Stedentrip van 2018: Cluj-Napoca

Als reisjournalisten zijn we altijd op zoek naar nieuwe bestemmingen. En soms, heel soms stuit je bij toeval op een onontdekte pareltje. Mogen we je voorstellen aan Cluj-Napoca, gelegen in het hart van Transsylvanië in Roemenië. Kan direct op je stedentrip bucketlist voor 2018!

Culturele hoofdstad van Europa Cluj Napoca

Cluj Napoca is kandidaat voor Culturele hoofdstad van Europa in 2021.

De Roemeense naam van de stad is Cluj (spreek uit: kloezj)

Een stukje Roemeense geschiedenis

Aan de vele namen die de stad in haar roemrijke verleden heeft gehad is de invloed van de verschillende heersers af te lezen. “Napoca” was de naam die de Romeinen na de verovering in de 2de eeuw aan de stad gaven. De provincie werd “Dacia” genoemd. Ja inderdaad, tegenwoordig de naam van een populair Roemeens automerk. De Hongaarse stammen die in de 9de eeuw Transylvanië binnendrongen doopten de stad om in “Kolosvár”. Onder Ceausescu’s regime werd het “Cluj-Napoca”, om de Romaanse afkomst te benadrukken en zich tegelijkertijd af te zetten tegen de grote Hongaarse minderheid. Tegenwoordig zegt elke Roemeen “Cluj”, en elke Hongaar “Kolosvár”.

De naam ‘Cluj’ betekent ‘gesloten’, wat betrekking heeft op de bergen die de stad omringen.

Groeibriljant van Roemenië

De tijd van grauwe saaiheid, grijze flats en bloemetjesbehang achter het IJzeren Gordijn is echt voorbij. Roemenië heeft een van de snelst groeiende economieën van de EU. En als er een plek is waar de daarbij horende vooruitgang zichtbaar is dan is het in Cluj. In het historisch centrum van de stad liggen 11 universiteiten die toekomstig talent klaarstomen voor de snel vernieuwende economie. De huizenmarkt groeide in 2016 met 50% ten opzichte van het jaar ervoor en de initiatieven voor jongeren en enorme festivals zoals Electric Castle en Untold ontspruiten continu.

Cluj is booming en dat merk je aan alles. De enorme mogelijkheden in Cluj worden ook internationaal opgemerkt, zo won de stad de afgelopen jaren prijzen als: “The Capital of Tolerance” (2014) en “European Youth Capital” (2015). En ook buitenlandse investeerders en multinationals weten de weg naar de studentenstad inmiddels; er zijn meer dan 400 techbedrijven gevestigd in Cluj en werken er meer dan 15.000 mensen in de sector. Niet verwonderlijk dat Cluj ook weleens het Silicon Valley van Europa wordt genoemd.

“De mensen zijn hier super vriendelijk, staan voor je klaar en zien je niet als wandelende portemonnee, iets dat bij veel bekende toeristische bestemmingen wel het geval is.”

Street Art in Cluj

Street Art in Cluj

Graffiti in Cluj-Napoca

Street Art in Cluj

Levendige stad

Eeuwenlang stond Cluj in de schaduw van Boekarest, de hoofdstad van het land. Op sociaal, cultureel, politiek en economische vlak. Maar de tijden zijn veranderd. De 2e stad van Roemenië gooit hoge ogen met een wervelend nachtleven – de binnenstad heeft een pub-dichtheid waar fervente feestgangers verlegen van worden – en in verlaten panden nestelen zich hippe winkeltjes, ateliers, designbars en hotels. Cluj telt ca. 350.000 inwoners, waarvan meer dan 50.000 (!) studenten. De vele theaters, musea en lokale evenementen zorgen ervoor dat er altijd iets te doen is.

Cluj biedt een brede selectie van clubs, bars en nachtclubs.

Cluj biedt een brede selectie van clubs, bars en nachtclubs. Zoals de Euphoria Music Hall.

