Sprookjesachtig Boheems Paradijs

Het kan het decor van een willekeurig sprookje zijn. Bijzondere rotsformaties, steile bergen, diepe naaldbossen, oude kastelen en verborgen ruïnes. Niets is minder waar, het is werkelijkheid van Cesky Raj, beter bekend als het Boheems Paradijs.

Cesky Raj, beter bekend als het Boheems Paradijs

Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs is het natuurgebied op ongeveer een uur rijden van Praag en strekt zich uit tot de rand van het Reuzengebergte. Het is het oudste beschermde natuurgebied in Tsjechië en werd tien jaar geleden benoemd tot centrum van het nieuwe Geopark van UNESCO.

Verspreid over het gebied vind je meerdere ‘Rock Towns’, rotssteden. Neem het niet te letterlijk, een vergelijking met het Bedrock van de Flintstones gaat niet op. Het zijn verzamelingen van rotsblokken in velerlei formaten en vormen te midden van een bosrijk gebied. Miljoenen jaren geleden zijn de bijzondere formaties door overstromingen en langdurige erosie ontstaan.

Rotssteden in het Boheems Paradijs

Prachov rotsen

De meest bekende en bezochte rots stad is de Prachov rotsen, nabij het gelijknamige dorp Prachov en op enkele kilometers van Jincin, de informele hoofdstad van de regio. Zestig kronen bedraagt de toegang tot dit wonder van de natuur, iets minder dan tweeënhalve euro. Afhankelijk van je beginpunt kun je drie routes lopen. Wil je vanuit Prachov vertrekken, dan neem je de rode route, die je dwars door het gebied richting de hoofdingang leidt. Vanuit de hoofdingang, waar tevens wat restaurantjes en stalletjes zijn gevestigd, zijn twee routes uitgezet. Met een lengte van drieënhalve kilometer loodst de groene route je langs alle hoogtepunten.

Je vraagt je toch echt af als je om je heen kijkt of je niet in een sprookje bent beland. De omgeving lijkt zo onwerkelijk…

Overal is voorzien in een duidelijk route aanduiding

Groene route

Veel moeite om het juiste pad te vinden zal je niet hebben. Overal is voorzien in een duidelijk route aanduiding. Vlak na de ingang gaat het via de groene route eerst heuvel op. Na enkele honderden meters dienen de eerste rotsformaties met hun sprekende namen zich aan. Je staat aan de voet van de naaldvormige rots ‘the Needle’, met daarnaast de brede ‘Prachov Cap’.

Boheems Paradijs: rock needles

Bohemen: Prachov Cap

Even verderop kom je op het kruispunt van de verschillende routes uit. De groene route leidt langs een lange trap in de richting van de ‘Mouse Hole’. Deze doorgang is zeer ongeschikt als je last van claustrofobie hebt.

Mouse Hole Bohemen

Nadat je je door deze spleet in de rotsen hebt gewurmd wordt je beloond met het eerste uitzicht op een aantal rotsen. Een enkeling gebruikt de krapte van de spleet om zijn klimtechnieken te demonstreren. Overigens is klimmen een populaire sport, op meerdere van de gemiddeld vijftig meter hoge rotsen hangt een touw en is een bewegend of bungelend stipje op de rotswand zichtbaar.

Klimmen is populair in het sprookjesachtige Boheemse Paradijs

Je kunt de krapte van de spleet gebruiken om je klimtechnieken te demonstreren

Fysiek is de route, mits je goed ter been bent, prima te doen. Je klautert over stenen, loopt over houten vlonders en cirkelt via steile trappen naar de top van de rotsen, op weg naar mooie vergezichten over de sprookjesachtige omgeving. Bij helder weer kun je in de verte de burcht ruïne Trosky met haar twee vervallen torens boven het landschap zien uitsteken.

Cesky Raj, het Boheems Paradijs in Tsjechië

Al dalend door een grillige kloof te midden van meerdere naaldvormige rotsen leg je de laatste kilometer van de route af. Je passeert de zogenaamde ‘Imperial Corridor’, een zwaar beboste rotspartij, op weg naar de uitgang.

Cesky Raj natuurpark in Tsjechie

Kastelen

Onmisbaar in menig sprookje is het kasteel. Één van de mooiste kastelen van het Boheems Paradijs is het Zámek Hrubá Skála kasteel. Dit historische complex op de rots Hrubá Skála is na jarenlange verwaarlozing geheel gerenoveerd en momenteel in gebruik als hotel en restaurant. Door de ligging biedt het een prachtig uitzicht op de omgeving en de diverse rotsformaties.

Een van de mooiste kastelen van het Boheems Paradijs is het Zámek Hrubá Skála kasteel

Zámek Hrubá Skála, hotel en restaurant

Zelf klimmen?

Om het sprookje compleet te maken kun je, als je de verleiding niet kunt weerstaan, zelf ook aan de slag gaan in het Boheems Paradijs. Meerdere klimscholen nabij de Prachov rotsen bieden klimprogramma’s aan, waaronder bijvoorbeeld een twee uur durende introductieklim. Onder begeleiding mag je daarbij zelf een tien meter hoge rotswand bedwingen. Je zal merken dat het best wat spierkracht, creativiteit en uithoudingsvermogen kost en makkelijker lijkt dan het is.

Meerdere klimscholen nabij de Prachov rotsen bieden klimprogramma’s aan

Jos
Latest posts by Jos (see all)
  1. hallo, een vraagje? ik zou graag cesky raj gaan bezoeken maar vind niets terug om de reis te boeken? moet je eerst naar het vliegveld in praag zelf?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>