Gidi’s Genuss

In het plaatsje Fieberbrunn in het Pillerseetal in Tirol ligt de Schnaps destilleerderij Gidi's Genusswerkstatt. Deze knusse aan huis gelegen destilleerderij is de perfecte plek om kennis te maken met een eeuwenoud Oostenrijks begrip... Schnaps!

Rollei

In een karakteristiek pand uit 1700 is Gidi Treffer gestart met zijn schnaps destilleerderij Gidi’s Genusswerkstatt. Een prachtige plek in het PillerseeTal in Tirol, waar Gidi sinds drie jaar zijn Schnaps onder de naam Gidi’s Edelbrand op de markt brengt.

Rondom de destilleerderij ligt een oude boomgaard waarin wel 90 jaar oude bomen groeien. Van deze bomen worden de vruchten geplukt die de basis van de Schaps vormen. De vruchten die niet in de boomgaard groeien worden ingekocht in de streek en zijn van de beste kwaliteit. Per jaar wordt in deze destilleerderij zo’n 700 tot 800 liter Schnaps geproduceerd.

Ingang Gidis Genuss

De weg naar Schnaps
Het produceren van Schnaps is een delicaat proces. Het fruit wordt geoogst op haar hoogtepunt, het moment dat zij de meeste suikers bevat. Vervolgens wordt al het fruit gewassen, gescheiden en gemaald. In een luchtdichte tank worden alle fruitsuikers binnen drie tot vier weken omgezet in alcohol, hierna kan het destillatieproces beginnen.

Met hout uit eigen bos wordt het fruit in de ketel opgestookt. Na drie uur is er een drank gedestilleerd die rond de 80% alcohol bevat. Om het juiste alcoholpercentage en de juiste smaak te creëren, wordt de Schnaps vermengd met mineraalwater. Met grote kannen trekt Gidi elke keer weer de heuvels in naar een natuurlijke bron. Dit omdat dit water perfect is om te “trouwen” met de gedestilleerde alcohol. Door de zachtheid is het niet meer nodig om de schnaps na het huwelijk te filteren. Hierdoor blijft alle smaak en aroma van de Edelbrand behouden en ontstaat een perfect eindproduct.

Gidi's Genusswerkstatt

Het echte werk
De schnaps die Gidi produceert is een 100% vruchtendestillaat. Een Schnaps waaraan geen geur en smaakstoffen zijn toegevoegd en dat proef je! Het is een groot verschil met de spirituosen, sterke drank, die ook op de markt gebracht wordt. Een 100% vruchtendestillaat valt te herkennen aan een alcoholpercentage van 40% of hoger. In een gemütliche Oostenrijkse stube kun je genieten van een glaasje schnaps vanaf 3 euro, navenant de vruchtenbasis kan de prijs oplopen tot wel 9 euro. De geur van een glaasje spirituosen komt je van een afstand tegemoet, terwijl het aroma van een 100% vruchtendestillaat pas in je mond tot leven komt en hier nog lang na smeult. Al met al genoeg redenen om te kiezen voor het echte werk… Edelbrand.

Optimaal Geniessen
Schnaps is een delicatesse voor de echte Bourgondiër. Met uitzicht op de Oostenrijkse bergen en een glaasje Schnaps in de hand is het optimaal genieten. Schnaps komt het beste tot zijn recht in een Grappa glas en wordt met kleine slokjes genuttigd. Serveren op kamertemperatuur is een must en enkele omwentelingen van de fles komen de smaak ten goede. Nippend aan je glas vormt de schnaps samen met bijvoorbeeld een stukje echt pure chocolade een ware smaaksensatie in je mond.

DSCF3172.artikel

Signum: de Whiskey van Tirol
Bij Gidi’s valt nog een andere bijzondere specialiteit te ontdekken…Signum. Ook wel de Oostenrijkse Whiskey genoemd. Deze drank komt tot stand door een bijzondere samenwerking tussen twaalf Edel destilleerderijen uit de buurt.

Samen verbouwen deze destilleerderijen 17 verschillende soorten appels. De Schnaps die zij uit deze appels destilleren, wordt in een oud rode wijn vat samengevoegd. Binnen acht maanden rijpt deze likeur tot een zeer bijzonder eindresultaat: Signum. Deze Tiroler Whiskey vormt een delicatesse waarvan je ooit genoten moet hebben.

Foto Schnapsroute

Tiroler Schnapsroute
Tijdens een bezoek aan Gidi’s Genusswerkstatt merk je aan alles dat Gidi zijn schnaps met veel liefde en plezier produceert. Gidi’s Genusswerkstatt maakt deel uit van de Tiroler Schnapsroute. Wel 39 destilleerderijen maken deel uit van deze “Genuss route” waarvan Tirol er wel 21 telt. Bij elke Genuss route staat een andere Oostenrijkse specialiteit centraal. De Tiroler Schnapsroute, met een bezoek aan Gidi’s Genusswerkstatt, is een beleving die je niet snel zult vergeten.

Eefje
Latest posts by Eefje (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>