Fijn! Een stedentrip naar Berlijn…met de trein!

"Ik ga voor mijn stedentrip lekker met de trein naar (noem maar een willekeurige populaire Europese stad)... veel relaxter!". "Nou, mij niet gezien...tig keer overstappen, vertragingen en een lange reistijd!". Een dergelijk gesprek heb je vast al eens opgevangen. Of aan meegedaan. Meningen genoeg. Maar hoe zit het nou echt? Daar komen we maar op één manier achter: een eerlijke vergelijking maken.

Trein vs. vliegtuig: een eerlijke vergelijking

Laten we eerst eens met de “harde feiten” beginnen: de totale reistijd en de kosten. We gaan er voor het gemak vanuit dat de reis begint in Utrecht. Ja, helaas is die stad het eeuwige “slachtoffer” om als vertrekpunt te dienen in reizenland, want het ligt nou eenmaal zo lekker centraal. Stad van aankomst: het prachtige en onder stedentrippers zeer populaire Berlijn. Daarnaast gaan we er ook vanuit dat zowel de vlucht als treinreis zelf niet vertraagd zijn.

Eerst: het vliegtuig. Vanuit Utrecht reis je met de auto in grofweg een uur naar Schiphol, Rotterdam The Hague Airport of Eindhoven Airport. Voor Europese vluchten is het advies om minimaal twee uur van tevoren op de luchthaven aanwezig te zijn. De meeste reizigers willen echter iets eerder aanwezig zijn, dus laten we uitgaan van tweeënhalf uur. Dan de vluchttijd: ongeveer 1,5 uur. Belangrijke extra tijd om hierbij op te tellen: uitstappen, koffer halen, door de douane enz. Laten we hier een uur voor uittrekken.


Berlijn heeft twee luchthavens: Berlin-Schönefeld en Berlin-Tegel. Of je nou een taxi pakt of het openbaar vervoer: de reis naar het centrum van de stad duurt vanaf beide luchthavens ongeveer een half uur en we tellen daar een half uur bij op voor het zoeken naar een taxi of het zoeken naar en wachten op de juiste bus of trein. Heb je meegeteld? Totale reistijd: zo’n zeven uur.

Dan de trein. Ervan uitgaande dat je niet in de stationshal woont (want steeds met je OV chipkaart moeten inchecken om bij je huis te komen is ook zo onhandig), gaan we ervan uit dat je binnen een half uur bij het station bent. Vanuit Utrecht rijdt de internationale trein meestal via Arnhem-Duisburg of Amersfoort-Hannover naar Berlin Haubtbahnhof. Bij de meest gunstige verbinding hoef je slechts één keer over te stappen en is je reistijd zes uur. Een minder gunstige verbinding betekent twee á drie keer overstappen en een reistijd van zo’n zeven uur. Vanuit Haubtbahnhof loop je direct de stad in. Totale reistijd: zeven uur!

Ehm… de conclusie is dus helder: qua totale reistijd geen verschil. Dan de prijs. Ticketprijzen voor zowel vliegtuig als trein zijn vooral afhankelijk van de tijd tussen boeking en reis. Bijna altijd geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper. Boek je zo’n twee maanden van tevoren je vliegticket? Dan betaal je bij een prijsvechter rond de € 65,-. Boek je korter van tevoren? Dan gaat de prijs al snel richting de € 100,-. Maar… daar komen nog de onvermijdelijke kosten bij voor je koffer, reserveringskosten en belastingen. We gaan uit van een gemiddelde totaalprijs van € 100,- per persoon.

Voor wat betreft treintickets naar Berlijn betaal je bij een reservering twee maanden voor vertrek in bijna alle gevallen maar € 39,-! Boek je later, dan kom je uit op zo’n € 75,-. Gemiddelde totaalprijs: € 57,-. Hier dus wel een duidelijke winnaar: de trein!

EasyJet vliegtuig

Met het vliegtuig naar Berlijn….

Berlijn met de trein - de ICE van Deutsche Bahn

…of Berlijn met de trein? Keuzes, keuzes…

Los van deze “harde” vergelijking zijn er nog veel meer redenen om voor een bepaald vervoersmiddel te kiezen. Comfort, het milieu, het heerlijke gevoel om onderweg te zijn, zo ontspannen mogelijk reizen en zo weinig mogelijk “gedoe”. En juist op die criteria kiezen wij voor de trein als de beste manier om van en naar Berlijn te reizen.

In het voorjaar van 2018 reisden we met de trein van Breda naar Berlijn en we werden zeer positief verrast. Wat relaxed! Geen gedoe met douane-formaliteiten, (koffer) inchecken en uren wachten voor je eindelijk aan boord mag. Maar wat wij vooral zo fijn vonden, was het comfort. Ruime zitplaatsen, grote opbergruimte voor je bagage en een bar aan boord, waar je lekker even naartoe kunt wandelen. En onder comfort versta ik ook het feit dat je in de meeste Europese steden direct midden in het centrum van de stad uitstapt. Dat is bij vliegvelden vaak wel anders.

 

Berlijn Haubtbahnhof

Trein uit en direct de stad in!

Tips voor Berlijn met de trein

  • We hebben al veel geschreven over Berlijn. Check al onze blogposts.
  • Kies een hotel in de buurt van het station. Bijkomend voordeel: je zit dan meestal ook gelijk middenin de stad.
  • Geen zin om in je hotel te ontbijten? Haal je ontbijtje op Berlin Hauptbahnhof. Het is naast een station eigenlijk ook een compleet winkelcentrum met uitstekende en betaalbare ontbijtmogelijkheden. Zie hoe het station en de stad ontwaken.
  • Nóg goedkoper op reis? Reis niet ‘s ochtends naar Berlijn, maar in de middag of avond. De tickets zijn dan vaak tientjes goedkoper!
  • Check nog veel meer goedkope internationale treintickets naar de leukste Europese steden.
John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>