor slagen en stompen van mensen die hard woelen.
  • Als er wind staat, lig je best met de wind mee. Ideaal is dat je voeten naar de wind wijzen, maar als dat al te laat is, probeer in de tent het verste van de wind weg te liggen. Waarom? Als het erg hard waait (en regent), kan je tent mee leunen in de wind, en voor je het weet heb je een nat tentzeil in je nek.
  • Laat je rugzakken in het voorportaal van de tent, maar stop je kostbare spullen bij jou in je slaapzak. Niet vergeten die spullen er weer uit te halen zodra je vertrekt!

Luxe

Als je in gezelschap reist, kan je soms behoefte hebben aan een momentje alleen. Als het dan pijpenstelen regent, kan je in die tent nergens heen. Dan is dit wel handig. Veel boeken bestaan in pocket vorm. Als je graag leest, is zo’n pocket de ideale keuze. Het weegt veel minder dan een gewoon boek en is ook nog goedkoper.

Ik hou er zelf erg van om af en toe naar muziek te kunnen luisteren. Er zit altijd een IPod in mijn bagage. Dat is een vrij kostbaar apparaat, maar de batterij gaat veel langer mee dan eender welke mp3speler.

Spelletjes

Lang wandelen in stilte is iets heerlijks. Maar soms is het gewoon te veel, en wil je afgeleid worden. De volgende spelletjes zijn perfect voor in je backpack of voor onderweg.

  • Het ja-spel. Dit spel is heel simpel, ontzettend lachwekkend en ideaal voor onderweg. Al wat je nodig hebt is een voorwerp of kledingstuk dat je snel kan doorgeven, zoals een hoedje. Het is verboden om ja te zeggen. De persoon die ja zegt, krijgt het hoedje. Je moet proberen van het hoedje af te raken door iemand anders ja te doen zeggen. (Het klinkt dom, maar dit is een ontzettend grappig spel)
  • Een boek kaarten of het spel Jungle Speed passen perfect in je rugzak, en kunnen je avonden vol plezier geven. Deze spelletjes vind je in verschillende speelgoedwinkels.

En? Wat zijn jouw tips?

Laatste berichten van Lotte (alles zien)
  1. Leuke en handige tips, ik ga binnenkort zelf een half jaar in Indonesië backpacken. Kwam op een andere reissite (traveloo) ook nog een handige backpack paklijst nodig met alles er op wat je nodig hebt voor je backpack reis. Sowieso erg leuke site Reishonger!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>