Aangezien we al genoeg autokilometers tijdens onze roadtrip door de provincie Dalarna in Zweden gaan maken, besloten we met de veerboot naar Zweden te varen. Begin van de avond vertrekt de ferry uit de haven van Kiel om de volgende ochtend aan te meren in Göteborg. Ben je nieuwsgierig hoe een overtocht met Stena Line eraan toegaat en of dit aan te raden is? Lees dan snel verder!

Stena Line naar Zweden

Wij kozen ervoor om de boot naar Zweden te pakken. Enerzijds om het aantal uren in de auto te verminderen, anderzijds omdat we het gewoonweg een keer wilden proberen. Het alternatief wanneer je met de auto Zweden wilt bereiken, is via Denemarken. Sinds de opening van de Öresundbrug op 1 juli 2000 is de reis met eigen auto of camper van Nederland naar Zweden veel gemakkelijker geworden. De 16 kilometer lange brug en tunnel verbindt de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, met Malmö in Zweden.

Met de auto naar Kiel in Duitsland

Op naar Kiel, op naar Zweden!

Het voordeel van via Denemarken rijden is dat je kunt vertrekken wanneer je wilt. Het nadeel is dat je in Malmö in het zuiden van Zweden aankomt. Wij reizen zelf verder naar Dalarna in Midden-Zweden, dat is vanaf Malmö zeker nog 9 uur doorrijden. Met de ferry van Kiel naar Göteborg sla je sowieso de snelweg tussen Malmö en Göteborg over (+/300 km rijden). Wanneer je de kosten van rijden via Denemarken (brandstof, twee tolbruggen, hotelovernachting) vergelijkt met die van de overtocht, komt de overtocht iets duurder uit. Het grote voordeel is echter dat je helemaal uitgerust aankomt in Zweden. En een stuk minder kilometers hoeft te rijden. En zeker als je met jonge kinderen naar Zweden reist, is dat wel zo prettig.

Als er één bestemming geschikt is om te roadtrippen, is het Scandinavië wel. De auto inpakken, kinderen op de achterbank en de vakantie kan meteen beginnen.

Met de ferry naar Zweden

De dichtstbijzijnde vertrekhaven vanuit Nederland is Kiel. Via de Duitse snelwegen ben je in ongeveer 6 tot 8 uur in Kiel in het noorden van Duitsland. Hiervandaan vertrekt de Stena Line ferry naar Göteborg in Zweden.

In de zomermaanden moet je rekening houden met files, vooral rond Bremen en Hamburg kan het erg druk zijn. De reistijd vanaf Utrecht kan dan oplopen tot 10 uur. Ga dus op tijd weg. En mochten de files meevallen dan kun je altijd nog even een paar uurtjes doorbrengen in Kiel. De auto parkeer je gratis bij de cruiseterminal. Je loopt hiervandaan direct de binnenstad in. Je kunt ook kiezen voor een overnachting in Kiel, een dag voor vertrek. Zo begint je reis helemaal relaxt.

Stena Line haven Kiel

De cruiseterminal van Stena Line in Kiel, Duitsland.

Vaartijden naar Göteborg

Er varen twee ferry’s van Stena Line naar Kiel, de Stena Germanica en Stena Scandinavica. Met welke ferry je naar Zweden reist is afhankelijk van de dag van vertrek. Eenmaal daags vertrekt er een ferry van Stena Line vanuit Kiel. Doordeweeks vertrekt de ferry om 18.45 uur. In het weekend vertrekt de ferry naar Göteborg om 17.45 uur. Tegelijkertijd vertrekt er een ferry vanuit Göteborg naar Kiel.

Inchecken voor auto’s en voetgangers kan van maandag t/m vrijdag van 17.00 uur tot 18.15 uur, in het weekend van 16.00 uur tot 17.15 uur. Het inchecken eindigt namelijk 30 minuten voor vertrek.

vaartijden stena line Kiel Gotenburg

De Stena Line ferry komt altijd de volgende morgen rond 09.15 uur in Göteborg aan. De duur van de overtocht met Stena Line vanuit Kiel naar Göteborg is doordeweeks ongeveer 14 uur en 30 minuten, in het weekend duurt de reis een uurtje langer omdat de boot een uur eerder vertrekt.

