Het noordelijkste puntje van Denemarken is letterlijk een puntje. Daar waar de Noordzee en de Oostzee op elkaar botsen, vormt het strand een puntje dat elke dag in een andere richting wijst. Aan dat puntje vind je de meest noordelijke stad van Denemarken, Skagen. Een kunstenaarsstad waar kunstenaars het perfecte licht kwamen zoeken, en vonden.

Skagen vanuit de lucht

Skagen, dat oorspronkelijk westelijk aan het Skagerrak, een deel van de Noordzee, lag, verhuisde in het begin van de vorige eeuw naar het oosten, aan het Kattegat, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden. Zowel het oude Skagen, Højen, als het nieuwe Skagen zijn de moeite waard om te bezoeken.

Het Skagen van nu

Skagen is een kleine, maar bruisende stad, die nog steeds erg veel kunstenaars aantrekt. Het licht dat over de zee en het verzandde landschap valt is perfect. Het maakt de stad luchtig en vrolijk. Het is dan ook heerlijk om te flaneren op de winkelstraat, langs de kleine galerieën met prachtige werken of gewoon in het zand bij de zee te zitten.

Je blijft er altijd langer dan gepland. De onbezonnen sfeer dwingt je om lekker te gaan zitten, te genieten van verse vis en brood, of van de beroemde Skagense vissoep. En waarom ook niet? Niemand heeft haast in Skagen.

De Verzandde Kerk

De duinen om Skagen zijn de befaamde wandelende duinen, die elk jaar 15 meter opschuiven. De meeste duinen zijn tegenwoordig ingeperkt met bosbouw, maar er zijn nog steeds twee wandelende duinen die je kan bezoeken. Een van hen is de Rabjerg Mile. Deze hongerige duin eiste de dertiende eeuwse Sint-Laurentius kerk op. Na lang zwoegen —de parochianen moesten zich telkens weer een weg door de in zand verzonken kerkdeur graven—, werd besloten om de kerk op te geven aan het zand.

Tegenwoordig bestaat nog enkel de kerktoren, die half boven het zand uitsteekt. Het loont de moeite om daar even te stoppen en te genieten van dit merkwaardige fenomeen. Bovendien zijn er prachtige wandelroutes in de duinen om de verzandde kerk.

De Verzandde Kerk

Botsende zeeën

Het noordelijkste strand wordt elke dag opnieuw gevormd door de Noordzee die op de Oostzee botst. Letterlijk, want beide zeeën, die in de ogen van hun toeschouwers vaak elk hun eigen kleur hebben, botsen met veel vertoon van golven op elkaar in. Afhankelijk van de stromingen en wind, wijst het puntvormige strand dus regelmatig in een andere richting.

De Botsende Zeeën bij Grenen, het uiteinde van de landtong Skagens Odde aan de noordoostkust van het eiland Vendsyssel-Thy in Jutland

Een bezoek aan deze plek is een must voor iedereen die Denemarken gezien wil hebben. De vreemde ervaring van twee zeeën die botsen, is onbeschrijflijk. Wie kent er niet het gevoel wanneer je met je voeten in het water staat, je draaierig wordt van de kabbelende golfjes die het zand onder je voeten vandaan zuigen? Wanneer de rollende golven van twee kanten komen, wordt het pas echt moeilijk om het noorden niet te verliezen.

Je wordt herinnerd aan de kracht van het water. Het geraas van de botsende golven is oorverdovend. Een schouwspel dat je niet snel beu wordt.

Midzomer

Wie Skagen op zijn best wil zien, reist er best heen voor midzomer, wanneer de ganse stad deze langste dag viert. Gezelligheid troef met lekker eten en drinken, samenzijn en een kampvuur op het strand.

Het noordelijkste strand van Denemarken

Lotte
    • Je bedoelt de Noordzee en de Oostzee, zoals genoemd in het artikel? Of meer specifiek het Skagerrak (een gedeelte van de Noordzee) en het Kattegat (de zeestraat die de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee vormt). De Oostzee zelf wordt ook wel aangemerkt als een randzee van de Atlantische Oceaan.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>