Geen prachtige berglandschappen, beren, elanden of gewoon stilte. Een drukke regio, grote steden en veel verkeer. Het is het economisch en bestuurlijke hart van Canada, waarbij ruim een derde van de totale bevolking in de smalle zuidelijke strook van de provincie Ontario woont. Is dit deel van Canada de moeite waard? We deden een rondje Ontario.

20140710 - Canada - 0395

Flydrive

Een burgerlijk grijze vijfdeurs Chevrolet staat al glimmend te wachten in de parkeergarage van Toronto Pearson Airport. Zoals gebruikelijk hier krijg je een ruime wagen met automatische transmissie. Het is nog een half uurtje rijden door het drukke verkeer naar Toronto. Van mijlenver is de kaarsrechte CN Tower tegen een helder blauwe hemel al zichtbaar. Ondanks de drukte vlot het aardig over de vierbaans highway. Af en toe is het oneindig lijkende Lake Ontario zichtbaar. Het is prima autorijden op de brede en goed onderhouden wegen, waar de Mounties streng toezien op de snelheid. Weldra worden we omringd door een wereld van glas. Hoge kantoorgebouwen aan weerszijden van de weg verwelkomen ons. Toronto is absoluut een metropool.

IMG_1160

Toronto aan zee

Queen Street is de levensader van The Beaches. De traditionele rode streetcar met nummerplaatje 501 verbindt deze rustige wijk met downtown Toronto. Het contrast tussen de rustige en ontspannen sfeer van The Beaches en het kosmopolitische centrum is groot, op nog geen twintig minuten rijden van elkaar. The Beaches voelt meer als een kleine badplaats dan als een wijk van een stad. Het strand langs Lake Ontario is de naamgever voor dit deel van Toronto geweest. Met name de boardwalk langs het strand is erg populair onder de lokale bevolking. De ideale plek om de dag af te sluiten en te overnachten na het verkennen van Toronto. Veel tips over Toronto vind je hier en hier.


IMG_1165

Eindeloos

Na twee gecombineerde stad- en stranddagen wordt het tijd om Ontario verder te ontdekken. Highway 401, kaarsrecht en eindeloos, leidt ons in oostelijke richting langs Lake Ontario. De omgeving aan de landzijde heeft veel weg van een polderlandschap. Her en der wat bossen, open vlaktes en wat kleine dorpjes. Na anderhalf rijden wordt het landschap onderbroken door een kolossale rode appel, naar verluidt de grootste appel ter wereld. Het is een aardige plek om even de benen te strekken of een appelgebakje te versmaden.

20140705 - Canada - 0081

Uitstapje

De rechthoekige groene borden met witte letters prikkelen ons. ‘Montreal 190’, met een rechte blokpijl en ‘Ottawa 90’, met een blokpijl die naar links wijst. Verleidelijk om even een kijkje in het Franstalige deel van Canada en bovenal in een mooie karakteristieke stad te nemen. Onze nieuwsgierigheid overwint waarna de afslag wordt genegeerd en koers wordt gezet naar Montreal, de tweede grootste stad van het land en onderdeel van de provincie Québec. Ongeveer zes uur blijkt de totale reistijd vanaf Toronto te zijn.

Bij veel voormalige gastheren van de Olympische Spelen liggen de voorzieningen er ba het evenement verlaten en ongebruikt bij. Montreal, in 1976 had men de eer, is een positieve uitzondering. Een aantal complexen op het Olympisch Park dat hebben een nieuwe bestemming gekregen bijvoorbeeld als voetbalstadion, bioscoop of als museum. De kenmerkende schuine toren boven het Olympisch Stadion is per kabelbaan begaanbaar en biedt een mooi uitzicht over de omgeving. Echt levendig en een aanwinst voor de stad is het gebied niet te noemen.

20140705 - Canada - 0095

Langs de waterkant

De zwoele zomeravond trekt de inwoners naar het water. De laatste zonnestralen weerkaatsen langs de mediterraan ogende gebouwen op het asfalt. In de oude stad en bij het statige Notre Dame is het rustig. Langs de Saint Laurence rivier die Montreal doorkruist is het een drukte van belang. Ontspannen wandelen we over de bescheiden boulevard langs de oude haven, met een mooi uitzicht op de oude binnenstad. Veel mensen liggen in het gras van de ondergaande zon te genieten. De sfeer is ontspannen.

20140705 - Canada - 0123

Voor een frisse start van de dag knopen we de volgende ochtend de veters vast voor een rondje hardlopen door de groene long van Montreal, het midden in de stad gelegen Park du Mont-Royal. Het vlakke groene gebied op de kaart blijkt in werkelijkheid een pittige heuvel met de top op een hoogte van 234 meter te zijn. De klim is vermoeiend, echter het uitzicht over Montreal vanaf het viewpoint op de top is prachting. Helaas is onze tijd in deze leuke stad kort en is het tijd om af te dalen om aanstalten te maken naar de volgende bestemming, terug naar de Engelstalige wereld.

