Roadtrip door Silezië: de Arendsnestroute

Polen is een groot land. Een land met veel gezichten, veel landschappen en vooral veel geschiedenis. Dat zorgt ervoor dat je, elke keer als je Polen bezoekt, opnieuw verrast wordt. Deze zomer bezocht ik de regio Silezië. En daar deed ik de Arendsnestroute.

Silezië ligt in het zuidwesten van Polen, bij de grens met Tsjechië. Het is een karstlandschap. Karst betekent dat de bodem uit kalksteen bestaat, en dat er door eeuwenlange watererosie grillige vormen en zelfs grotten in de steen ‘geslepen’ werden. Zo krijg je een landschap dat bestaat uit heuvels, begroeid door bossen, met diepe grotten en scherpe rotspieken die boven de bomen uitsteken. Heel mooi!

Silezië bestaat uit prachtige bossen met rotsformaties

Silezië bestaat uit prachtige bossen met rotsformaties die tussen de bomen uit piepen.

De Arendsnestroute

Hoewel Polen tegenwoordig een land is dat onderhevig is aan veel vooroordelen, vergeten mensen vaak dat het ook een land is met een immense geschiedenis. Het meest gekende gedeelte van die geschiedenis is natuurlijk de communistische invloed die Rusland over het land had. Maar als je door Silezië rijdt, zie je al snel een heel ander deel van hun geschiedenis.

Op die hoge rotspieken, die rotsachtige bergtoppen, vind je kastelen. Oude, enorme bouwsels die teruggaan tot de vroege middeleeuwen. Sommige ervan zijn nog in mooie staat, andere niet meer dan een stel muren of een toren. Hier en daar is er zelfs eentje dat opnieuw gerenoveerd werd. Al die kastelen in Silezië werden recent verbonden door een route: de Arendsnestroute, the Trail of the Eagle’s Nests.

Ogrodzieniecki, Mirów en Bobolice

Het eerste, en ook grootste, kasteel van de route dat ik bezocht, was het Ogrodzieniecki kasteel. Geen zorgen, ik kan die naam ook niet uitspreken. Maar, oh, wat was dat een mooi kasteel. Hoewel het grotendeels om een ruïne gaat, zie je nog heel duidelijk de structuren van wat ooit een thuis moet geweest zijn voor tientallen mensen. Vooral de kelders zijn interessant: een deel van de oude beschilderde muren is nog steeds zichtbaar.

Kasteel Ogrodzieniecki op de Arendsnestroute

Kasteel Ogrodzieniecki is een ruïne, maar wel eentje waaraan je nog duidelijk kan zien hoe het leven er moet geweest zijn.

Maar hoewel Ogrodzieniecki het grootste kasteel was, was het niet mijn favoriete. Mijn favoriete deel van de Arendsnestroute was een duo: kasteel Mirów en kasteel Bobolice. Deze twee kastelen liggen op amper een paar kilometer van elkaar en worden verbonden door een prachtige wandeling.

Mirów en Bobolice zouden niet meer verschillend kunnen zijn. Kasteel Mirów is een ruïne met overal bordjes dat het kasteel betreden verboden en gevaarlijk is. Bobolice is recent gerenoveerd in een mooie interpretatie van hoe het ooit zou kunnen geweest zijn. Een wandeling tussen beide kastelen is een ideale uitstap voor een middagje met je liefste en zelfs met de kinderen erbij. Maar pas op, want in beide kastelen worden regelmatig spoken gezien.

Kasteel Mirów in Silezië

Het kasteel Mirów: pas op, naar het schijnt spookt het er.

Żarki

Tijdens een stop voor lunch, in het steengoede restaurant Przystań Leśniów, kwam ik terecht in het dorp Żarki. Dit dorp is een beetje een eigenaardige plaats. Het ziet er heel gewoon uit, maar met alles wat er gaande is, kan je gemakkelijk een week vullen.

Zo ging in met een legerjeep racen in de heuvels en vond ik bunkers, loopgraven en antitankkanalen uit de Tweede Wereldoorlog, gewoon, open en bloot. In het dorp vond ik een Museum voor Brood, en lollypop cursus en zelfs Kampus Eureka, waar je allerlei chemische experimentjes uitvoert.

Kampus Eureka, waar je allerlei chemische experimentjes uitvoert

Een felgekleurd experimentje bij Kampus Eureka.

Kampus Eureka

Ik leerde zelfs een slime maken bij Kampus Eureka. Je weet wel, die dingen die je tegenwoordig overal op Pinterest ziet. Leuk!