Inchecken Stena Line in Kiel

Na ongeveer 7,5 uur rijden (vanaf onze woonplaats Ridderkerk) komen we rond 16.30 uur aan in Kiel. De kinderen kijken enthousiast uit het raam, op zoek naar ‘onze’ ferry. “Daar!” roept onze dochter enthousiast, terwijl ze uit het zijraam van de auto wijst. Inderdaad, de Stena Germanica ligt al op ons te wachten. We rijden het terrein van de cruiseterminal op. Het is nog niet druk. We parkeren onze auto in de rij en wachten geduldig tot we mogen gaan inschepen.

Stena Germanica Kiel Duitsland

De Stena Germanica ligt al aan de kade in de haven van Kiel

De rij komt al snel in beweging en in colonne rijden we richting de ferry. Voordat we de boot kunnen oprijden worden onze papieren gecheckt. Je kunt gewoon in de auto blijven zetten, het is een soort ‘douane-drive-through’ leg ik mijn zoon uit. Hier krijg je ook de keycards van de hut. Na het checken van de boekingsbevestiging en paspoorten kunnen we door. Nog geen minuut later rijden we de Stena Line ferry op. Zweden, here we come!

Kiel cruiseterminaldouane drive through stena line naar zwedenferry kiel gothenburg

Over het inchecken bij Stena Line lees je tegenstrijdige berichten. Je zou met je reispapieren eerst naar het terminal-gebouw in Kiel moeten, voordat je de boot op mag. Dit klopt echter niet. Je kunt gewoon in de auto blijven zitten. Vervolgens rij je langs het loket waar de reisdocumenten worden gecontroleerd.

Welkom aan boord!

We hebben voor die ene nacht aan boord een reistasje gemaakt. Wat eten en drinken, een toilettas, pyjama’s voor de kinderen en kleren voor de volgende dag. De kinderen hadden hun eigen rugzakje gevuld met wat boekjes, kleurtjes en spelletjes. De rest van de bagage laat je gewoon in de auto. Hierdoor konden we meteen uit de auto stappen en de lift nemen naar de bovendekken. Het autodek is tijdens de overtocht naar Zweden afgesloten, dus je kunt niet later nog spullen uit de auto halen.

Tip: onthoud -of maak even een foto- op welk dek je auto staat geparkeerd. Bij de liften hangt een plattegrond van het schip en de plek waar je de volgende dag je auto kunt terugvinden.

Stena Germanica hut

Op zoek naar onze hut op de Stena Germanica.

Je eigen hut tijdens de overtocht naar Zweden

Het is verplicht een hut te boeken tijdens de overtocht van Duitsland naar Zweden. De hut die we geboekt hadden was top. Comfortabele stapelbedden, een eigen badkamer met toilet, wastafel en douche en een tv. De bedden zijn opgemaakt en er zijn ook handdoeken aanwezig. Voor onze overtocht naar Zweden boekten we een buitenhut, een hut met raam, waardoor je de hele overtocht uitzicht hebt over de zee. Onze kinderen hebben ook veel tijd doorgebracht in het raamkozijn.

Stena Line naar Zweden vierpersoonshutStena Line naar Zweden vierpersoonshut

Er zijn verschillende soorten hutten te boeken op de Stena Line ferry’s naar Zweden. De goedkoopste optie is een binnenhut zonder raam. Maar je hebt bijvoorbeeld ook luxe buitenhutten met bubbelbad en groot balkon. Het is maar net wat je wilt en hoeveel geld je wilt uitgeven. Wij hadden een vierpersoonshut met raam geboekt en waren daar zeer tevreden over.