2014-07-07 14.19

Hoofdstad

Na het middaguur bestijgen we ons stalen ros om de volgende stad van het rondje Ontario te verkennen; de hoofdstad Ottawa. Onder de viaduct van Rideau Street bevindt zich een beetje verstopt in een hoekje het enige fietsverhuur bedrijf van de stad. Het keurige fietspad loopt geheel langs het Rideau Canal, de rivier die Ottawa verticaal verdeeld, en heet toepasselijke de Canal Ride. Stroomafwaarts fiets je wat meer richting de buitenwijken en kom je uiteindelijk bij een waterval uit. Om de kilometer vind je drinkfonteintje langs het fietspad. De tocht in noordelijke richting is wat korter en leidt naar de Ottawa River, waarbij je om Parliament Hill heen fietst. Aan de overzijde van de die rivier is de ‘street’ weer vervangen door ‘rue’. Vanaf de brug die de provincies Ontario en Québec met elkaar verbindt heb je een mooi uitzicht op het parlementsgebied, de Ottawa River en de overige bescheiden skyline van de stad. Hoge kantoor gebouwen tref je hier niet aan.

2014-07-06 15.59

20140706 - Canada - 0166

Langs de rivier aan de Québec zijde fietsen we terug, af toe de eekhoorns ontwijkend die voor ons langs schieten. Via de industrieel ogende Alexandra Bridge betreden we weer Ontario. Heb je een hele dag tot je beschikking? Dan kun je de ‘big loop’ doen, een fietstocht van zo’n 40 kilometer die de omtrek van Ottawa aflegt.

20140706 - Canada - 0165

Het avondleven speelt zich met name af in de omgeving van Byward Market, een wijk vlak naast de parlementsgebouwen. Hier vind je onder meer veel restaurantjes en barretjes. Maar zoals de naam doet vermoeden ook een leuke markt met lokale producten. Het is er gezellig druk, maar toch minder levendig dan de andere steden die we bezochten. Erg laat maken we het niet; morgen verruilen we de stad voor een rustmoment in de bossen, op minstens vier uur rijden.

20140706 - Canada - 0190

Zoek de eland

Aan nagenoeg ieder huis langs highway 60, in de praktijk blijkt dit slechts een smalle provinciale weg te zijn, hangt de nationale tweekleur met trots te wapperen in de wind. De nederzettingen langs de weg worden steeds kleiner van omvang en liggen op een steeds grotere afstand van elkaar. Barry’s Bay is de laatste plaats van enige omvang voor de poorten van het Algonquin National Park. Hier kun je je bevoorraden voordat de echte wildernis opdoemt. De highway doorkruist de zuidelijke helft van het park, dat voor 95% alleen per kano of boot toegankelijk is.

20140707 - Canada - 0201

Meer dan 60 kilometer lengte kent de glad geasfalteerde weg, waarop een maximum snelheid van 80 kilometer van toepassing is. Starend naar de langs trekkende waterpartijen, moerasgebieden en bospassages moet we helaas concluderen dat er geen teken van een eland of ander wildlife is te bespeuren.

Het hostel bevindt zich nabij de ingang van het National Park. Op het krijtbord in de keuken van het hostel staat in sierlijke letters de weersverwachting gekalkt. Een regenwolkje met dreigende gele lichtflitsen daaronder. Geen ideale voorspelling om met een kano het water op te gaan. In plaats daarvan kiezen we één van de vele trails voor een pittige wandeling. Nagenoeg totale stilte, alleen het geluid van kabbelende water is hoorbaar. De aanwezigheid van muggen is het enige aspect dat de wandeling iets minder aangenaam maakt.

20140707 - Canada - 0208

’s Avonds gaat de zon vroeg onder. Zoals het hoort wordt een kampvuur gestookt, komen de marshmallows uit de kast en wordt een gitaar opgetrommeld. Het vuur biedt het enige licht in een totaal duistere omgeving, tot dat er ondersteuning komt. Tientallen vuurvliegjes schijnen hun kleine felle lichtje om ons heen. De snaren van de gitaar komen tot rust. Het knetterende vuur is het enige wat we horen, terwijl iedereen ademloos om zich heen kijkt.

Pretpark

Zachtjes roept de bewoonde wereld. We zetten koers naar het meest bezochte natuurverschijnsel van Ontario. Al wandelend langs de Niagara River horen we van ver het bulderende water. De Niagara Falls, op de grens met de Verenigde Staten gelegen, is gelijk aan massatoerisme. Touringcars staan langs de zijde van de weg geparkeerd. Echt authentiek is de plaats Niagara niet. Schrik niet als je Crafton Hill beklimt. Het is alsof je over een kermis loopt. Schreeuwerige neon reclameborden, luide muziek, casino’s en een heus reuzenrad. Niet bepaald Canada zoals je je dat voorstelt.

20140709 - Canada - 0272

Maar daarvoor zijn we ook niet hier. De watervallen zijn een waterspektakel. Het ene deel, de American Falls, liggen op Amerikaans grondgebied en zijn wat minder imposant dan de Horseshoe Falls, die dichterbij zijn gelegen en een stuk groter zijn. Hier is het trottoir continue kletsnat van de waterdamp. Voorzien van een poncho staan drommen toeristen in de rij om op een rondvaartboot langs het wassende water te varen. De watervallen zijn erg fascinerend, maar daarna gaan we snel weer verder.

20140709 - Canada - 0280

20140709 - Canada - 0282

Interessant

De prachtige natuur waar dit gigantische land om bekend staat vind je niet in het zuidelijke deel van Ontario. Desalniettemin is het zeker aan te raden om ook dit deel van Canada eens te verkennen. De steden hebben elk hun charme en laten je een andere kant van Canada zien.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>