Na Svidenje, Vida

De bekendste dichter van Slovenië, Frans Prešeren, schreef hoe een jonge vrouw, genaamd Vida, zich aan boord liet lokken op het schip van een Moorse soldaat. Maar het avontuur en de knappe, donkere Moor waren niet genoeg om te voorkomen dat Vida wegkwijnde van verlangen naar haar kind, zieke echtgenoot en prachtige land.

Pomurje

Wanneer je de groene regio Pomurje, in het Noordoosten van Slovenië, ziet, geloof je best dat Vida zo verlangde naar haar groene land.

Pomurje Kerkjes

Groene Heuvels
Wat zo apart is aan de Pomurje regio, is dat de groene heuvels, omringt door wijngaarden, hier gekroond zijn met kleine kerken. Waar je in de rest van de wereld de kerken meestal in de valleien ziet, zie je ze hier op de toppen.


Perenschnaps

Deze kerkjes laten zich stuk voor stuk omringen door een kleine parochie en groene valleien. Hier en daar zijn de boerderijen, zoals de boerderij Domičija Firbas, omgebouwd tot knusse plaatsen om een namiddagje, of zelfs enkele dagen, te vertoeven. Hier geniet je van ritjes met de koets, voetbalpartijtjes in het gras en zelfs, als je durft, een nachtje slapen in een echte hooizolder. En vergeet vooral hun perenschnaps, met een volledige peer in de fles, niet te proeven.

Slapen in het Hooi

Met De Kinderen
Gezinnen met kinderen gaan best naar de boerderij ‘Het Bijenkasteel’. Hier struin je gezellig door de tuin, raap je je eigen eitjes en rijden de kinderen op de pony. Maar de boerderij dankt zijn naam aan de vele bijenkorven. De imker neemt je mee langs de korven, toont je honing wordt gemaakt en laat je proeven van wat de bijen produceren. Een bijzondere ervaring!

Bijenkasteel

Wie niet zo houdt van de bijen, kan de vogelkooi bekijken, waar verschillende soorten vogels, waaronder parkietjes, gewoon door elkaar vliegen. Liever iets met meer knuffelgehalte? Bezoek de schapen, kippen, pony en konijntjes. Voor elk wat wils hier.

Kippetjes

Domein Hlebec
Voor kunstminnende zielen is domein Hlebec een stukje hemel op aarde. Hier worden wijn, kunst en lekker eten naadloos met elkaar vermengd. Ideaal voor een lekker uitgestrekt verblijf, maar ook voor een heerlijke lunch.

Wijntje?

Je vindt domein Hlebec in het kleine dorpje Jeruzalem. Dit dorp werd genaamd door de kruisvaarders die, onderweg naar huis, meer van de beloofde vrede en rust vinden in het dorp dan de stad Jeruzalem.

Zoals de andere dorpen ligt ook de kerk van Jeruzalem op de top van de heuvel. Deze kleine kerk herbergt heel wat geheimen. Een nieuwsgierige bezoeker stuit misschien op de botten van een jong meisje genaamd Vida, net zoals de Vida in het gedicht van Prešeren. Deze Vida werd opgemerkt door een Turks soldaat. Omdat ze zo mooi was, wilde hij haar meenemen en toevoegen aan zijn harem. Vida stierf liever dan met hem mee te gaan. Ze werd te rusten gelegd in de kerk, waar ze nog steeds rust.

Na svidenje, Vida. Goodbye!

Ooievaars

Klik hier voor de websites van Domičija Firbas, het Bijenkasteel en domein Hlebec.

Latest posts by Lotte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>