Stena Germanica stapelbeddendouche Stena Line Zweden

Het is aan boord van de Stena Line schepen op de Scandinavische routes ook mogelijk een speciale huisdierenhut te boeken, wanneer je de hond of kat meeneemt. Het is de bedoeling dat de dieren (maximaal twee) in de hut blijven tijdens de overtocht. Er is wel een speciale uitlaatplaats gesitueerd op hetzelfde dek.

Wifi aan boord

Op de Stena Germanica is in de openbare ruimtes gratis wifi beschikbaar. In onze hut hadden we geen wifi, maar ik begreep dat dit te maken had met de de ligging van onze hut. Andere mensen bleken wel gratis wifi in hun cabin te kunnen ontvangen. Ik maakte trouwens nog een ‘beginnersfout’ door te denken dat ik overal in Europa gebruik kan maken van mijn internetbundel. Dat klopt ook, alleen geldt dat niet op zee. Oeps. Ik (lees: mijn zoon) had de waarschuwingsmelding van mijn provider dat ik op een maritiem (en veel duurder!) netwerk zat helemaal over het hoofd gezien. Het was het duurste kwartiertje Peppa Pig op Youtube ooit..

Tip: wil je geen extra kosten maken voor gegevensverkeer, dan is het verstandig om op je telefoon roaming uit te zetten. Je kunt dan nog wel gebeld worden en sms’jes sturen en ontvangen. Wil je dat ook niet, dan kun je je telefoon ook in de vliegtuigstand zetten – of helemaal uit natuurlijk.

bovendek Stena LineStena Germanica SundeckStena Line Germanica

Stena Line vanuit Kiel

Op ontdekking op de Stena Germanica vanuit Kiel

Eten en drinken op de Stena Line

Het kan in de zomermaanden best druk zijn aan boord van de Stena Line ferry’s. We kregen dan ook als tip om direct bij aankomst op het schip even een tijdslot voor het restaurant te reserveren. Het is een all-inclusive-concept, dus je betaalt een vast bedrag en dan kun je eten en drinken wat je wilt. De keuze was enorm: van gerookte zalm tot garnalen in knoflooksaus en van Zweedse gehaktballetjes tot biefstuk. Wij -en met ons onze kinderen- hebben echt genoten van een heerlijk Scandinavisch buffet! Ook de drankjes (frisdrank, sapjes, koffie, thee, wijn en bier) zijn inbegrepen en je kunt ze zelf tappen.

Buffetrestaurant ferry naar Zwedenbuffetrestaurant Stena Lineeten Stena Line naar Zwedenavondeten ferry naar Zweden

Mocht je het restaurant te prijzig vinden of geen grote trek hebben, dan is de ‘yachtclub’ op het ‘sundeck’ een leuk alternatief. Op dit buitendek staan bankjes en zitjes en tijdens de zomermaanden worden hier hamburgers gebakken. Biertje of wijntje erbij en heerlijk genieten van het uitzicht op zee.

stena burger

Je kunt ook nog overwegen om voor vertrek in Kiel iets te eten. Maar wij vonden het aan boord eten wel een heerlijk begin van onze vakantie naar Zweden.

Aankomst in Göteborg

Na een heerlijke nacht slapen worden we gewekt door een stem over de intercom die ons vertelt dat het ontbijtrestaurant geopend is. Aangezien we ‘s morgens geen snelle starters zijn, slaan we het ontbijt over. We scoren straks wel een broodje als we van boord zijn. Wel beginnen we rustig aan met het inpakken van onze spullen. De kinderen zoeken hun plekje in het raamkozijn weer op.

ferry GöteborgGöteborg

Een uur later varen we de haven van Göteborg binnen. We besluiten naar het bovendek te gaan, om deze mooie intocht van dichtbij te kunnen zien. De iconische Alvsborgs hangbrug in Göteborg doemt op, we zijn nu echt in Zweden!

aankomst Stena Line in GöteborgAlvsborgs brug in Göteborg

Alvsborgs Göteborg

Spectaculaire aankomst in Göteborg. Je vaart hier onder de Alvsborgs hangbrug.

