Street art in Amsterdam

De één vindt het prachtig, de ander vindt het pure vandalisme. Street art, in al zijn verschijningsvormen, is niet meer weg te denken uit de publieke ruimte van onze hoofdstad.

Steden zoals Berlijn en Parijs zijn beroemd om hun street art. Hierbij moet je denken aan traditionele graffiti aangebracht met onder meer een spuitbus, maar ook stencil graffiti en stickers. Met name de grotere werken met aansprekende kleurrijke afbeeldingen vallen voorbijgangers op. Maar er is meer dan dat.

Street art in Amsterdam

Street art in Amsterdam

Je kunt in Amsterdam deelnemen aan een Street Art Tour. Naast het feit dat je zal merken dat lang niet alles voor het ongetrainde oog zichtbaar is, krijgt street art een extra dimensie doordat je het verhaal erachter komt te weten. Ook krijg je een gevoel bij het ontstaan, de cultuur en de elementen van street art. De tour wordt verzorgd door een local die Amsterdam natuurlijk goed kent, maar ook veel affiniteit met street art heeft.

2015-09-18 14.36.34

Tags en pieces

Officieel is het aanbrengen van graffiti en dergelijke op straat illegaal. Het begon allemaal met tags, oftewel handtekeningen, met als doel iets van jezelf achter te laten. De subway in New York, met name de lijn van the Bronx naar Brooklyn, was een gewild object om een tag op achter te laten. Met al die krabbels was het al gauw moeilijk om onderscheidend te zijn, waarmee de evolutie richting pieces, de grotere werken met afbeeldingen, begon.

2015-09-18 14.51.43

Meer dan alleen een afbeelding

In de omgeving van de Voetboegstraat vind je het werk van de Iraanse broers Icy and Sot. De broers zijn naar Europa gevlucht om invulling aan hun creativiteit te kunnen geven. Met behulp van stencils laten ze afbeeldingen met een politieke boodschap achter. De emotie in de ogen van de gesluierde vrouw spreekt boekdelen, de protesterende vrouwen daar omheen versterken het geheel.

Icy and Sot

Amsterdam Museum

De route loopt vanuit de Begijnhof via een passage langs het Amsterdam Museum, waar onlangs geheel toepasselijk de tentoonstelling ‘Graffiti; New York meets the Dam’, van straatfenomeen naar geaccepteerde kunststroming is geopend. Enigszins verborgen hangt nabij de entree een oud werk van de Nederlandse kunstenaar Kaagman dat eigenlijk voor wat betreft de boodschap weer heel actueel is geworden.

Hugo Kaagman street art in amsterdam

Kraakpanden

Dat street art komt en gaat, blijkt wel in de Spuistraat, alwaar de zogenaamde tabakspanden, die enkele decennia in handen van krakers zijn geweest, een prooi voor de slopershamer zijn geworden. De kleurrijke gevels van deze panden waren een kunstwerk op zich, zoals bijvoorbeeld het bekende slangenpand. De teloorgang van meerdere gelijksoortige versierde panden in de omgeving verstrekt een onderhuids verstikkend gevoel dat street art door de lokale overheid niet altijd wordt gewaardeerd. Voor sommige artiesten een reden om uit te wijken naar andere steden of landen.

slangenpand Spuistraat
2015-09-18 14.50.33

Jordaan

Meerdere bekende graffiti artiesten zijn in het verleden neergestreken in Amsterdam. Een rondje door de Jordaan leert dat er zowel huizenhoge als verstopte pieces zijn achtergelaten. Het tien centimeter grote werk van de Franse artiest Space Invader zal je zelf bijna niet vinden, de gigantische muurschildering van de Nederlander Piet Parra daarentegen kun je bijna niet missen. Hetzelfde geldt voor de creatie van de London Police op een blinde muur aan de Prinsengracht.

Space Invader Street art in Amsterdam
Kunstmuur Tuinstraat

Ander perspectief

Al kijkende om je heen op zoek naar street art merk je dat je Amsterdam vanuit een ander perspectief gaat bekijken. De tour leidt je langs plekjes die je zelf niet gauw zou hebben gevonden en laat je daarmee Amsterdam van een andere kant zien.

2015-09-18 16.42.07

Meer informatie over de Amsterdam Street Art Tour georganiseerd door Trip4real vind je hier

Jos
Latest posts by Jos (see all)
  1. Valerie zegt:

    Hai,

    Het lijkt me super gaaf om deze tour te geven aan een vriendin die binnenkort jarig is.
    Ze is fan van streetart en fotograferen. Is het mogelijk om deze tour nog te boeken?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>