Reizen na Corona: top 10 bestemmingen van de redactie

De afgelopen periode konden we niet reizen, maar wel dromen! Het team van Reishonger heeft samen zo’n beetje alle hoeken van de wereld gezien. Die reisherinneringen zijn we de afgelopen periode alleen maar méér gaan koesteren. Daarom komt de Reishonger redactie vandaag met een top 10 ‘reizen voor ná Corona’. Als aftrap van 2021, een jaar waarin we hopelijk weer mogen reizen!

Als we straks weer mogen reizen, dan zijn dit onze persoonlijke aanraders!

#1 Namibië – de reistip van Sascha van Zonsbeek

In Namibië kreeg het begrip ‘leegte’ voor mij een nieuwe betekenis. Toen ik het land in 2019 bezocht, deed ik onbewust al een beetje aan social distancing. Door de enorm uitgestrekte landschappen kom je onderweg namelijk weinig mensen tegen! Toerisme is een belangrijke inkomstenbron in Namibië, dus kunnen ze jouw steun ‘zodra het weer mag’ goed gebruiken.

Als natuur- en dierenliefhebber doe je jezelf ook een groot plezier met een rondreis door Namibië. Het zetten van de eerste stappen in de oranje zandduinen van de Sossusvlei, in de oudste woestijn op aarde, is een onbeschrijfelijk gevoel. Ga vervolgens kajakken tussen speelse zeehonden bij Walvisbaai en op zoek naar olifanten, leeuwen en luipaarden in Etosha Nationaal Park. Mijn reis was een aaneenschakeling van geluksmomentjes: van slapen tussen knorrende nijlpaarden langs de Caprivistrook tot het bedwingen van de uitdagende gravelwegen – zonder een lekke band te rijden!

Van snorkelen met zeekoeien en safari’s in Afrika tot het maken van uitdagende hikes: Sascha is gek op natuur en dieren. Lees meer blogs van Reishonger redactrice Sascha.

Reishonger

#2 Canada – de reistip van Mirte Voorend

Canada, het is je gelukt! Ik ben verliefd op je en je hebt mij de volle 100% energie gegeven. Als er één land is waar ik in deze ‘gekke tijden’ weer naar terug verlang, dan is het Canada wel. De puurheid, oprechtheid, schoonheid en het gevoel van altijd welkom zijn kan met géén enkele pen worden beschreven.

Op zoek naar meer vrijheid zijn we in 2021 allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat Canada jou deze vrijheid kan bieden. Na 6 weken lang roadtrippen met onze camper door West-Canada ben ik een gelukkiger mens geworden, ben ik de natuur nog meer gaan waarderen en voel ik dat ik leef! Zo hebben we walvissen en orka’s mogen zien, zijn we meegegaan op een postvlucht (met een 60-jaar oud watervliegtuig), hebben we beren in het wild ontmoet, prachtige meren bewonderd en zijn we in authentieke dorpen geweest. Canada is een land dat in je DNA gaat zitten!

De in Botswana geboren Mirte kwam al vroeg in aanraking met reizen. Nog altijd is het haar favoriete bezigheid! Lees meer artikelen van Reishonger redactrice Mirte.

Reishonger

#3 Iran – de reistip van Brigitte de Graaff

Geen land heeft zoveel indruk op me gemaakt als Iran. Tijdens je reis worden al je zintuigen continue uitgedaagd door de geuren, kleuren en geluiden die op je afkomen. Chaotisch Teheran staat in schril contrast met lege woestijnen of ruige bergketens.

Een land als Iran is echter ongrijpbaar. Als toerist zie je een (zeer gastvrije) kant van het land, maar er is zoveel wat je niet te weten komt. Dat maakt dat een bezoek aan Iran altijd een zekere gelaagdheid heeft die je nergens anders kunt vinden.

Als we corona hebben beteugeld keer ik graag terug naar Iran. Om weer een laagje van deze intrigerende ui af te pellen, maar ook om andere gebieden in dit uitgestrekte land te ontdekken, om nog meer te genieten van de enorme gastvrijheid en te genieten van de cultuur. En om eindelijk dat felbegeerde Perzisch tapijt te kopen!

Brigitte verloor haar hart aan Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is ze regelmatig op bijzondere bestemmingen te vinden, zoals Transnistrië. Lees meer blogs van Reishonger redactrice Brigitte.

Kleding Iran

#4 Slovenië – de reistip van Martijn Huizer

Vorig jaar bezochten wij met onze kinderen Slovenië. Het in Midden-Europa gelegen Slovenië is een nog relatief onbekende reisbestemming. Vaak wordt het door Nederlanders alleen of vooral gebruikt als tussenstop voor een reis naar Kroatië. En dat is jammer. Want wie al wel in Slovenië is geweest, zal net als wij volmondig beamen dat het land een waar vakantieparadijs is.