Ursus brouwerij in Cluj-Napoca

Ursus is een brouwerij waar je ook een hapje kunt eten. Uiteraard onder het genot van een biertje van het gelijknamig biermerk uit Cluj-Napoca.

historisch centrum van Cluj

Het oude centrum van Cluj is compact, maar er zijn ook leuke pleintjes en terrassen. Bijvoorbeeld op het Plein van de Eenheid, de Piata Unirii.

Bezienswaardigheden in Cluj

Cluj is een stad met allure: brede boulevards en statige gebouwen. Monumenten als schouwburgen, bibliotheken en theaters zijn afwisselend opgetrokken in neobarok, gotiek, neoclassisisme en jugendstil, wat de stad een charmant historische uitstraling geeft. Gebouwen blijven exponenten van de oude culturen – de architectuur in het centrum van Cluj ademt nog steeds de sfeer van een drieledig multi-culti verleden met Duits-Oostenrijkse en Hongaarse invloeden.

National Theatre Cluj-Napoca

National Theatre van Cluj-Napoca

Dormition of the Theotokos kathedraal

Dormition of the Theotokos kathedraal

Als je een bezoek aan Cluj brengt kun je het beste bij het centrale plein (Piata Unirii) beginnen. De absolute blikvanger van het plein is de Katholieke Sint-Michaëlskerk. Deze gotische kerk is 400 jaar geleden door de Hongaarse koning Matthias Corvinus gebouwd. Op een paar minuten wandelen vind je de indrukwekkende Orthodoxe kathedraal, de grootste van Roemenië. Voor de kerk staat het standbeeld van Avram Iancu, dat om de Roemeense held belangrijker te laten lijken dan de Hongaarse Corvinus, enkele tientallen centimeters hoger is gemaakt dan het beeld van Corvinus. Hier staat ook de enige overgebleven wachttoren in de stadsmuur, de Turnul Croitorilor.

Katholieke Sint-Michaëlskerk

De Katholieke Sint-Michaëlskerk

Matthias Corvinus Monument

Matthias Corvinus Monument

Plein van de Eenheid

Plein van de Eenheid

Ook het Nationaal Theater, paleis Banffy (een kunstmuseum met werken van Roemeense schilders uit de 19e en 20e eeuw), de (resten van de) oude stadsmuren en de botanische tuinen bevinden zich rondom “Piata Unirii”.

In de stad zijn diverse musea gevestigd zoals het Nationaal Historisch museum van Transylvania, museum van de Kunst, Zoölogisch museum, Farmacie museum en het Matthias Corvinus Huis.

De must-sees van Cluj zijn volgens ons:
– de Katholieke Sint-Michaëlskerk
– de botanische tuinen
– het nationale theater
– de Dormition of the Theotokos kathedraal (grootste van Roemenië)
– het Banffy paleis
– hotel Belvedere (ligt op de Cetatuia-heuvel met uitzicht op Cluj-Napoca)
– hotel Continental (prachtig barok interieur)
– “Oser” vlooienmarkt (iedere zaterdag in het centrum van de stad)

Het ongetemde, verrassende, ja, soms bijna primitieve karakter van deze stad maakt nieuwsgierig

Anti-Communist Resistance Monument Cluj-Napoca

Het Anti-Communist verzetsmonument.

Somes-rivier Cluj

Dwars door Cluj stroomt de Somes-rivier

Het Hoiabos

De stad en haar mystieke omgeving van donkere oerbossen trekken ook veel ‘ghost hunters’. Het Hoia Baciu Forest is wereldwijd bekend om de grote verscheidenheid aan paranormale activiteiten. De naam alleen al komt van een herder die er ooit verdween met 200 schapen. Mensen uit de buurt durven er niet heengaan, uit schrik om nooit meer terug te keren. Van de verschijning van laag vliegende objecten -vaak zichtbaar met het blote oog en veelvuldig vastgelegd op camera- tot niet herleidbare radioactiviteit. Van ongewone markeringen op de grond tot lichtbollen in de nacht; zowel wit of gekleurd; stil hangend of vliegend. Van onverklaarbare biologische effecten op planten, dieren en mensen tot meldingen van verschijningen van mensachtigen in de bossen. Diep in het bos is een grote plek waar -op onverklaarbare wijze- helemaal niets groeit. En op de koop toe groeien de bomen er ook nog eens op bizarre manier.

