Haal het beste uit je stedentrip naar Boedapest

Altijd fijn een stedentrip! Maar helemaal wanneer je naar Boedapest afreist. Je kunt hier uren rondslenteren langs de Donau, genieten van de gastvrije cultuur, proosten in een hippe ruinbar, je vingers aflikken bij de échte Hongaarse goulash, je onderdompelen in cultuur en historie ... maar nog heel veel meer.

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en draagt als terechte bijnaam: de parel aan de Donau. De rivier vormt het hart van de stad en scheidt het heuvelachtige gedeelte Boeda (ezelsbruggetje: Boeda=bumpy) met het vlakkere gedeelte Pest (Pest=plain) van elkaar. Boedapest ligt op een grens van een landklimaat en een zeeklimaat. In de zomer zijn er tal van dagen waarbij er tropische temperaturen worden gemeten en telt de stad veel zonuren. In de winter kan het kwik zelfs onder de min tien duiken.

Er valt van alles te beleven in deze heerlijke stad. Ik ga je een elftal tips geven die je stedentrip naar Boedapest nog leuker zullen maken!


#1 Breng een bezoek aan een van de badhuizen

Boedapest heeft meer thermische bronnen dan enige andere hoofdstad in de wereld. In heel Hongarije borrelen er zo’n drieduizend bronnen op. En in Boedapest zelf zijn dit er 123. Het water bestaat uit allerlei mineralen wat goed schijnt te werken voor je lijf. Maar … je wordt er vooral heel ontspannen van en dat is fijn na een dagje rondwandelen óf na een nachtje doorhalen in het nachtleven van Boedapest.

Széchenyi badhuis

Széchenyi badhuis

Het Széchenyi badhuis is één van de bekendste badhuizen van Boedapest. Er zijn zowel binnenbaden als buitenbaden. Zoals je op de foto al kunt zien kan het er erg druk zijn. Tip dus: ga vroeg in de ochtend of later op de avond. ‘s Avonds gaat de verlichting aan wat een heel mooi plaatje geeft, hou er dan wel rekening mee dat bepaalde binnenbaden gesloten zijn. Leuk weetje: sinds kort beschikken ze in dit badhuis over een heuse ‘beerspa‘. Aan het thermale water van 36 graden zijn bieringrediënten toegevoegd: mout, hop & gist. Om de gehele ervaring compleet te maken, staat er naast je hottub een eigen tap waar je naar hartenlust biertjes kunt tappen.

Thermalbeerspa

Proost, vanaf je eigen thermaalbad! Fotocredit: Thermalbeerspa.com

#2 Royal Palace

Een gebouw waar je in Boedapest niet omheen kunt is het parlementsgebouw. Dit is namelijk een van de grootste parlementsgebouwen van de wereld. Ze schittert langs de Donau en ‘s avonds is het gebouw prachtig verlicht en krijgt het een allure van een Venetiaans gebouw. Nieuwsgierig hoe dit mooie gebouw er van binnen uitziet? Er zijn tours om het parlement van binnen te bewonderen. Met een gids loop je zo’n 45 minuten door de gangen van het paleis en kun je de gewelfde zaal, Hongaarse kroonjuwelen en de eretrap bewonderen.

Check hierboven de vlog voor toffe beelden van Boedapest & het Sziget festival.

#3 Een romantisch boottochtje over de Donau

Een stad bekijken vanaf het water geeft soms net een andere dimensie. Zéker wanneer de zonsondergang zich inzet, de lucht allerlei pastelkleuren aanneemt en de gebouwen prachtig worden verlicht. Stap in een bootje en laat je meevoeren over de Donau en geniet van elkaar en al het moois om je heen. Zeker doen dus een boottochtje over de Donau!

boottocht over de Donau

Toppunt van romantiek: boottocht over de Donau bij zonsondergang. Fotocredits: Shutterstock

#4 Breng een bezoek aan het Cold War Park

Net buiten Boedapest ligt het plaatsje Budaörs en hier ligt het Cold War Park. Heb je er altijd al van gedroomd om in een militaire tank te rijden, te schieten met geweren die je tot nu toe enkel in de film hebt gezien? Dan moet je hier zeker een bezoek aan brengen. Ik heb hier voor het eerst geschoten en vond het te gek. Je krijgt een goede instructie, hebt keuze uit verschillende pistolen en geweren en krijgt gelijk feedback op je schoten (dat is fijn, want je wilt immers óp het papier schieten!). Last but not least: maak een historical scenic flight over Boedapest … in het enige echte LI-2 vliegtuig ter wereld! Als je last hebt van lichte vliegangst is het even slikken, maar de piloot heeft me weten te overtuigen dat het super veilig vliegen is. Een hele toffe ervaring die je eigenlijk die mag missen. Het is wel aan te raden om dit vooraf te reserveren. Voor meer info: check hier.

