Remote werken: Barca of Kaapstad

Sweet Spot Abroad laat reislustige mensen inzien dat reizen en carrière maken elkaar niet in de weg hoeft te staan. Hoe ze dat doen? Door het aanbieden van remote werk en ontwikkelingservaringen in het buitenland. Zo behoud je je baan terwijl je toch enkele maanden in een bruisende stad als Barcelona of Kaapstad kan wonen. Daar willen we natuurlijk meer over weten!

Wie meer van de wereld wil zien, meer dan alleen de muren van het kantoor, de files op de weg, veelal dezelfde mensen en de geijkte vrije weekenden, denkt er vast wel eens over om voor langere tijd op reis te gaan. Letterlijk een beetje afstand van je leven thuis nemen, nieuwe mensen en culturen leren kennen. Maar vastigheden opgeven voor je reishonger resulteert steevast in twijfels over hoe verstandig dat is, of je daarmee je toekomst niet vergooit. Zo niet bij jou zelf, dan toch zeker bij een hoop mensen in je nabije omgeving.

Maar wat nou als je een paar maanden weg kunt, mét behoud van je huidige baan én met de mogelijkheid jezelf tegelijkertijd te ontwikkelen? Sinds door de pandemie het remote werken bij veel bedrijven normaal geworden is, is namelijk een belangrijke barrière verdwenen. De oprichters van de Amsterdamse start-up Sweet Spot Abroad zagen in dat er kansen werden gecreëerd door het thuiswerken. Ze grepen dit momentum aan en helpen werknemers en bedrijven de enorme voordelen van werken op afstand te benutten door het naar een hoger niveau te tillen.

Hoe dat precies te werk gaat, hebben wij vast voor je uitgezocht. We spraken met Marleen Verweij, co-founder van Sweet Spot, over de nieuwe generatie werknemers met hun significant andere behoeften. Over de innovatieve professionele ervaringen van Sweet Spot en hoe die werkgevers en werknemers kunnen helpen. Lees je mee? Misschien is het wel iets voor jou!

Onze groep werkend op de co-work

Groep van Sweet Spot werkend op de co-work

Generatie Y wil anders

Heb jij ook het idee dat het tijdperk van sfeerloze kantoren en het vijf dagen per week moeten 9-to-5’en verleden tijd is? Onderzoek wijst uit dat millennials zoeken naar een flexibele levensstijl waarin werk en levensgeluk elkaar niet in de weg zitten, maar juist versterken. Beide oprichters van de startup (Joost Verhage en Marleen Verweij, beiden ex-consultant op de Zuidas) weten dankzij hun corporate ervaring precies wat bedrijven en generatiegenoten belangrijk vinden. Dat is flexibiliteit op het werk en de behoefte om nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe ervaringen op te doen. Bovendien zien professionals een baan als middel om te groeien/ontwikkelen, niet meer alleen als een manier om de rekeningen te betalen. Een goed salaris is namelijk allang niet meer de belangrijkste contractvoorwaarde.

Sweet Spot Abroad vangt deze wensen en behoeften in een compleet verzorgd programma in Barcelona of Kaapstad dat (net)werken, ontwikkeling en avontuur samenbrengt. Sweet Spot biedt alles wat je als werknemer nodig hebt om je vaste, fulltime uren te werken op een avontuur van enkele maanden in het buitenland – terwijl je je vaardigheden uitbreidt door middel van professionele training en coaching.

Sweet Spot Abroad - Hike naar een lokale winery

Zo kan het ook: in het weekend hiken naar een lokale winery

Sweet Spot: combineer (net)werken, ontwikkeling en avontuur

Als professional met je eigen baan, woon en werk je enkele maanden in het buitenland, ontmoet je gelijkgestemden en voer je je dagelijkse werkzaamheden vanaf volledig uitgeruste flexplekken uit. Sweet Spot biedt een inspirerende werkruimte, comfortabele accommodatie en een gemeenschap van andere ambitieuze professionals – en dat allemaal op een nieuwe en opwindende plek. Bovenal volg je als young professional onder begeleiding van gecertificeerde trainers een van de unieke ontwikkelprogramma’s.