Zo klein als dat Slovenië is, zo ontzettend divers is het landschap. Een ding is zeker: als je van mooie natuur houdt dan is Slovenië jouw land. Grotten, watervallen, kloven, bos, bergen, rotspartijen en meren, de natuurlijke diversiteit is enorm! En naast de uitgestrekte wijngaarden, het korte stukje mediterrane kust en de adembenemende berglandschappen heeft Slovenië een rijke geschiedenis en een vriendelijke bevolking. Het is een land van kleine sprookjesachtige dorpjes die ongerept in de groene heuvels liggen, prachtige kastelen die boven spiegelgladde meren uittorenen, ruige bergkloven met bruisende rivieren en mooie kleine ommuurde kustplaatsjes.

Het Sloveense landschap leent zich perfect voor allerlei outdooractiviteiten. In de uitgestrekte bossen en heuvels kan je heerlijk wandelen, er zijn veel mtb-routes te vinden en in de wintermaanden kent Slovenië ook mooie wintersportmogelijkheden. Er zijn rivieren om op te kanoën en raften, bergen om te klimmen en abseilen. Het grootste voordeel is dat het land nog niet door de grote drommen toeristen is ontdekt en op veel stukken nog ongerept lijkt. Slovenië vraagt erom ontdekt te worden!

Martijn is samen met zijn vrouw Dionne de kracht achter Reishonger. Hij ging al meerdere keren op wereldreis. Lees meer reportages van Reishonger redacteur Martijn.

Reishonger

#5 De Faeröer eilanden – de reistip van Arjan Mulder

De Faeröer eilanden – wat heb ik ze gemist! Voor mij zijn de Faeröer eilanden het paradijs op aarde. Er zijn 37 woorden voor mist – maar wat heb ik ze gemist, die 18 eilanden in de Noord-Atlantische oceaan. Koud, winderig, nat, spartaans. Maar wat voel ik hier een levenskracht!

Ik was er twee keer eerder en ik ga zo snel het weer kan nog eens terug. De zware grasdaken, de kliffen met de vele schapen, de ruige bewoners en natuurlijk de papegaaiduikers die hier broeden in mei. Een paradijs zonder stranden en palmen – dát is mijn paradijs!

Behalve redacteur voor Reishonger, is Arjan Mulder ook auteur van diverse boeken. Op de Faeröer eilanden speelt één van de reisverhalen uit zijn bundel ‘De dag dat Boeddha lachte’ – vijftien filosofische reisverhalen uit de hele wereld.

#6 Bhutan – de reistip van Theo Molenaar

Bhutan, één van de weinige landen waar ze heel veel anders doen. En misschien wel een land waar we van kunnen leren als we echt willen nadenken over het hanteren van andere waarden. Het beschermen van de natuur is in de wet opgenomen en het beleid van de overheid is om het pad van ‘Bruto Nationaal Geluk’ te volgen in plaats van ‘Bruto Nationaal Product’. En gedurende de lockdown heeft het leger de zwerfdieren gevoed zodat ze niet zouden verhongeren.

Hoewel Bhutan economisch gezien één van de minst ontwikkelde landen van de wereld is zien het land en de mensen er zichtbaar beter uit dan in vergelijkbare landen. Meer doen met minder. En daarbij is het land mooi groen, met lange valleien en indrukwekkende vestingachtige kloosters (dzongs) die op steile berghellingen of aan rivieroevers liggen. Binnen vind je muurschilderingen vol demonen, goden en symbolen. De combinatie van natuur, activiteit en cultuur maakt het een unieke bestemming.

Theo is niet alleen reisjournalist, maar ook een getalenteerd fotograaf. Voor Reishonger maakte hij al veel prachtige reportages. Lees meer artikelen van Reishonger redacteur Theo.

Bhutan

#7 Zweden – de reistip van Jos Ensing

Door de bomen het bos niet meer zien. Dat kan je in Zweden overkomen. Het land heeft veel meer te bieden dan de eindeloze bossen. Zweden bleef als één van de weinige landen met een geel reisadvies lange tijd bereikbaar. Voor 2021 zal de rust en de ruimte van Zweden worden gewaardeerd, zowel in de zomer als de winter.

Outdoor en avontuur vind je zeker in de zuidelijke regio’s Skane en Smaland. Smaland is ook een fijne regio om met kinderen te reizen.  Ook de wildernis van Värmland in Midden Zweden is uitnodigend. Skellefteå behoort tot het zuidelijke deel van Noord-Zweden en geldt als de perfecte uitvalbasis voor een rondje door het bosrijke Västerbotten. Vooral in de winter is een sneeuwavontuur in Zweeds Lapland erg geliefd. Maar ook in de zomer is het prachtige regio. Zo is de Kungsleden de langste en bekendste wandelroute van Zweden die dwars door vier Nationale parken slingert. Zweden is zonder meer één van de topbestemmingen voor 2021.

