Spitsbergen: walvissen spotten, beste reistijd & meer…

Je wilt het dit jaar eens helemaal anders: een bijzondere reis maken. Zo’n anderhalve week te gast te in een ‘National Geografic-aflevering in-het-echt’. Een plekje op onze aardbol verkennen waar je je nog echt reiziger voelt. Een expeditie waarop niets helemaal is uitgestippeld en waarbij het avontuur lokt.

Nee, je hoeft niet af te reizen naar de Kalahari woestijn, naar het Amazone regenwoud of naar de Afrikaanse bush. Want al op het noordelijkste puntje van Noorwegen maak je van dichtbij mee wat nog maar weinig mensen hebben gezien. Spitsbergen. Karin, de reisspecialist van Local Hero Travel, vertelt:

Walvissen

Overal rond Spitsberen zwemmen walvissen. In het verleden visten de Engelse en Nederlandse walvisvaarders de wateren rond Spitsbergen leeg maar de enorme zoogdieren zijn terug. Als walvis-fan kun je in Spitsbergen je hart ophalen: blauwe walvissen, dwergvinvissen, beluga’s, orka’s en zelfs de bultrug is weer terug. Vanaf het dek van je schip heb je een eersteklas uitzicht.

Spitsbergen walvis

Overal rond Spitsberen zwemmen walvissen

IJsberen

De koning van de Artic, de Urus Maritimus, de Polar bear. Zo’n 500 kilo, één bonk spieren, machtige kaken maar jagend op het zee-ijs toch een gracieuze verschijning. IJsberen ruiken tot 30 km ver (dus jou ook!) en kunnen wel 20 km per dag afleggen. Er wonen zo’n 3000 beren op Spitsbergen, vooral aan de oostkust. Op de rand van het pakijs is de kans dat je de ijsberen ziet het grootst. Mogelijk bezoek je de Liefde-fjord en vaar je langs de bijna vijf kilometer lange Monaco-gletsjer. Met wat geluk zie je ze in de fjord en zelfs op de gletsjer, een prachtig fotomomentje.

ijsberen spotten expeditieschip Antigua

IJsberen spotten vanaf je expeditieschip

Gjelder hele Svalbard

IJsberen komen op het hele eiland voor

Spitsbergen rondreis ijsbeer

Spitsbergen rondreis ijsberen

& meer..

De spectaculaire gletsjers van de Raud fjord, in Noordwest Spitsbergen, zijn populair bij ringelrobben, en baardrobben. Op de kliffen wonen grote kolonies dikbekzeekoeten en drieteenmeeuwen. Met je verrekijker kom je erachter hoe deze vogels eruit zien. Zeehonden, walrussen, zeeleeuwen: een Spitsbergen reis is een echte safari. En dan hebben we het nog niet eens over de rendieren, de poolvossen en de bijzondere Arctische plantengroei.

Walrus Spitsbergen

Zeehonden, walrussen, zeeleeuwen: een Spitsbergen reis is een echte safari

Spitsbergen rendier

Ook kans op rendieren op 81˚ NB

Spitsbergen, hoe reizen?

Poolreizen blijven expedities, weersomstandigheden zijn onvoorspelbaar en die ijsbeer of vinvis duikt niet zomaar voor je lens op. De beste manier om Spitsbergen te ontdekken is een bootreis langs de kust of, als de weersomstandigheden het toelaten, helemaal rond het eiland. Midden door het wonderlijke berglandschap vaar je onderweg ver de fjorden in naar de gletsjeruiteinden. Natuurlijk is er uitgebreid tijd voor dierobservaties, zowel aan land als op zee.

Expeditiereis Spitsbergen

In Spitsbergen geen reis maar een échte expeditie

Wat is de beste reistijd voor een Spitsbergen reis?

Het reis seizoen naar Spitsbergen is kort, van juni tot eind september. De topmaanden zijn juli en augustus. Nu IJsland populairder wordt, merk ik dat ook de vraag naar Spitsbergen stijgt. Poolreizen worden ver van te voren geboekt, en gezien de vergunningen nog verder tevoren gepland. Afhankelijk van de keuze voor een vertrekdatum wordt een beschikbaar expeditieschip ingezet. Vroeg je Spitsbergen reis boeken is dus een must.

Spitsbergen poolreis

Een Spitsbergen poolreis is er een naar de laatste nog ‘wilde’ gebieden op aarde

Spitsbergen, hoe kom je er?

Je vliegt via Oslo (soms ook Tromsö) naar Longyearbyen, het hoofdstadje van Svalbard, zoals de Noren Spitsbergen noemen. Meestal vertrek je aan het eind van de middag, zodat je net na middernacht landt op luchthaven. Het is er dan nog licht is en als je aan komt vliegen, heb je tot aan de landing uitzicht op het zuiden van Spitsbergen. Vanaf de luchthaven ga je naar de haven en scheep je in. De kapitein haalt het anker op en je Spitsbergen avontuur gaat beginnen.

Meer info over reizen naar Spitsbergen? Op de website van Local Hero Travel vind je verschillende voorbeeld reizen naar Spitsbergen. Vraag Local Hero Karin jouw ideale poolreis samen te stellen.

Dionne
 1. Piet Westerhuis zegt:

  goedemiddag,

  ik heb een aantal vragen over schoeisel.
  Wat voor schoeisel draag je in de zomer bij wandelingen op Spitsbergen?
  Winterlaarzen of hoge wandelschoenen? Zijn gevoerde laarzen wenselijk?
  Loop je door sneeuw en/ of de natte toendra?

  in afwachting, met vriendelijke groeten
  Piet Westerhuis

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>