Marleen schetst hoe de daadwerkelijke experience eruitziet:

 1. Je komt in Barcelona aan, waarna we direct naar het kick-off weekend vertrekken. Dit vindt plaats in een typisch Catalaans landhuis gelegen op een unieke locatie tussen de wijngaarden waar je los kan komen van thuis, de groep leert kennen, doelen zet voor deze experience en waar je de eerste trainingssessie zal krijgen.
 2. Na het kick-off weekend gaat de experience verder in Barcelona, waar je in een appartement op een toplocatie in de stad komt te wonen. Je deelt het appartement met één of twee andere Sweet Spot deelnemers, waardoor het nog makkelijker wordt om elkaar te leren kennen en samen de stad te ontdekken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een privé accommodatie te huren.
 3. Op de maandag start je de werkweek as usual, alleen dan in een coworking office met een waanzinnig dakterras met uitzicht op de Sagrada Familia (zie headerfoto), in plaats van vanuit je normale (thuis) office in het grijze Nederland. Je zal hier maandag-vrijdag je normale werkzaamheden uitvoeren, zodat je wat je hebt geleerd tijdens de training direct in praktijk kan brengen.
 4. Gedurende de maand(en) van de experience zal je elke week na werktijd één groepstrainingssessie en/of één persoonlijke coachingsessie volgen. Deze wekelijkse cadans heeft twee voordelen: 1) het is aanzienlijk minder storend voor je werk dan intensieve 1-2 daagse trainingsprogramma’s; 2) het geeft je de mogelijkheid om wat je hebt geleerd tijdens de training direct toe te passen in de praktijk. Leren kost tijd en door die tijd te nemen, creëert Sweet Spot een continu groeitraject gedurende je verblijf in het buitenland.
 5. Ook worden er weekendtrips en Learn & Share events georganiseerd, waardoor er snel een hechte groep wordt gecreëerd met vriendschappen die een leven lang meegaan en ook belangrijke connecties kunnen worden naarmate je verder komt in je carrière. Aangezien iedereen van andere bedrijven komt, met erg verschillende disciplines, zijn de Learn & Share sessies altijd super interessant en leerzaam.
Learn & Share sessie, waarbij iemand van de groep een workshop geeft aan de rest en zijn kennis en expertise over een specifiek onderwerp deelt met de rest vd groep. Aangezien iedereen van andere bedrijven komt, met erg verschillende disciplines, is dit altijd super interessant en leerzaam

Learn & Share sessie, waarbij iemand van de groep een workshop geeft aan de rest

Werken in Barcelona of Kaapstad

Beide steden hebben (nauwelijks) tijdsverschil met Nederland, waardoor er geen problemen ontstaan rondom het bijwonen van meetings en het samenwerken met collega’s. Verder zijn het allebei bruisende steden, omringd door bergen, natuur en strand en met genoeg faciliteiten om er je werk goed uit te kunnen voeren. Op zowel Kaapstad als Barcelona zul je niet uitgekeken raken met de talloze dingen die je er kan doen. Met Kaapstad of Barcelona heb je bovendien elke maand van het jaar gegarandeerd een zonnige warme bestemming.

Marleen: “Het zijn beide onwijs veelzijdige steden, met zon, zee, strand en omgeven door waanzinnige natuur. Je merkt ten opzichte van Nederland dat mensen hier veel minder gestrest zijn en met volle teugen genieten van het leven. Als je in één van deze steden woont, is het niet nodig om op vakantie te gaan om te kunnen genieten, want deze steden hebben alles wat je daarvoor nodig hebt.”

Network activity Sweet Spot - Beach volleybal & pizza dag op het strand

Pizza op het strand

Een paar statistieken

 • Meer dan ⅓ van de werkende bevolking bestaat inmiddels uit millennials. Oftewel: een belangrijke groep om rekening mee te houden.
 • 60% van deze groep is niet engaged op werk. Ze voelen zich onverschillig over hun werk en steken er geen energie of passie in.
 • 6 op de 10 millennials staan open voor nieuwe baanmogelijkheden. Nooit eerder was een generatie zo geneigd om van baan te veranderen.
 • Het (mentale) welzijn is van een enorme invloed op de productiviteit van werknemers. 21% van al het absenteïsme is stressgerelateerd. Als een Nederlands bedrijf met 100 FTE zijn absenteïsme kan reduceren met slechts 1%, kan dat wel tot een jaarlijkse besparing van € 40.000,- opleveren.

Kansen voor de werkgever

Met de Sweet Spot experience krijgen werkgevers een kans om gehoor te geven aan de veranderende behoeftes van de nieuwe generatie werknemers. Belangrijk, want om als bedrijf je langetermijnambities te realiseren, is het van groot belang om talent aan te trekken en vast te houden. Het aanbieden van deze ervaring zal de reputatie als werkgever een boost geven om de ‘war for talent’ te winnen en werknemers zullen twee keer nadenken voordat ze vertrekken. Daarnaast zorgen dergelijke aantrekkelijke werk- en ontwikkelingsvoorwaarden voor het verbeteren van het mentale welzijn van werknemers. Dat resulteert in minder burn-out en minder ziektedagen, wat de productiviteit weer verhoogt.

