Safari fotografietips

Ga je op safari, dan wil je ook de schoonheid van het landschap of de sierlijkheid van een dier terugzien in een foto. De natuur kan adembenemend mooi zijn, maar hoe vereeuwig je dat op de gevoelige plaat? Benjamin van der Spek, afgelopen jaar winnaar van de publieksprijs van de Frans Lanting Award, geeft me tijdens een workshop interessante tips die ik graag met je deel.

toekan Madre de Dios

1. Controleer je gereedschap
Zorg dat je batterij is opgeladen en dat je een reserve bij je hebt. Als het extreem koud is, draag de accu dan dicht op je lijf, zodat deze niet teveel in kracht mindert tijdens de kou. Neem verder een lensdoekje en extra geheugenkaarten mee op pad.

2. Werk met het juiste licht
Overdag is het licht vaak hard. Het mooiste licht is een half uur voor zonsopkomst of zonsondergang tot een half uur er na. Dit wordt ook wel ‘het gouden uur’ genoemd. Tijdens dit uur is het zonlicht wat meer diffuus, wat inhoudt dat harde schaduwen wat zachter worden en je onderwerp een mooie zachte belichting krijgt. Het uur ervoor respectievelijk erna wordt ‘het blauwe uur’ genoemd, omdat tijdens deze periode de lucht vaak helder blauw gekleurd is. Bij macro fotografie kan je ook goed een flitser gebruiken.

3. Sta vroeg op
Vlak voor zonsopkomst is de beste tijd om wilde dieren te fotograferen. De meeste dieren vermijden het contact met de mens en zoeken ’s ochtends vroeg naar voedsel.

nijlpaard zuid-afrika

4. Pas je iso waarde aan
Wees niet bang om in slecht licht hogere iso-waarden (als iso 6400 of zelfs hoger) te gebruiken. Het is beter dat je foto een beetje korrelig is, dan bewogen. Het eerste kan je naderhand nog wat verbeteren, maar beweging in een foto is niet gemakkelijk weg te halen. Sommige dieren kunnen erg snel bewegen. Als je een vogel volledig scherp in volle vlucht wil fotograferen, zorg dan voor een zeer snelle sluitertijd zoals 1/3200 seconde of nog korter. Natuurlijk hangt alles af van het licht en het effect dat je wilt bereiken.

Een Europese zeearend op de Lofoten, Noorwegen

5. Gebruik eens een lange belichting
Bij landschappen kan het mooi zijn om een langere belichting toe te passen. Hierdoor verdwijnen bewegende objecten, wordt water gladder, en kan de lucht dramatischer worden. Gebruik voor lange belichtingen de zelfontspanner of een draad(loze)ontspanner. Neem dus altijd een statief(je) of een beanbag mee zodat je camera veilig en stabiel staat of ligt.

Foto credits: Benjamin van der Spek

6. Pas je diafragma aan
Een groot diafragma wordt aangegeven met een laag f-getal. Hoe groter de diafragma-opening (hoe kleiner het diafragmagetal), hoe meer licht er op je sensor valt, maar ook: hoe korter de scherptediepte. Zo kan je onderwerpen scherp fotograferen terwijl de achtergrond onscherp blijft. Wil je dat alles in je foto haarscherp is, dan zul je juist een hoog diafragmagetal (kleine opening) moeten gebruiken.

7. Draag geen opvallende kleren
Draag geen felle kleuren, dat schrikt de dieren af. Blijf aan de bosrand of in de buurt van andere beschutting. Zorg dat je altijd waterdichte laarzen bij je hebt. Als je in Nederland de natuur wilt vastleggen, sta je vaak in water of modder.

Jaguar Iquitos

8. Denk aan de veiligheid van de dieren en die van jezelf
Blijf op voldoende afstand van de dieren en raak ze nooit aan. Kom niet tussen het water en de dieren en volg altijd de voorschriften van het gebied waarin je gaat fotograferen. Neem verder altijd een opgeladen telefoon mee voor nood. Zet deze wel op stil om te voorkomen dat een beller de dieren met een ringtone laat schrikken.

giraffen zuid-afrika

I AM… CLOSE TO NATURE
Nikon daagt jou uit om deze zomer met behulp van deze tips de natuur in te gaan en je mooiste foto’s te delen op social media. Alle natuurfoto’s die tussen 25 juni en 31 augustus 2015 met #NikonWildlife op Facebook, Twitter of Instagram of in de win-app op de Nikon Facebook-pagina worden geplaatst, maken kans om een camouflagekleurige ACULON W10 10×21 verrekijker t.w.v. € 89 te winnen. Om te winnen moet je wel een openbaar profiel hebben.

oeverlibel waterjuffer

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>