Slapen in een wijnvat

In het najaar speelt de wijnbouw een belangrijke rol in het Zwitserse kanton Graubünden. In de regio Heidiland vinden veel activiteiten rondom de heerlijke lokale wijnen plaats, zoals wijnfeesten, excursies naar wijnkelders en er bestaat een Wijnwandelweg. Maar de meest unieke manier om de wijnbouw van dichtbij mee te maken is overnachten in een wijnvat, aan de rand van de wijngaarden met uitzicht op de bergen.

wijnvat-maienfeld

In het najaar speelt de wijnbouw een belangrijke rol in het Zwitserse kanton Graubünden. In de regio Heidiland vinden veel activiteiten rondom de heerlijke lokale wijnen plaats, zoals wijnfeesten, excursies naar wijnkelders en er bestaat een Wijnwandelweg. Maar de meest unieke manier om de wijnbouw van dichtbij mee te maken is overnachten in een wijnvat, aan de rand van de wijngaarden met uitzicht op de bergen.

Zwitserland zul je niet direct benoemen als een wijnland, maar toch is er een streek waar heerlijke wijn verbouwd wordt. Het wijngebied de Bündner Herrschaft in Heidiland wordt ook wel het Bourgogne van Zwitserland genoemd. Het enige wijnbouwgebied van Graubünden heeft een mild klimaat en kalkrijke gronden, wat nodig is voor lekkere wijn. En de föhn, de zuidelijke wind, zorgt er voor dat de wijngaarden in het Rijndal tussen Chur en Fläsch een vruchtbare plek zijn.

In dit gebied, van circa 420 hectare, worden 45 verschillende druivenrassen gekweekt, waarvan meer dan 50 verschillende wijnen worden gemaakt, die internationaal de hoogste beoordelingen krijgen. Niet alleen de wijnbouw maakt Heidiland interessant voor bezoekers, het heuvelachtige gebied is ideaal voor een tocht op een mountainbike of een e-bike. Een leuke stop is het Heidi-dorp, ten noorden van Maienfeld. In het geboortedorp van Heidi komt het wereldberoemde kinderverhaal weer tot leven.

wijnvat-jenins

Slapen in een wijnvat
In het najaar, en met name in de maand september, worden de druiven geoogst. Om de wijnbouw eens van dichtbij mee te maken, is het voor wijnliefhebbers dan ook een unieke kans om te slapen in een wijnvat, wat mogelijk is sinds het voorjaar van 2014. In Maienfeld en Jenins, midden in de wijngaarden, zijn vier wijnvaten ingericht als heuse overnachtingsplaats, ‘schlaf-fässer’ worden ze genoemd. Deze wijnvaten, waar ooit 8.000 liter wijn in zat, zijn nu ingericht met een comfortabel tweepersoonsbed. Vanuit het wijnvat heb je uitzicht over de wijngaarden en bergen, voor de ultieme wijnervaring. Uiteraard staat een lokale fles wijn bij aankomst klaar en ’s ochtends wordt een boerenontbijt geserveerd.

Een woonkamer en toilet bevinden zich in een tweede vat. Deze nieuwe overnachtingsmogelijkheid op een prachtige locatie met uitzicht over het hele Rijndal is een speciale belevenis. De aanbieding kan naar keuze voor twee of voor vier personen worden geboekt en kost vanaf CHF 75,00 per persoon (iets meer dan 60 euro) inclusief aperitief, wijn, thee/koffie en boerenontbijt. Bij boekingen voor families, waarvoor de vaten in Maienfeld zeer geschikt zijn, zijn de toegangskaartjes voor het originele Heidihaus in Maienfeld inbegrepen.

schlaf-fass

Excursies en wijnfeesten
Ga je als wijnliefhebber slapen in een wijnvat in Zwitserland, dan wil je ongetwijfeld ook wat meer meekrijgen van de druivenoogst. Een aantal wijnboeren in de dorpen van de Bündner Herrschaft, zoals Maienfeld, Jenins, Malans en Fläsch, opent hun deuren voor bezoekers en bieden je de mogelijkheid een bezoek te brengen aan een Torkel, zoals een wijnkelder hier genoemd wordt. Voor actieve bezoekers is de Wijnwandelweg een leuke manier om kennis te maken met de lokale wijn. Deze wandelroute loopt langs de wijngaarden en onderweg leert je meer over de wijnbouw.

Wijnfeesten ontbreken natuurlijk niet; op verschillende plekken wordt feest gevierd, zoals in Fläsch op 27 en 28 september 2014. Tijdens deze feesten staan de wijnen in de spotlights. De wijnproeverijen gaan heel goed samen met lokale specialiteiten zoals salzis (worst), bündnerfleisch (gedroogd vlees) en bergkazen.

Heimatmuseum Arosa

Graubünden, vakantiegebied nummer 1 van Zwitserland
Duizend bergtoppen, 150 dalen en 615 meren. Graubünden is Heidi’s geboortestreek, de bron van de Rijn, het land van de steenbokken en het vakantiegebied nummer 1 van Zwitserland. Graubünden staat voor wereldberoemde vakantieplaatsen zoals St. Moritz, Davos Klosters, Arosa en Flims Laax, maar ook voor authentieke bergdorpen en dalen. Graubünden is een paradijs voor wandelaars, bikers, zonaanbidders en waterratten. En ook golfers, treinreizigers en wellnessfans vinden hier wat zij zoeken, bijvoorbeeld in het thermaalbad Tamina Therme. Het 36,5°C warme water dat al sinds de middeleeuwen bekend is om zijn genezende werking garandeert ook vandaag nog ontspanning.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>