Werknemers behouden hun baan, blijven productief, komen met nieuwe energie terug en kunnen zelfs hun carrière naar een hoger niveau tillen. Marleen Verweij: “Bij Sweet Spot geloven we dat een verblijf in het buitenland professionals in staat stelt te groeien – zowel persoonlijk als professioneel. Daarom helpen we bedrijven de kansen van werken op afstand te benutten door iets op afstand aan te bieden waar zowel werknemer als werkgever kunnen excelleren.”

De kosten zijn afhankelijk van het gekozen ontwikkelingstraject, de duur van de experience en de maand waarin je gaat. Bedrijven betalen gemiddeld zo’n 700 euro per week per werknemer voor de trainingen, accommodatie, cowerkplek en activiteiten. Deze kosten vallen onder opleidingskosten, welke fiscaal aftrekbaar zijn. Hierdoor vallen de kosten uiteindelijk mee. Al helemaal als je het vergelijkt met een dagtraining in Nederland, waar je al snel 700 tot 1000 euro betaalt.

Nina Hoekstra (deelnemer) werkend op de co-work

Sweet Spot deelnemer werkend op de flexplek

Op zoek naar jouw sweet spot

De definitie van een sweet spot in het woordenboek: “an optimum point or combination of factors or qualities.”

Dat is precies wat hier gecreëerd wordt. In de zogenoemde remote development experiences brengt Sweet Spot persoonlijke ontwikkeling, remote werk, netwerken en avontuur samen. Bij Sweet Spot kan je én aan je carrière werken, én door op avontuur te gaan alles uit je leven halen. Je hoeft niet langer een compromis te sluiten als het om werk, levensgeluk en ontwikkeling gaat. Het concept dat is neergezet, de combinatie van het volgen van een training en het remote werken vanuit het buitenland, mag met recht vernieuwend genoemd worden. Sweet Spot is namelijk de enige die zich inzet om echt een win-win situatie te creëren voor zowel werknemer als werkgever.

Marleen legt uit hoe het aanmeldproces werkt:

 1. Als je contact met ons opneemt plannen we een vrijblijvend gesprek in om je vragen te beantwoorden en je specifieke behoeftes/wensen te bespreken. Het is natuurlijk super belangrijk dat jouw werkgever aan boord is. Wij kunnen helpen aan je werkgever uit te leggen wat de win-win is van de Sweet Spot experience.
 2. Ten tweede kies je een Development Track. We zijn tot nu toe up en running met twee trajecten (de Future Leaders Track en de Insight & Growth Track). We zijn aan het werk om het derde traject (de NGO track) op te richten. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om met je team op een custom-made experience te gaan (de Team Track).
 3. Vervolgens selecteer je een startdatum. Vanaf februari 2022 zal er elke maand in ieder geval één ontwikkelingstraject starten; in sommige maanden zullen er meerdere tracks starten. Startdata staan op de website.
 4. Als je zover bent schrijf je je in middels ons inschrijfformulier, wat we je zullen opsturen. Je schrijft je in als individu en wordt onderdeel van een community van professionals afkomstig uit verschillende bedrijven die samen met jou dit avontuur aangaan.
 5. Een maand voor vertrek ontvang je een informatiepakket met alle info over je accommodatie, de co-work plek en alles wat je moet weten over de bestemming. Denk aan lokale eettips, hoe het openbaar vervoer werkt, en waar je het beste kan sporten. Ook zal je een week voor vertrek worden toegevoegd aan de groeps whatsapp zodat je alvast weet met wie je op reis gaat.
Sweet Spot Abroad - groepsfoto op het strand

Groepsfoto op het strand

Waarom Sweet Spot Abroad?