In de jeep op weg naar de eerste schietles

In de jeep op weg naar de eerste schietles!

schietles boedapest

Voor een eerste keer …

Rondvlucht over Boedapest in de LI-2

Rondvlucht over Boedapest in de LI-2

The one and only LI-2 airplane

The one and only LI-2 airplane in the world

#5 Ontdek de stad op een andere manier (cityguide)

Een stad kun je vaak het beste ontdekken wanneer je de beste tips krijgt van locals, waar of niet? Daarom een hele toffe tip: ontdek Boedapest met Underguide. Ze hebben hele leuke tours waardoor jij de stad net op een andere manier zult ontdekken. Je komt op plekken die echt alleen de locals kennen en je hoort info over de stad die niet in de boekjes staan. Voor ieder wat wils. Op de site kun je het aanbod bekijken en een tour uitkiezen die je het meest aanspreekt.

workshop hongaarse goulash bereiden

Via Underguide kun je bijvoorbeeld je eigen Hongaarse goulash bereiden

Picknick in het park met traditionele Hongaarse lekkernijen

Picknick in het park met traditionele Hongaarse lekkernijen via Underguide

Tips die je stedentrip naar Boedapest nog leuker zullen maken

Go local in Boedapest

#6 ‘Egészségére’ in een ruin pub

Super gaaf: pop up bars in leegstaande panden waar vaak zelfs het dak ontbreekt. Deze ruin pubs zijn een begrip in Boedapest geworden. Met name in de zomer zijn het hele leuke plekken om aan het eind van de middag een drankje te doen. De meeste ruin pubs staan in District VII en voor elke muziekliefhebbers is hier wat te vinden.

Ruin Pub Ankert

Ruin Pub Ankert. Fotocredit: Whereparty

ruinpub koleveskert

Egészségére! Oftewel: proost! In ruin pub Koleves Kert

#7 Schoenen op de Donau promenade

Een moment van bezinning, een moment van stilstaan. Dit monument is ter nagedachtenis aan joodse Hongaren, zij moesten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog hun schoenen uittrekken en werden door de Nazi’s in de Donau gefusilleerd en de stroming van het water nam hen mee.

schoenen donau promenade

Dit beeld zegt meer dan honderd woorden

#8 Sziget festival

Het Sziget-festival staat natuurlijk al jaren bekend als één van de grootste en meest multiculturele festivals van Europa.Uniek aan Sziget zijn de locatie -een eiland midden in Boedapest- en het uitgebreide randprogramma. Het Óbuda eiland ligt dichtbij het centrum van Boedapest. Super leuk om je festivalweek af te wisselen met een paar dagen genieten in deze mooie hoofdstad. Alleen al om deze redenen is Sziget een festival waar je ooit in je leven naartoe moet. Afgelopen editie vierden ze alweer hun 25e verjaardag. En reishonger was erbij! Volgende zomer zal het festival plaats vinden van 8-14 augustus 2018. Nu kun je natuurlijk je eigen trip helemaal uitstippelen, maar ben je al bekend met Festival Travel? Zij zijn helemaal gespecialiseerd in het organiseren van complete festivalvakanties. Zo regelen ze voor je jouw festivaltickets, vervoer ernaartoe en accommodaties. Dus maak het jezelf niet al te moeilijk en check hun site zeker even: Festival Travel.

En wat je zeker ook even moet doen: de aftermovie van afgelopen editie hieronder bekijken, wedden dat je gelijk tickets wilt bestellen?

#9 Citadel van Boeda

Wil jij het mooiste panoramische uitzicht van Boedapest? De plek waar je links Boeda ziet liggen en rechts Pest en daartussenin de Donau en de bekende Chainbridge. Klim dan de Gellértberg omhoog, vanaf het Gellért badhuis kun je de trappen omhoog nemen, een klim van zo’n 15 minuten. Wanneer je boven aankomt word je verwelkomd door een negentiende-eeuws fort en het Liberty Statue. Een stukje verder lopen … en … kneitermooi uitzicht gegarandeerd! Tip: ga met zonsondergang!

Het uitzicht vanaf Citadel

Het uitzicht vanaf Citadel

Statue of Liberty in Boedapest

Statue of Liberty in Boedapest

#10 Champagne aan de Donau

Het wereldberoemde kastelendistrict is een van de oudste delen van Boeda. Je vindt hier tal van bezienswaardigheden welke zijn benoemd tot werelderfgoed. Zo vind je hier het Vissersbastion en het Halászbástya restaurant. Een gouden tip: neem hier een glaasje champagne en laat je ook hier weer verbazen over het uitzicht.

Champagne aan de Donau

Champagne aan de Donau

Vissersbastion

Vissersbastion

#11 Rooftopchillings

Wat is dat toch met rooftopbars? Ze lijken altijd iets magisch te hebben. Iets wat een terrasje op de benedenverdieping mist. In Boedapest staat het Astoria hotel en zij hebben een fantastische High Note Skybar. Je kunt hier op alle tijdstippen van de dag terecht, dus wil je je dag beginnen met een lekker bakje koffie en genieten van het uitzicht op de St. Stephen’s Basiliek dan ben je hier meer dan welkom. Maar ook voor een lunch of een cocktail bij sunset. Je bent hier even weg van de drukte van de stad en het uitzicht is prachtig.

sint-stefanusbasiliek

Chillen bij de rooftopbar met uitzicht op de St. Stephen’s basiliek

Fleur
Latest posts by Fleur (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>