Maar wat het meeste indruk op mij maakte? Een vervallen en verlaten Joods kerkhof, dat tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door de grote Joodse gemeenschap in de regio. Geschiedenis is niet altijd mooi. Maar wel altijd interessant.

Het verlaten Joodse kerkhof van Żarki

Het verlaten Joodse kerkhof van Żarki.

Steden van Silezië

In de regio Silezië vind je een aantal heel interessante steden. Ik bezocht Częstochowa en Katowice, twee steden die een aparte indruk hebben nagelaten. Częstochowa is een stad waarin de verschillende tijdstippen in de geschiedenis in schril contrast naast elkaar staan. In één straat zie je tegelijk de betonnen appartementsgebouwen van het communisme,  een gotische kerk en hypermoderne street art. Een interessante mengeling.

Street art in Częstochowa

Street art in Częstochowa.

Om Częstochowa goed te verkennen, nam ik een gids onder de arm die me tijdens een wandeling vertelde over de interessante hotspots van de stad en me zelfs meenam naar het klooster Jasna Góra. Dit enorme klooster is een bedevaartsoord, druk bezocht door gelovigen, monniken en nonnen. Een bezoek aan dat klooster is een belevenis.

Ik bleef maar een flinke dag in Częstochowa voor ik doorreisde naar Katowice. Hoewel deze steden niet te ver uit elkaar liggen, hebben ze een compleet ander karakter. Katowice is immers een koolmijnstad. En terwijl de meeste mijnen alweer dicht zijn, staan de warenhuizen, de industriële gebouwen nog steeds overeind. Het geeft de stad een aparte sfeer. Een bezoek waard!

Eén van de recent gesloten koolmijnen in Katowice

Eén van de recent gesloten koolmijnen in Katowice.

Wat te doen: mijn tips!

Om te genieten van Silezië, raad ik je aan je tijd te nemen. De regio heeft zo veel verschillende gezichten dat ik al mijn belevenissen niet in dit artikel kreeg. De route is prachtig per auto, maar ook met de motor of zelfs de fiets kan je de Arendsnestroute afleggen.

Kies je restaurants die deel uitmaken van de Smaken van Silezië culinaire route, zit je bijna altijd goed. Het is wel een beetje wennen aan de Poolse keuken, want Polen houden van zure smaken.

Om Silezië te bereiken, vloog ik naar Krakau. Maar als je niet tegen een roadtrip opziet, kan je de regio ook gemakkelijk per auto bereiken.

Als je reist met kinderen, kan ik je zeker een stop in Żarki en kasteel Ogrodzieniecki aanraden. In Żarki geniet je van allerlei leuke activiteiten, zoals het maken van lolly’s en de chemische experimentjes van Kampus Eureka.

In kasteel Ogrodzieniecki vind je stalletjes met kroontjes, zwaarden en stokpaardjes. Ideaal voor ridders en prinsesjes in de dop. Informeer ook even naar de activiteiten van de week, want soms worden er in deze ruïne spookavonden of heuse riddergevechten georganiseerd.

In Żarki geniet je van allerlei leuke activiteiten, zoals het maken van lolly's

Ik en mijn vers gemaakte lollypop.

De karstbodem van Silezië zit vol grotten en indrukwekkende rotsformaties. Te voet kan je de rotsen gemakkelijk ontdekken, maar voor de grotten kijk je wel best uit. De meeste van die grotten zijn nog onontdekt terrein. Ga niet zomaar de grond in, want zo gebeuren er snel ongelukken. Wil je toch graag een grot bezoeken? Dan kan je terecht in de Gleboka grot.

De bodem van Silezië bestaat, zoals gezegd, uit kalksteen en ander zacht gesteente. Daarom vind je kleine (illegale) steengroeves over het hele landschap. Ga je tussen het steengruis van die groeves zoeken, dan vind je al snel fossielen. Versteende wezentjes en plantjes uit lang vergeten tijden. Maar wees voorzichtig, ga niet te diep of te hoog in deze steengroeves, want het is niet altijd veilig.

Zo. Klaar om Silezië te verkennen? Met deze tips geraak je al ver. Geniet!

Kleine ridders en prinsesjes in de dop zijn meer dan welkom in de vele kastelen van de Arendsnestroute

Kleine ridders en prinsesjes in de dop zijn meer dan welkom in de vele kastelen van de Arendsnestroute.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>