Studeren en reizen in het buitenland? Doen!

Klaar met je middelbare school en tijd voor een tussenjaar? Of heb jij al jaren de ambitie om te studeren en reizen in het buitenland? Voor veel studenten is deze mooie uitdaging weggelegd. Je moet je goed oriënteren voordat je zo’n stap gaat zetten, want het is niet niks! Onderzoek en voorbereiding mogen niet ontbreken bij deze keuze. Studeren in het buitenland is voor sommigen een droom die uitkomt en anderen hebben er geen behoefte aan. Als je wel van plan bent om de grens over te gaan, dan moet je heel wat regelen waar begin je?

Heb jij plannen om te gaan studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland is voor velen een droom die uitkomt. Als je wel van plan bent om de grens over te gaan, dan moet je heel wat regelen. Wij geven je 6 handige tips voor studeren in het buitenland.

study

1. Stel een financieel plan op

Het is natuurlijk een prachtige uitdaging, maar dat kan ook wat kosten. Stel voor jezelf op met wat voor kosten je te maken hebt. De kosten waar je mee te maken kunt krijgen zijn:

 1. Het collegegeld buiten de EU is fors hoger omdat je daar een speciaal tarief voor buitenlandse studenten betaalt. Meestal begint dit rond de €5000 per jaar en kan in extreme gevallen oplopen tot boven de €20.000 per jaar. Je wordt namelijk als buitenlandse student hiervoor niet gesubsidieerd door het land waar je studeert.
 2. Binnen de EU is dit anders. Je hebt recht om hetzelfde collegegeld te betalen als een student die uit het land zelf komt. In sommige landen hoef je zelfs minder te betalen dan in Nederland.
 3. Huisvesting en dagelijkse kosten in het buitenland (huisvesting, eten, gas, water, licht, kleding, uitgaan en telefoonkosten).
 4. Je studiefinanciering veranderd naar uitwonend (€273,17) en je studenten-OV kan worden stopgezet voor een vergoeding (€95,51). Binnen Europa kan je een Erasmusbeurs aanvragen (bedragen variëren tussen €150,- en €270,-, afhankelijk van het prijsniveau van het land waar je naartoe gaat). Als je buiten Europa gaat, kan je een beursaanvraag doen bij bijvoorbeeld het IMF.

2. Controleer je verzekering

Als je in het buitenland gaat studeren is het belangrijk dat alles goed geregeld is met je (reis)verzekering. Heb je de juiste dekking aan staan? Zijn de medische kosten meeverzekerd? Moet ik een EHIC aanvragen? EHIC staat voor European Health Insurance Card. Met een EHIC kan je medische zorg krijgen als je ziek wordt tijdens een vakantie in Europa (buiten jouw woonland). De EHIC is geldig in EU-landen en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Je krijgt zorg volgens de regels van jouw vakantieland. Dit betekent dat zorgverleners je hetzelfde behandelen als de mensen die in dat land verplicht verzekerd zijn. Allemaal belangrijke punten die geregeld moeten worden voordat je in het buitenland gaat studeren.

student

3. Taalontwikkeling

Als er nog aan je talenkennis moet worden gespijkerd is een studie in het buitenland ideaal. Het kan ervoor zorgen dat je de taal (nog) vloeiender leert spreken. Je maakt eigenlijk gebruik van een gratis taalcursus.

4. Goed voor je cv

Werkgevers vinden het heel interessant als jij internationale ervaring hebt. Je verbetert je taalvaardigheid en leert andere culturen kennen. Dit kan je onderscheiden ten opzichte van andere sollicitanten. Met een buitenlandse studie vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt, maar ook de kans op een hoger startsalaris. Het betekent ook dat je zelfstandig bent en je sociale netwerk uitbreidt. Dat is iets wat een werkgever graag terug ziet.

5. Persoonlijke ontwikkeling

Je ontwikkelt je sociale en culturele vaardigheden in het buitenland en krijgt te maken met een grote verantwoordelijkheid. Het is een geweldige ervaring waarbij je veel nieuwe mensen leert kennen. Door deze nieuwe contacten leer je jezelf en je eigen cultuur ook beter kennen. Een Amerikaans onderzoek heeft ooit aangetoond dat mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond, beter zijn in het bedenken van creatieve oplossingen voor problemen waarmee zij geconfronteerd werden.

bestemmingen voor buitenlandse studies

6. Populaire steden

Het is natuurlijk een lastige keuze om te bepalen waar je wil gaan studeren. Daarom hebben we voor jou de 6 beste bestemmingen om in het buitenland te studeren, zodat jouw keuze iets makkelijker zal zijn.

 1. Studeren in Londen
  Een enorm aanbod van universiteiten. Van economische studies aan de London School of Economics and Political Science (LSE) tot creatieve studies aan de Goldsmiths University. In Londen vind je concerten, musicals, festivals, winkels, restaurants en cafés uit alle hoeken van de wereld, en niet te vergeten het geweldige nachtleven maken van Londen de perfecte studentenstad. Daarnaast is dit ook nog je kans om dat geweldige Britse accent te leren.
 2. Studeren in Parijs
  In Parijs vind je een aantal van de beste universiteiten zoals Université Paris-Sorbonne, Cité Internationale Universitaire de Paris en École nationale supérieure. Daarnaast is Parijs natuurlijk de perfecte stad om Frans te leren. De Franse cuisine, discotheken, nachtclubs en de vele bezienswaardigheden zorgen ervoor dat je je nooit zult vervelen in deze stad.
 3. Studeren in Berlijn
  Een hippe stad die je maar al te graag wil leren kennen. Het zit vol met koffietentjes, heeft een rijke geschiedenis en een grote partyscene. Je kunt hier je Duits opkrikken, maar de meeste studies kunnen gewoon in het Engels worden gevolgd aan één van de vele universiteiten en hogescholen.
 4. Studeren in Tokyo
  Studeren in één van de grootste steden ter wereld. Naast het oude traditionele Japan, kan je ook vele nieuwe trends ontdekken. Gek op sushi, harajuku en grote steden? Dan is Tokyo iets voor jou!
 5. Studeren in Melbourne
  De tweede grootste stad van Australië is zeer populair onder studenten. Het staat bekend als de culturele hoofdstad van Australië. Het heeft veel te bieden op het gebied van design, kunst en film en staat bekend om het bruisende nachtleven, de vele leuke restaurants en cafés. Daarnaast heb je in Melbourne prachtige parken en stranden en het heerlijke klimaat.
 6. Studeren in Boston
  Wie boston zegt, zegt Harvard University. De universiteiten zijn erg bekend. Cambridge is de universiteitsplaats waar Bostons beroemde universiteiten Harvard en MIT huizen. Naast goede opleidingen is Boston ook een top stad als het gaat om werkgelegenheid.

tips voor studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Heb jij de ambitie om te studeren in het buitenland, maar hier nog niet het budget voor? Kijk dan op Studentenvacature en vind de leukste bijbanen om jouw ambitie waar te maken!

Follow us

Team Reishonger

Reishonger.nl is de blog voor reislustigen, avonturiers, outdoor geeks, backpackers en wereldreizigers.
Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>