Bloedmooi Transsylvanië

Uitgeroepen door Lonely Planet tot beste regio om in 2016 te verkennen. Als grote troeven vermeldt Lonely Planet de prachtige steden, de mistige bergen, authentieke kastelen, machtige weerkerken, een rijke fauna en flora, … Transsylvanië of Zevenburgen is een historische regio die een groot deel van het huidige noordwesten van Roemenië beslaat. Ik nam alvast voorzichtig de proef op de som.

Argwanend kijk ik nog een keer over mijn schouder. Voor deze gelegenheid heb ik speciaal een coltrui aangeschaft. Zaklamp in de aanslag. Teentje knoflook in de broekzak. Veiligheid voor alles. Het is ijzig stil. Ik trek voorzichtig aan de smeedijzeren ronde klink. Krakend open ik de zware houten deur en kijk door een kier de duisternis in. Zou hij thuis zijn? Niets te zien, de kust lijkt veilig. Misschien zit hij wel stilletjes in één van de woudreuzen zijn kans af te wachten. Onzeker zet ik een klein stapje over de hoge drempel naar binnen. Nog een stap. Plotseling fladdert er iets langs mee. Ik zie nog net twee spitse oortjes in het donker verdwijnen. Verstijfd van angst sta ik daar met een hartslag boven de tweehonderd. Voel ik daar ik nu iets in mijn nek?

Zo angstaanjagend is een uitstapje naar Transsylvanië ook weer niet. Bij het toch best wel beangstigend klinkende Transsylvanië denk je aan diepe wouden met huilende bomen te midden van een ondoordringbaar bergachtig landschap. En de woonplaats van die beroemde vampier natuurlijk. Niets is minder waar. Alhoewel er wolven en beren voorkomen, is Transsylvanië bovenal een prachtig bosrijke regio.

120151025 - Transsylvanie - 011

Glooiend en heuvelachtig is het bosrijke landschap

Tussen de wouden
Dracula heeft Transsylvanië op de kaart gezet. Of liever Bram Stoker, die op basis van historische gegevens Transsylvanië als woon- en leefomgeving voor de vampier in zijn beroemde boek heeft gekozen. Deze Roemeense provincie ligt zo’n 200 kilometer ten noorden van hoofdstad Boekarest, te midden van de Karpaten. Letterlijk vertaalt betekent de naam tussen de wouden. Vanaf Boekarest zijn de hoogtepunten van Transsylvanië in een dag te bezoeken. Wel een lange dag overigens, beter is het om minstens twee dagen uit te trekken om het gebied te verkennen.


12015-10-25 10.38.54

Kasteel Peleș, een sprookjesachtig karakter

Fijn houtsnijwerk
Vol zelfvertrouwen leunt Carol I op zijn stok. Borst vooruit, bronzen jasje keurig in de plooi. Hij is in goed gezelschap, omringd door allerlei vrouwelijke beelden poserend in de meest uiteenlopende houdingen. Gezamenlijk vormen ze de beeldentuin voor het fraaie kasteel Peleș, de voormalige zomerresidentie van de koninklijke familie, nabij het stadje Sinaia. Destijds, het kasteel is in 1875 gebouwd, was het was een bijzonder innovatief bouwwerk met onder meer centrale verwarming en elektriciteit. Het interieur, dat wordt gedomineerd door een donkerbruin houtsnijwerk, is met recht bijzonder. Ook indrukwekkend is de uitgebreide wapencollectie van Carol die is tentoongesteld. Helaas kun je kunt alleen onder begeleiding van een gids dit prachtige kasteel van binnen bezichtigen.

120151025 - Transsylvanie - 023

Carol I bewaakt nog altijd zijn kasteel

Ezels en karren
Eigenlijk verwacht je nadat je de stadsgrenzen van Boekarest verlaat en het platteland in zicht komt een heel ander Roemenië aan te treffen. Golfplaten daken op slordig gemetselde huisjes in dorpjes met een paar honderd inwoners. Onverharde wegen met her en der wat grind tussen de waterplassen. En natuurlijk het ezeltje met een paar zakken graan op zijn rug dat door oud mannetje wordt begeleid. Bittere armoede komt natuurlijk in de wat meer afgelegen delen voor, maar langs de hoofdwegen van Transsylvanië zie je niet veel ezeltjes.

120151025 - Transsylvanie - 037

Zomaar één van de dorpjes op het platteland

Kasteel kopen?
Het lijkt wel een kruising tussen een kermis en een braderie. Plastic tanden en vampiermokken. Een spookhuis. Overal kraampjes en stalletjes. Alleen het reuzenrad ontbreekt. Dracula is big business in Bran. Je moet worstelen door de mensenmassa en langs een hoop prullaria om bij de voet van de klim naar het onderkomen van de fictieve vampier te raken, dat op een klif verscholen tussen de bomen is gelegen.

120151025 - Transsylvanie - 045

Toeristisch is Roemenië niet, behalve in Bran

Het waterige herfstzonnetje en de blauwe hemel geven het plaatje een vriendelijk karakter. Zo’n 60 kamers telt het kasteel, dat trouwens nog steeds te koop staat. Een serieuze en vermogende gegadigde heeft zich nog niet aangediend. Daar waar op straat graaf Dracula commercieel wordt uitgebuit, vind je in het kasteel, afgezien van twee prenten, weinig van hem terug. De inrichting is vrij sober, met enkele gemeubileerde kamers. Vanaf de bovenste etage van het kasteel heb je een mooi uitzicht op de binnentuin en de heuvelachtige omgeving.

120151025 - Transsylvanie - 079

Bran Castle, de thuisbasis van graaf Dracula

120151025 - Transsylvanie - 055

Origineel is het interieur niet, maar het geeft een goed idee hoe het er ooit heeft uitgezien

Hollywood
Je kunt het sterallures noemen, maar stijlvol is het wel en de naam van deze stad, ongeveer formaat Utrecht, vergeet je niet gauw meer. Brasov, op nog geen halfuurtje rijden van Bran, heeft Hollywoord geïmiteerd. Met een stoeltjeslift kun je de beletterde heuvel Tampa bedwingen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Brasov en de wijde omgeving.

22015-10-25 16.10.55

Hmmm…waar hebben we dit eerder gezien?

Rondom de fontein op het oude dorpsplein in het historische centrum van de stad is het vaak gezellig druk. Eén van de vele smalle straatjes leidt je naar de zogenaamde ‘zwarte kerk’. De zwartgeblakerde buitenmuren door een felle brand enkele eeuwen geleden hebben tot deze naam geleid. Het is grootste kerk van Roemenië. Eigenlijk is een Brasov een verrassend aangename stad die niets onder doet voor een gemiddelde West-Europese stad waar het goed een weekendje vertoeven is.

120151025 - Transsylvanie - 087

Veel bedrijvigheid op het centrale plein van Brasov

120151025 - Transsylvanie - 098

De enorme zwarte kerk is niet te missen

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>