Natuurlijk zou je ook prima zelf een appartementje en een coworking space kunnen regelen in het buitenland, zoals wij eens deden met een werkvakantie op Tenerife. Marleen vertelt dat de meerwaarde die Sweet Spot biedt, hem vooral zit in deze drie dingen:

 1. De gecreëerde community
  Het kan best lastig zijn om in je eentje in een nieuwe stad aan te komen en direct nieuwe vrienden te maken. Door deelname aan Sweet Spot kom je direct in een ‘warm bad’ terecht doordat je met allemaal gelijkgestemden samen dit avontuur aangaat. Je merkt dat de groepen heel snel een hechte band vormen door de weekendtrips en evenementen. De netwerkactiviteiten lopen uiteen van campingtrips en borrels tot een stranddag aan de Costa Brava. Wat ze in ieder geval gemeen hebben, is dat ze bijdragen aan het vormen van een hechte groep, je ze niet in je eentje kan organiseren en zeker niet op de eerste de beste blog kan terugvinden. Deelname is overigens altijd vrijblijvend – als je geen zin hebt om mee te gaan, ben je natuurlijk nergens toe verplicht!
 2. Het ontwikkelprogramma
  Elke week krijg je een groepssessie dan wel persoonlijke coaching sessie van gecertificeerde trainers. Afhankelijk van het gekozen ontwikkelingstraject variëren de onderwerpen van leiderschapsstijlen, tot emotional intelligence technieken, tot het creëren van meer resilience om het hoofd boven water te houden in stressvolle situaties. Naast het feit dat dit voor jou enorm leerzaam kan zijn, is dit ook dé manier waarop het voor je werkgever een echte investering in jou als werknemer is, waar hij/zij een duidelijk aantoonbare ‘return on investment’ voor krijgt.
 3. Sweet Spot ontzorgt volledig
  Je reis is het enige wat je zelf regelt, maar verder ben je geen kostbare tijd kwijt aan de voorbereiding, zoals het uitzoeken waar je zou moeten wonen of wat de beste co-work is om vanuit te werken. Marleen: “Dat hebben wij namelijk al voor je gedaan! Je verblijft in een appartement op een toplocatie in de stad, voorzien van alle gemakken. De werkplek is niet bij je appartement, maar bevindt zich in een co-working office die op maximaal een half uurtje van je appartement zal liggen. Oftewel: je zal echt als een local in de stad wonen! Bovendien staat Sweet Spot 24/7 klaar om je te helpen als je vragen hebt of als er problemen zijn.”

Marleen weet waar ze over praat, want voordat de pandemie begon heeft zij twee jaar lang vanuit Noord- en vervolgens Midden-Amerika gewerkt. Een geweldig ervaring die niet alleen heel leuk was, maar ook heel leerzaam op meerdere fronten. “Je ontmoet (en leert van) mensen die je in je bubbel thuis nooit gesproken zou hebben, komt jezelf soms flink tegen en je krijgt meer begrip voor andere culturen. Maar bovenal neem je letterlijk een beetje ‘afstand’ van je leven thuis, waardoor er ruimte in je hoofd ontstaat voor zelfreflectie.” Joost heeft eenzelfde soort ervaring gehad toen hij twee jaar geleden naar Barcelona verhuisde.

Network activity - Beach volleybal & pizza dag op het strand

Network activity – Beach volleybal & pizza dag op het strand

Jezelf ontwikkelen vanuit het buitenland?

Marleen sluit af met de volgende opmerkingen en tips voor jouw eerste keer werken in het buitenland.

“De types professionals die meegaan variëren van teammanagers tot developers, en van consultants tot marketeers – om er maar een paar te noemen. Er is geen standaard in te ontdekken dus! Deelnemers zijn ouder dan 24 jaar en hebben minimaal twee jaar werkervaring.”

De lengte van de experience is gebaseerd op hoeveel je wilt bereiken. De experiences variëren van één tot vijf maanden. Marleen: “We raden een minimum van twee maanden aan om volledig los te komen van het leven thuis en alle voordelen te plukken van het programma. Als de verplichtingen thuis je echter niet toelaten om lang weg te zijn, kun je altijd voor één maand meegaan.”

“Onthoud dat Sweet Spot niet voorziet in werk: je neemt echt je eigen baan mee naar het buitenland. Het is fijn om te weten dat Sweet Spot je echt kan helpen met het overtuigen van de werkgever over het investeren in deze experience. Daar hebben ze ruimschoots ervaring mee en een hele hoop materiaal voor klaar liggen!”

“Veel mensen onderschatten hoe belangrijk het is om een fijne accommodatie, een goede werkplek en een sociaal vangnet te hebben. Ook kan het best eenzaam zijn om in je eentje in een nieuwe stad aan te komen waar je nog niemand kent. Vandaar dat we niet genoeg kunnen benadrukken hoe belangrijk het is om je bij een bepaalde community aan te sluiten.”

Pre-work groepsworkout onder de palmbomen

Groepsworkout onder de palmbomen voordat de werkdag begint

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>