Tien ultieme tips voor jouw bezoek aan Petra

Wie aan Jordanië denkt, denkt aan Petra. Voor velen is dit wereldwonder ook de voornaamste reden om het land te bezoeken. En dat is niet verwonderlijk, want het archeologisch park heeft nog zoveel meer te bieden dan alleen de Treasury die je op de foto’s altijd ziet. Lees hier onze tips voor een onvergetelijk bezoek aan dit wonder!

1. Ga vroeg

Misschien wel de meest cliché tip, maar oh zo waar. Ga vroeg naar Petra. Het park opent al om 6 uur ‘s ochtends, dus op een mooie dag kun je de zonsopgang bij de treasury meemaken. Wij arriveerden om ongeveer half 7 ‘s ochtends en hebben nog geweldige foto’s zonder toeristen voor de treasury kunnen maken. Bovendien ben je zo extreme hitte voor in het hoogseizoen.

Schatkamer Petra

Vroeg gaan loont!

2. Paspoort

Neem je paspoort mee! Toegangstickets worden op naam gezet en je dient een ID-bewijs te kunnen tonen bij de ticketoffice of de ingang. Het zou zonde zijn van het vroege opstaan als je eerst weer terug moet om je paspoort uit het hotel te halen.

3. Goede kleding en schoenen

Hoewel het er stikt van de toeristen, is het toch netjes om rekening te houden met de modest-kledingstijl van Jordanië. Geen shorts en spaghettibandjes dus, maar een wat langere broek en bedekte schouders worden zeer op prijs gesteld. Bovendien is het vroeg nog best koud in Petra, dus een vest is zeker geen overbodige luxe! De wandelingen in het park zijn allemaal prima te doen op wat stevige sneakers met profiel, al kunnen voor sommige rotsachtige beklimmingen wandelschoenen voor het comfort zeker geen kwaad.

Petra jordan hike

De klim naar Al Deir (het klooster) staat garant voor fenomenale vergezichten

4. Klim naar Al Deir

Een van de grootste verrassingen van het park is misschien wel de omvang. Zo kun je een wandeling van zo’n drie kwartier naar boven maken naar Al Deir, de ‘monastery’. Deze is net als de treasury uitgehouwen in de rots en qua omvang nog groter. De plek boven op de berg maakt dat je er prachtig zicht op hebt en ook een geweldig uitzicht hebt over de omgeving. De tocht is flink veel klimmen, dus bezoek hem voor het heetst van de dag.

5. Bezoek Petra met de Jordan Pass

Meestal is het moeilijk om zo’n ‘toeristenpas’ terug te verdienen, maar in Jordanië niet! Met alleen al je aankomst in Jordanië en een bezoek aan Petra verdien je deze terug! De moeite waard dus.

6. Klim naar de koffietent met uitzicht op de Treasury

Geheel toegankelijk leek dit pad eigenlijk niet, aangezien je al begint met de klim door over een groot hek met verboden toegang te klimmen. Maar onze gids springt als een berggeitje van rots naar rots en heeft er een flink tempo in. Het is de tocht meer dan waard, want eenmaal boven heb je een prachtig zicht op de Treasury! Dat is nog eens theedrinken met een uitzicht!

Tien ultieme tips voor jouw bezoek aan Petra

Het is een fikse klim, maar het uitzicht van boven is het overwinnen van je hoogtevrees waard!

7. Eten en drinken

Petra staat vol met standjes waar je drinken, snacks, ijsjes en wat te eten kunt krijgen. De prijzen vallen relatief mee, water kost 1JD, vers sap zo’n 3JD en een pita hummus 4-5JD. Misschien niet je beste lunch ooit, maar mocht je van tevoren geen boodschappen gedaan hebben hoef je niet bang te zijn dat je niks kunt krijgen.

8. Ezels en kamelen

Vanaf het complex bij de ingang tot aan het begin van de kloof is het zo’n 20 minuten lopen. Ook door de kloof ben je zeker een kwartier aan het wandelen en als je eenmaal binnen iets wilt zien, weet je zeker dat het een flink stuk lopen ernaartoe zal zijn. Kortom, voor mensen die minder goed ter been zijn is het niet de makkelijkste plek om te bezoeken. Hoewel, er zijn ontelbaar veel aanbieders van ritjes op ezels, paarden en kamelen. De ezels zijn uitermate geschikt voor de klim naar bijvoorbeeld de monastery, en het gaat een stuk sneller dan wandelen. Bedenk vooraf wel dat het pad vrij steil is en dat dus ook de rit op een ezel niet per definitie comfortabel hoeft te zijn.

Van de hoofdingang naar de kloof worden veel ritjes op paarden aangeboden. Deze zouden inbegrepen zitten in de prijs van je ticket, maar vergeet niet dat de verkopers een flinke fooi verwachten en dat ze vrij opdringerig kunnen zijn. Sowieso is het aan te raden vooraf een prijs af te spreken en vast te leggen hoe ver of lang je zult rijden. De eigenaren van de ezels en kamelen laten je veelal snel met rust als je vriendelijk hebt bedankt voor de rit.

Ten tijde van ons bezoek aan Petra werd er veel aandacht besteed binnen aan dierenwelzijn en werd door middel van flyers en borden aan bezoekers gevraagd om het te melden wanneer je zag dat dieren niet goed werden behandeld. Desalniettemin doen er wisselende verhalen de ronde over het welzijn van de ezels, paarden en kamelen, dus het is altijd goed om daar een kritische houding tegenover te hebben.

Kamelen Petra Jordanië

Volop keuze wat betreft kamelen, paarden en ezels om je te vervoeren in Petra

9. Hoeveel dagen Petra?

Je kunt kiezen voor een 1, 2 of 3-daagse toegangspas voor Petra. Je kunt in een dag veel zien, mits je vroeg gaat en bereid bent veel te wandelen. Heb je alle tijd, wil je het rustiger aan doen of kom je echt wanneer het snikheet is, dan zou je een tweedaagse pas kunnen overwegen. Wij hadden op twee dagen gerekend, maar waren met een lange dag van bijna 10 uur in Petra ook zeer tevreden.

10. Hoe kom je er?

Petra is gemakkelijk te bereiken met een auto of taxi. Het ligt aan de King’s Highway en parkeren bij het bezoekerscentrum is gratis. Uit de grotere steden zoals Amman en Aqaba gaan er ook bussen richting Petra, bovendien organiseren veel hotels ook tours die kant op. Het is natuurlijk ook handig om te overnachten in Wadi Musa, het plaatje waar de ingang van het bezoekerscentrum is. Zo weet je zeker dat je vroeg die kant op kunt!

De laatste, maar misschien wel belangrijkste, tip is uiteindelijk: geniet! Het is een overweldigende locatie met zoveel verschillende attracties dat je bovenal gewoon moet genieten dat je er bent! Maar dat zal niet moeilijk zijn!

Heb je nog vragen of juist nog andere tips, laat het weten in een reactie!

Siq Petra Jordanië

Misschien wel het meest magische moment; wanneer de Schatkamer zichtbaar worden vanuit de smalle Siq

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>