Ontscheping van de Stena Germanica

De ontscheping gaat snel en soepel. Via de intercom krijg je te horen wanneer het jouw beurt is om naar je auto te gaan. Je kunt in je eigen hut wachten of bijvoorbeeld in het café of op het bovendek. Eenmaal terug bij de auto is het even wachten tot de motoren gestart worden. Er werd ook gevraagd om onze paspoorten bij de hand te houden, maar uiteindelijk konden we na een vriendelijk knikje van de douanebeambte gewoon zo het haventerrein afrijden. En toen reden we opeens in Zweden, op naar onze eerste bestemming van onze rondreis door Dalarna: vakantiepark Säfsen Resort in Frederiksberg.

Göteborg vanaf de ferry

Stena Line naar Zweden in het kort

  • De meest populaire manier om in Zweden te komen is de overtocht van Kiel naar Göteborg.
  • Vanuit Utrecht is het zo’n zes uur rijden naar Kiel.
  • Neem een reistas met de belangrijkste spullen (paspoort, kostbaarheden, nachtkleding en je toilettas) mee naar je hut. Het is gedurende de vaart niet mogelijk om het autodek te betreden.
  • Handdoeken en beddengoed zijn aanwezig in de hut en hoef je dus niet mee te nemen.
  • Het eten aan boord is goed maar relatief prijzig. Vooraf boeken loont, het kan dan vaak tegen een goedkoper tarief.
  • Zorg zeker dat je op tijd op het bovendek staat, als de boot Göteborg binnenvaart. Je vaart hier onder de Alvsborgs hangbrug door en dat levert mooie foto’s op!

Stena Line taxfree shoppen

Zelf met Stena Line naar Zweden?

Wij vonden het een ontzettend fijne en ontspannen manier van reizen. Je vakantie naar Zweden begint direct zodra je aan boord stapt. Eind van de middag vaart de Stena Line de haven van Kiel uit om de volgende ochtend aan te meren in Göteborg. Aan boord hoef je je geen moment te vervelen. Je kunt heerlijk uit eten gaan, taxfree shoppen, een gokje wagen in het casino of simpelweg genieten van het uitzicht en de frisse zeelucht. Zo kom je uitgerust in Zweden aan.

Stena Line interieur

Meer informatie over een overtocht met Stena Line naar Zweden vind je op www.stenaline.nl. Alvast een hele fijne (boot)reis naar Zweden toegewenst!

Aankomst in Zweden

Welkom in Zweden!

Heb je zelf ervaringen met Stena Line naar Zweden? Laat het ons dan weten in een reactie onderaan dit artikel.

Martijn
  1. Bianca zegt:

    Fijn om online zoveel tips te vinden! We plannen een reis vanuit België richting Scandinavië. Het idee is om over het land te gaan via de bruggen voor de heenrit, via Denemarken en dan met tussenstops (en een overnachting) in Denemarken met als laatste een langer verblijf nabij Kopenhagen en dan verder naar Zweden. Aangezien het aantal vakantiedagen niet eindig is denk ik dat we voor nu (met jonge kinderen) tot ongeveer ter hoogte van Gotenburg geraken. Om dan weer de hele rit terug te rijden lijkt me te veel van het goede. De ferry richting Kiel van daaruit lijkt me ideaal om dan nog het laatste stuk uitgerust te rijden. Nog tips?

  2. Hoi, mooi verhaal. Ik ga volgend jaar Juni alleen met de motor 10 daagjes naar Noorwegen. Doe ik via Kiel-Göteborg, en dan verder richting Noorwegen, nu weet ik al een beetje wat me te wachten staat en hoe het werkt in Kiel.

    Groetjes Bram

    • Hoi Bram,

      Wat een mooi vooruitzicht, met de motor op rondreis door Noorwegen. We hebben destijds veel motoren aan boord zien gaan.
      Alvast een hele mooie reis toegewenst!

      Groetjes,
      Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>