Tips voor trouwen in het buitenland

Je ziet het al helemaal voor je: tijdens het uitspreken van de gelofte sta je met je voeten in het zand, de zon zakt langzaam weg in de zee terwijl jij jouw geliefde aankijkt. Wij maakten in 2011 ons droomhuwelijk op Bali waar. Wil jij ook trouwen in het buitenland en ben je benieuwd wat daar allemaal bij komt kijken? Welke papieren moet je regelen en is jullie huwelijk bij thuiskomst rechtsgeldig voor de Nederlandse wet? Wij zochten uit wat je moet regelen. Lees hier alles over trouwen in het buitenland!

trouwlocatie

Trouwen in het buitenland, waar begin je?

De ring om de vinger van de liefde van je leven doen in een prachtig landhuis op Sicilië. Of trouwen op het strand van Bali, met de ondergaande zon op de achtergrond. Trouwen in het bruisende Las Vegas of ergens in een grote stad als New York? Een huwelijk in het buitenland, het is de grote droom van veel stellen. Denk jij er ook over na om dat te gaan doen?

Trouwen in het buitenland betekent veel meer dan jullie trouwpak en jurk inpakken, het vliegtuig instappen richting een tropische bestemming en elkaar het jawoord geven. Niet in elk land kun je voor de wet trouwen, zelfs niet in Europa. In het buitenland gelden vaak andere regels en het huwelijk moet ook in Nederland erkend worden. Zo moet je een in het buitenland gesloten huwelijk of geregistreerd partnerschap registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Daarnaast kom je voor een aantal lastige keuzes te staan: wie nodig je uit en hoe regel je de reis en het verblijf voor de gasten. Hoe vind je een geschikte locatie, hoe vind je een fotograaf, bruidstaart en dj in een ander land? Ook heeft de beslissing om te trouwen in het buitenland consequenties voor je gasten.

bruidstaart

Hieronder een checklist van wat je moet regelen als je wilt trouwen in het buitenland:

  • Vind jullie droombestemming
  • Stel samen de huwelijksdatum vast. Bedenk ook alvast waar (binnen, buiten, aan het strand ect) en op welk tijdstip jullie willen trouwen
  • Pols of jullie ‘must-be’ gasten jullie trouwerij in het buitenland zien zitten
  • Check de regels van jullie land van bestemming bij de Nederlandse ambassade
  • Benoem een ceremoniemeester en betrekt hem/haar al heel snel bij jullie plannen
  • Ga op zoek naar de bruidsjurk van je dromen, accessoires en schoenen
  • Bespreek de maximale kosten van de bruiloft
  • Stel een budget vast voor elk onderdeel van de bruiloft
  • Bepaal hoeveel mensen je wilt uitnodigen aan de hand van het budget
  • Maak een voorlopig draaiboek en bespreek deze met de ceremoniemeester
  • Het is verstandig om een verzekering af te sluiten. Wanneer de bruiloft niet door kan gaan door ziekte of omdat de feestlocatie door omstandigheden plotseling niet beschikbaar is, worden de gemaakte kosten vergoed
  • Wil je een lokale band, DJ of een heel orkest? Ga alvast zoeken naar geschikte muziek voor je bruiloft
  • Zoek een fotograaf en vraag ook naar de mogelijkheden voor het maken van een trouwvideo
  • Boek de accommodatie het liefste ongeveer tegelijk met de trouwlocatie
  • Regel de overnachting voor jullie bruiloftsgasten
  • Ga -eventueel- in Nederland in ondertrouw

huwelijk in het buitenland

Planning van jullie huwelijk in het buitenland

Begin op tijd met plannen, het liefste zo’n twaalf maanden vóór de bruiloft. Vooral het vinden van de bestemming en dé droomlocatie neemt veel tijd in beslag. Ook geschikte locaties zijn vaak vroeg volgeboekt in de populaire trouwmaanden. Voorkom teleurstellingen en begin dus tijdig met de organisatie van jullie bruiloft in het buitenland.

Kies de juiste trouwjurk of het beste pak

Het is de mooiste dag van jullie leven, dus dat moet ook af te zien zijn op de foto’s of de video van het bruiloftsfeest. Kijk dus goed naar het weer in de periode op de bestemming waar je wilt trouwen. Check ook de verwachte temperaturen op de dag van je leven, dan kan je daar je kleding nog op aanpassen. De aanstaande echtgenoot kan een linnen pak meenemen, de aanstaande echtgenote een prachtige bruidsjurk en de gasten kunnen bijvoorbeeld kijken voor luchtige bruiloft jurkjes. Informeer ook bij de luchtvaartmaatschappij hoe je het trouwpak en trouwjurk mee kunt nemen, zonder dat je die helemaal verkreukeld uit je koffer hoeft te halen.

