Sparen voor een droomreis

Een reis smaakt altijd naar meer, dat kunnen we niet ontkennen. Maar om die reishonger te stillen is wel geld nodig. Als je graag en vaak op reis gaat kan dat nog wel eens een probleem zijn. Hoe spaar je je droomreis bij elkaar? Reishonger geeft 10 tips.

sparen voor reizen

1. Maak je plannen concreet
Stop met dromen en maak een plan! Wanneer je je ideeën concreet maakt zul je zien dat je meteen gemotiveerd raakt om te beginnen met sparen. Dus besluit wanneer je weg wilt, vraag vrij van je werk, en vertel iedereen wat je plannen zijn. Zo maak je je droom werkelijkheid.

2. Bereken je budget
Meten is weten. Hoeveel geld heb je precies nodig voor die rondreis door Azië of het beklimmen van Machu Picchu in Peru? Als je je budget hebt bepaald weet je precies hoeveel je moet sparen. Wanneer het levensonderhoud op je bestemming super goedkoop is, kan dat sparen nog best mee gaan vallen. Maar vergeet vooral niet de excursies die je ter plekke wilt maken mee te rekenen, die zijn vaak het duurst.

De Machu Picchu in Peru

3. Maak een spaarpot
Van spaarvarken tot online spaarrekening, zet je spaargeld ergens apart waar je niet zomaar bij kunt. Het voordeel van een online spaarrekening is dat je makkelijk kunt bijhouden hoeveel geld je al gespaard hebt. Helemaal met de handige spaartrucjes op je rekening die banken tegenwoordig bieden, zoals het doelsparen van ING. In zo´n virtuele spaarpot houd je voor jezelf bij wat je spaardoel is, hoe de voortgang is, wanneer het spaardoel bereikt is en wanneer je het totaalbedrag kunt opnemen. Als je elke week of maand automatisch een vast bedrag overmaakt naar de spaarrekening, dan heb je een goede basis voor je spaardoel.

4. Blijf een avond thuis
Af en toe de losse euro´s uit je portemonnee in je spaarpot stoppen zet geen zoden aan de dijk. Je zult het drastischer aan moeten pakken door bepaalde uitjes over te slaan. Zo kun je het hele bedrag dat je op een avond uit zou geven in één keer sparen, in plaats van er slechts wat wisselgeld aan over te houden.

toekan Madre de Dios

5. Eet thuis of bij vrienden
Als reiziger ben je vast dol op lekker eten. Stop tijdens je spaarperiode toch met uit eten gaan. Dit zijn eigenlijk onnodige kosten die je liever op je reis maakt! Sla thuis aan het koken, probeer nieuwe gerechten van je bestemming uit of spreek gezellig bij vrienden thuis af in plaats van in een restaurant.

6. Zeg je abonnement op
Gebruik je die dure databundel op je telefoon wel, of zit je bijna alleen maar op Wifi? Staat de TV ooit nog op een kabelzender, en weet je nog hoe je sportschool er van binnen uit ziet? Als de antwoorden hierop nee of niet echt zijn, heb je er gelijk drie bespaarposten bij, waarvan je de maandelijkse kosten zo naar je spaarrekening kunt sturen.

Doelsparen

7. Maak boodschappenlijstjes
Koop alleen wat je nodig hebt. Boodschappen doen is met de verleidingen en aanbiedingen van tegenwoordig een hele opgave als je wilt sparen. Maak een lijstje voor je gaat winkelen en wees streng voor jezelf. Alles wat je niet uitgeeft gaat naar je spaarrekening!

8. Vraag cadeaus
Ben je jarig of doen jullie met feestdagen aan cadeaus? Laat iedereen weten wat je wilt hebben! Je kunt allerlei leuke spullen bedenken die je nodig hebt voor je reis. Wees specifiek in het merk of zelfs waar het gekocht kan worden. Zo voorkom je dat je een lief bedoelde stapel van reisdagboeken of de Lonely Planet die je al had krijgt.

9. Ruim op
Wie wat bewaart heeft wat. Maar als je op reis gaat zul je misschien je spullen ergens op moeten slaan. Wanneer je vroeg begint met opruimen vind je spullen terug waarvan je het bestaan was vergeten, zoals die handige zaklamp of die fijne luchtige outfit. Die hoef je dus niet meer te kopen, en naar je opgeruimde kamer hoef je in je vertrekstress niet meer om te kijken!

abu dahbi

10. Geniet
Hang overal in huis foto´s op die je herinneren aan de reis die je gaat maken en tel af tot De datum. Zo herinner je jezelf continu aan het fantastische doel dat je voor ogen hebt. Je zult zien dat als je er plezier in hebt, het sparen een echte sport wordt.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>