San Domenico Festival

Eén van de beroemdste traditionele festivals in Abruzzo is absoluut het feest van San Domenico en de Rite van de Serpari di Cocullo, ook wel het snake festival genaamd. Sinds mensenheugenis herhaalt zich ieder jaar, op de eerste dag van de maand mei, om stipt 12 uur 's middags een gebeurtenis waarvan de betekenis veel verder gaat dan de uitbeelding alleen.

Cocullo

Eén van de beroemdste traditionele festivals in Abruzzo is absoluut het feest van San Domenico en de Rite van de Serpari di Cocullo, ook wel het snake festival genaamd. Sinds mensenheugenis herhaalt zich ieder jaar, op de eerste dag van de maand mei, om stipt 12 uur ‘s middags een gebeurtenis waarvan de betekenis veel verder gaat dan de uitbeelding alleen.

De Cocullo’s geloven namelijk dat het aanroepen van San Domenico bescherming biedt tegen slangenbeten en ander onheil. Cocullo is een klein Italiaans bergdorpje in de provincie L’Aquila, met iets meer dan 200 inwoners. Cocullo ligt in de natuurrijke regio Abruzzo.

Festa Dei Serpari
De Cocullo’s voeren tijdens een processie het zogenaamde serpari-ritueel op. Voordat onze jaartelling begon, huisde in de streek waar nu Cocullo ligt het bergvolk der Marsi’s. Dat volk introduceerde het serpari-ritueel, dat er feitelijk op neerkomt dat het volk slangen aanbad. Ze hoopten door middel van die aanbidding immuun te worden tegen eventuele slangenbeten, die veelvuldig in deze regio voorkwamen.

San Domenico
San Domenico is de beschermheilige van de stad, een typisch personage uit de middeleeuwen die zich wijdde aan de stichting van kloosters in Abruzzo en Lazio rond de jaren 1000. Het plaatsen van de slangen rond het standbeeld van de Heilige geeft een oplossing voor de eeuwige oppositie van de natuurlijke wereld met al zijn valkuilen en de menselijke wereld die wordt gedwongen om zich te verdedigen om te kunnen overleven. Het overwinnen van de angst voor slangen symboliseert op een bepaalde manier de tegenslagen van het leven te overwinnen.

Het feest begint ‘s morgens met de komst van de pelgrims uit de plaatsen waar de cultus nog sterk aanwezig is, uit Lazio, Molise en Campania. Zij zullen zich in de kerk van Cocullo verzamelen en devotionele liederen zingen. Terwijl op het altaar de mis wordt gevierd zullen de pelgrims oude godsdienstige riten herhalen: zo zullen zij met hun tanden aan het touw trekken om de klok te luiden om tand- en kiespijn te voorkomen.

Op het plein van Cocullo vindt een tentoonstelling plaats van de verschillende soorten slangen die zijn gevangen, in afwachting van de processie. Tegen de middag begint de processie: de Heilige, gedragen door vier personen, verlaat de kerk en wordt op het kerkhof opgewacht door de slangenmensen. Zij laten de slangen op het beeld los, zodat deze zich om het beeld kunnen krullen. De beschermheilige van Cocullo, San Domenico, wordt verder door de bewoners door de straten van de stad gedragen. Tijdens de tocht kronkelt er een groot aantal slangen over het beeld.


Bron foto Cocullo: Mario Aielli, Flickr
Bron foto’s San Domenico en Serpari-ritueel: Casellx, Flickr

Wil je het San Domenico Festival bijwonen?
Op 1 mei 2013 vindt de Festa dei Serpari weer plaats in Abruzzo! Helaas is dit religieuze evenement niet erg bekend onder de Nederlandse cultuurliefhebbers. Het is een uniek festival in Abruzzo dat ieder jaar honderden bezoekers trekt; mis het niet! Je kan het best accommodatie zoeken in Sulmona en dan met de bus naar Cocullo gaan. Het kleine plaatsje heeft namelijk geen eigen hotel of B&B.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>