Stopover in IJsland

Als je met Icelandair naar de Verenigde Staten vliegt, kun je gratis een stopover in IJsland maken. Zo krijg je niet alleen twee vakanties in één, maar kun je ook kennismaken met 'het land van vuur en ijs'. Je kunt maximaal zeven dagen stoppen. Reishonger geeft je zeven tips voor activiteiten en dagtochten, om zo het meeste uit je stopover in IJsland te halen.

Als je met Icelandair naar de Verenigde Staten vliegt, kun je gratis een stopover in IJsland maken. Zo krijg je niet alleen twee vakanties in één, maar kun je ook kennismaken met ‘het land van vuur en ijs’. Je kunt maximaal zeven dagen stoppen. Reishonger geeft je zeven tips voor activiteiten en dagtochten, om zo het meeste uit je stopover in IJsland te halen.

Met een eigen huurauto haal je het meeste uit je stopover in IJsland. Op de luchthaven van Keflavik kun je bij verschillende maatschappijen een auto huren en vlak voor je volgende vlucht weer inleveren. Alle hieronder omschreven tochten (met uitzondering van de tocht door het binnenland) zijn prima te doen met een 2WD.

Geiser Strokkur

1. De Gouden Cirkel
De Gouden Cirkel is één van de populairste dagtochten van IJsland. Je ziet de mooie waterval Gulfoss en telt de minuten tot de indrukwekkende geiser Strokkur weer gaat spuiten. In nationaal park Thingvellir wandel je op de plaats waar twee tectonische platen langzaam uit elkaar drijven. De Gouden Cirkel is een tocht vol hoogtepunten.


2. Op zoek naar walvissen
IJsland is één van de beste landen ter wereld om walvissen te spotten. In de wateren rondom het eiland komt een kwart van alle walvisachtigen voor. Vanuit Reykjavik kun je tijdens een tocht van drie uur op zoek gaan naar ‘de reuzen van de oceaan’. Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat je walvissen zal zien. Als je echter wel walvissen ziet, is dat een ontmoeting die je niet snel zult vergeten.

Op zoek naar walvissen

3. Ontspannen in de Blue Lagoon
De Blue Lagoon is één van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland. En terecht, want bij een bezoek aan IJsland mag de Blue Lagoon eigenlijk niet ontbreken. Na een bezoek aan dit bijzondere bad zul je begrijpen waarom IJsland zo’n lange traditie van wellness heeft. Als het buiten koud is, is het heerlijk ontspannen in het warme, witblauwe water. Door de ligging van de Blue Lagoon vlakbij de luchthaven is het bovendien een ideale plaats om een stopover in IJsland te beginnen of te eindigen.

4. Kokende modderpoelen bij Krýsuvík
In de buurt van Krýsuvík kun je goed merken dat IJsland vol zit met vulkanische activiteit. Het geothermisch actieve gebied bij Krýsuvík is één van de mooiste van IJsland. Het is heel bijzonder om te zien wat aardwarmte met het landschap doet: het ruikt hier sterk naar zwavel en de grond kookt, stoomt en pruttelt. De grond heeft alle tinten bruin, geel en oranje die je maar kunt bedenken. Vanaf de parkeerplaats wandel je gemakkelijk de berg op naar de grote rookpluim die hier uit de grond opstijgt. Van bovenaf heb je ook uitzicht op het nabijgelegen meer Kleifarvatn.

In de buurt van Krýsuvík kun je goed merken dat IJsland vol zit met vulkanische activiteit

5. Reykjavik, de kleine grote stad
Maak kennis met Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Reykjavik is een prima uitvalsbasis voor een stopover in IJsland. De moderne stad staat bekend om haar kunst en cultuur, met de Hallgrimskirkja als grote publiekstrekker. Andere bezienswaardigheden zijn de koepel Perlan, de haven, het moderne operagebouw, het centrum vol kunst- en kledingwinkels en het Hofdi Huis. Wie alleen de hoogtepunten wil zien, heeft aan één dag genoeg.

6. Het beste van de zuidkust
Tijdens een rit van Reykjavik naar Vík zie je goed hoe veelzijdig het landschap van IJsland is. Allereerst passeer je twee indrukwekkende watervallen; de Seljalandsfoss en de Skogafoss. Achter de Seljalandsfoss kun je langs lopen, bij de Skogafoss is het zand zwart als gevolg van vulkaanuitbarstingen. Vervolgens rijd je verder naar de Solheimajökull. Rondom deze gletsjer, een uitloper van de Mýrdalsjökull, vind je een van de mooiste stukjes natuur van IJsland. Tot slot kun je uitwaaien op het zwarte strand bij Vík, de meest zuidelijke plaats van het land. Op de rotsen langs de kust kun je grote aantallen papegaaiduikers spotten.

Meertje bij Solheimajökull

7. Het binnenland in
Als je het binnenland in trekt, maak je kennis met een ruig stukje IJsland. De wegen zijn alleen toegankelijk voor 4WD’s, onder andere omdat er soms diepe en wilde rivieren doorstoken moeten worden. Toch hebben liefhebbers van wandelen en natuur dit er graag voor over. Een populair gebied in het binnenland is Landmannalaugar. Hier vind je kleurige ryolietbergen, het zeldzame obsidiaan (dat ook wel ‘vulkanisch glas’ wordt genoemd) en hete bronnen. Het gebied staat bekend als het kleurrijkste van heel IJsland.

Natuurlijk heeft IJsland nog veel meer te bieden. Bovenstaande activiteiten en dagtochten zijn echter allemaal te zien en te doen vanuit Zuid IJsland, waardoor ze geschikt zijn voor tijdens een (korte) stopover. Als je de kans krijgt een stopover te maken in IJsland, is het beste advies dat wij kunnen geven tot slot: gewoon doen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>