Jos maakt al jarenlang prachtige reportages voor Reishonger; over bestemmingen dichtbij en ver weg. Met zijn avontuurlijke winterse roadtrip in Canada won hij zelfs een mediaprijs. Lees meer blogs van Reishonger redacteur Jos.

Reishonger

#8 Rwanda – de reistip van Denise Dissel

Als we over een tijdje weer mogen reizen staan we voor een lastige keuze, want welke bestemming ga je als eerste bezoeken? Ga voor wildlife, diversiteit en onvergetelijke ervaringen. Ga op reis naar Rwanda en ontdek in drie weken het hele land. Spot de big five tijdens je safari in het diverse landschap van Akagera National Park en overnacht op magische plekken. Maak een canopy walk door het eeuwenoude regenwoud van Nyungwe waar je ook de chimpansees – waarvan het DNA met 98,5 procent overeenkomt met die van ons – van dichtbij kunt bewonderen. Pak een kayak en vaar langs de tientallen eilanden op Lake Kivu en zet vervolgens koers naar de schoonste stad van Afrika.

En natuurlijk, kan je Rwanda niet verlaten zonder de berggorilla’s te bezoeken. De ontmoeting met de dieren is magisch. Na een briefing en de tocht richting de gorillafamilie bouwt de spanning zich op tot het moment dat de ranger zegt: ‘be ready!’. Een paar minuten later sta je oog in oog met de majestueuze berggorilla’s. Dat moment en de momenten die volgen zijn werkelijk onbeschrijfelijk. Vol bewondering en emotie. Elke seconde van het uur geniet je.

Denise reist sinds haar zestiende de hele wereld over. Van Guatemala tot Griekenland: aan haar wishlist wordt gestaag gewerkt! Lees meer reportages van Reishonger redactrice Denise.

Rwanda

#9 Zuid-Korea – de reistip van Sander Beukhof

Zodra we weer kunnen reizen gaat Zuid-Korea direct weer bovenaan de wensenlijst. En dat heeft een hele specifieke reden. Zuid-Korea is namelijk voor mij een land van gezelligheid en levenslust. Samen soju drinken, samen Korean barbecueën, samen koffie drinken, de buzzing busy vibe van Seoul. Als alles weer mag is dit het land waar social-distancing niet bestaat. In Zuid-Korea lijkt alles samen te gebeuren en dat is waar we na een jaar van anderhalve-meter-samenleving weer naar uit willen kijken.

Mocht het nou zo zijn dat social distance nog wel nodig is, dan heeft Zuid Korea genoeg fantastische natuurparken om weg te blijven van mensen.

Sander heeft een voorliefde voor Azië én voor zeilen. Lees meer blogs van Reishonger redacteur Sander.

#10 Noorwegen – de reistip van Dionne Huizer

Voor een adembenemend ruige natuur hoef je niet de halve wereld over te vliegen naar Nieuw-Zeeland. Je kunt gewoon naar de Duitse havens rijden, om daar op de ferry naar Noorwegen te stappen. Voor het nieuwe jaar lijkt dit ons een heel geschikt en coronabestendig plan. De grootste troef van Noorwegen: de adembenemende natuurlijke rijkdommen van het land. De prachtige fjorden, de ruige kliffen, de spiegelende oeverloze meren en de magie van het Noorderlicht maken van dit stukje Scandinavië het paradijs voor natuur- en outdoorliefhebbers.

Het Hoge Noorden bezoek je het best in het donkere seizoen, want het is één van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te bewonderen. Het is de uitgelezen plek om een sleetocht met husky’s te maken, orca’s te spotten en avontuurlijke noorderlichtsafari’s te maken. Tromsø, de Noordkaap en de Lofoten en Vesterålen, gedomineerd door indrukwekkende bergen, kliffen en rotskusten, behoren tot de mooiste bestemmingen ter wereld.

Ruim duizend kilometer zuidelijker rij je met je eigen auto langs de Noorse fjorden, over de Atlantic Road en de Trollstigen, prachtige panoramische routes die je dwars door het adembenemende landschap leiden. In Noorwegen kun je honderden uitgestippelde wandelpaden volgen die je langs steile bergwanden en helderblauwe meren gidsen, maar de wandeltochten naar Trolltunga, Preikestolen en Kjeragbolten behoren tot de bekendste van allemaal. Noorwegen is the place to be!

Als hoofdredactrice is Dionne het gezicht van én de motor achter Reishonger. Ook haar kinderen laat ze graag de wereld zien! Lees meer artikelen van Reishonger redactrice Dionne.

preikestolen-lysefjord

Waar zou jij graag heen willen in 2021? Deel het in de reacties!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>