Een andere optie is te kiezen voor traditionele kleding van het land waar je trouwt. Trouwen op Bali kan compleet in de traditionele Balinese trouwkleding; erg kleurrijk, extravagant en ook elegant. In Midden-Amerika kies je voor kleurrijke Latino jurken, in Zuid-Afrika misschien wel voor de rijk geborduurde Afrikaanse kostuums.

Let op: met name in het Caribisch gebied en in Zuidoost-Azië kunnen extreme weersomstandigheden het huwelijksfeest letterlijk in het water laten vallen. Plan dus geen huwelijk tijdens het orkaanseizoen of in de regentijd, ook al is alles dan misschien wat goedkoper.

buitenland trouwen

Hou rekening met cultuurverschillen

De lokale gewoonten bij een bruiloft zijn in het buitenland meestal anders dan in Nederland. De Malediven is een moslimland waar bijvoorbeeld geen alcohol wordt geschonken, met uitzondering van de (dure) toeristische resorts. Op Bali is het verplicht om voor een geloof te trouwen. Dat kan als protestant, katholiek, hindu, boeddhist of moslim. Als je geen geloof hebt, dan wordt het huwelijk ‘standaard’ volgens de protestante kerk gesloten. En op de Caribische eilanden kan 16:00 start ceremonie ook betekenen dat het personeel begint met de opbouw van de trouwlocatie. Verdiep je vooraf in de cultuurverschillen.

Bezoek de trouwlocatie

Voor onze bruiloft op Bali zijn we vooraf niet gaan kijken, maar hiermee namen we wel een risico. Het is eigenlijk wel zinvol de trouwlocatie vooraf zelf te bezoeken. Je kunt zelf wat dingen regelen en je krijgt een gevoel van de sfeer en de ruimte. Je kunt de locatie bekijken waar jullie en de gasten gaan overnachten en je krijgt een idee van de afstanden. Verder is het aan te raden een paar dagen voor de bruiloft op de bestemming te arriveren, dan kan je alvast acclimatiseren.

getrouwd

Werk met een weddingplanner

Het kan heel erg handig zijn om een weddingplanner in de arm te nemen. Een weddingplanner weet als geen ander hoe een bruiloft georganiseerd moet worden en begeleidt jullie gedurende de hele voorbereiding en de bruiloft zelf. Hij of zij kan je onder andere helpen bij het vinden van een trouwlocatie, een goede fotograaf en een trouwambtenaar. Maar ook met het zoeken van muzikanten, een kapster en visagist en het bruidsboeket. Het bespaart je ontzettend veel regelwerk en gedoe, maar het kost je aan de andere kant ook geld.

Registratie huwelijk in Basisregistratie Personen

Mensen die in het buitenland trouwen moeten hun huwelijk zélf registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Ga naar de website van jouw gemeente om daar de wijziging door te geven of een afspraak te maken bij het gemeentehuis. Het is daarnaast aan te raden je buitenlandse trouwakte te registreren in het huwelijksregister en om te zetten in een Nederlandse trouwakte. Dit doe je ook via jouw gemeente.

Het belangrijkste: onthoud waar het uiteindelijk om gaat

Na alle voorbereidingen is het moment eindelijk daar: je gaat trouwen in het buitenland! Je hoeft nu alleen nog maar te genieten van een van de mooiste momenten uit je leven. Samen met jullie dierbaren op jullie droomlocatie. Vier daar het leven, op de mooiste plek die je je kunt voorstellen, een plek die helemaal bij jullie past. Dát is waar het om draait bij trouwen in het buitenland!

Meer informatie over trouwen in het buitenland

Op de website van de Nederlandse overheid vind je veel informatie over trouwen in het buitenland.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. Marie de Jonge zegt:

    Het plannen van een huwelijk in het buitenland vergt tijd en inspanning. Wij wilden dit ook graag doen, maar hebben nu gekozen voor een bruiloft in eigen land. Gelukkig vindt een deel van de bruiloft plaats op het water. Zo hebben we toch een goede middenweg kunnen vinden voor onze wensen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>