Hoia Baciu Cluj

Hoia Baciu, the haunted forest in Transylvania

Ooit verdwaalde er een meisje en werd ze vijf jaar later teruggevonden, zonder kleerscheuren of herinnering aan de afgelopen periode.

De oudste inwoners van de stad beweren dat veel bekende gebouwen zoals de Central University Library, het Museum of Spelaeology en het Executioner’s House behekst zijn. Een gevolg van de gruwelijke martelingen en moorden die plaatsvonden in de kelders van deze gebouwen tijdens het communisme.

Cetatuia-heuvel

Trams in het centrum van de stad, met op de achtergrond de Cetatuia-heuvel.

Cetatuia-heuvel Cluj

Uitzicht over de stad vanaf de Cetatuia-heuvel.

Zelf op stedentrip naar Cluj-Napoca?

Tegenwoordig is alles bereisbaar en verrassende bestemmingen worden steeds schaarser. Gelukkig zijn er nog steden als Cluj-Napoca. Cultureel rijk maar toch een heel betaalbare bestemming, en dat op slechts een paar uur vliegen van Eindhoven. Cluj-Napoca is een fantastische stad die bruist van het leven! Het is een universiteitsstad met een indrukwekkend cultureel verleden. Rondom het centrale plein liggen prachtige bouwwerken, zoals de gotische Sint-Michaëlskerk, paleis Banffy en het Nationaal Theater.

Liefhebber van architectuur? Barok, gotiek, ornamentiek en jugendstil, Cluj-Napoca heeft gebouwen in alle bouwstijlen, hetgeen de stad een veelzijdige uitstraling geeft. Liefhebber van uitgaan en feesten? Dan moet je naar deze stad! De pubs zitten iedere dag van de week stampvol. Niet vreemd ook in een stad met meer dan 50.000 studenten. En wil je helemaal vol gas combineer dan een citytrip Cluj met een bezoek aan het overweldigende festival Electric Castle. Tickets zijn te boeken bij Festival.Travel.

Cluj-Napoca is gemakkelijk bereikbaar. WizzAir biedt goedkope vluchten aan vanuit Eindhoven, Brussel en Dusseldorf.

stedentrip Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, we komen zeker weer terug!

Distracție plăcută!

Martijn
 1. M-L Veldman zegt:

  hallo
  Zijn er goedkope hotelletjes aan te bevelen in Cluj
  En hoe is het het gemakkelijkst om van cluj naar satu mare te komen (op een zaterdagochtend)

  • H.R.Schutrups zegt:

   Vlakbij Cluj in Gilau is een mooie camping (Eldorado) onder Nederlands beheer. Ook verhuur van houten huisjes en luxe appartementen. Goedkope tarieven. Van hieruit kom je per openbaar vervoer (bus) of goedkope taxi gemakkelijk in de stad Cluj. In de receptie is veel toeristische informatie over de omgeving.

 2. Saskia zegt:

  Foto van het bos is hoia baccu is niet in Roemenië, maar een bos in Polen. En ja, ik weet 100% zeker dat het geen foto is van Roemenië, ben er zelf geweest trouwens en ken mensen die van daar afkomstig zijn.

  • Hoi Saskia, je hebt helemaal gelijk, dit was een foto van The Krzywy Las (het gebogen bos). Scherp!
   Hebben jullie misschien een foto van het Hoiabos die we mogen plaatsen?

   Groetjes, Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>