Hôtel Ritz, Parijs – Ernest Hemmingway
Sinds de opening in 1898 is het ‘Ritz’ in Parijs een broedplaats van toptalent. De eerste chef-kok van het hotel, Georges Auguste Escoffier, is de grondlegger van de moderne haute cuisine. In de vroege jaren ’30 van de vorige eeuw vestigde Coco Chanel zich in het Ritz. De bar van het hotel is vernoemd naar de Amerikaanse schrijver Ernest Hemmingway, een trouwe bezoeker. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zou Hemmingway de bar in eigen persoon tot ‘bevrijd’ hebben verklaard. “When I dream of afterlife in heaven, the action always takes place in the Paris Ritz”, zei de schrijver ooit. Momenteel wordt het Ritz met een renovatie klaargestoomd voor een grootse toekomst.
The Plaza, New York – F. Scott Fitzgerald
Na een eerder faillissement opende hotel The Plaza in New York in oktober 1907 opnieuw haar deuren. In haar lange bestaan verwelkomde het statige hotel aan 5th Avenue een groot aantal vooraanstaande Amerikanen. In de ‘roaring twenties’ vonden in de Grand Ballroom van het hotel befaamde feesten plaats. Schrijver F. Scott Fitzgerald was een veel geziene gast. De Amerikaan bracht in 1925 zijn legendarische roman The Great Gatsby uit, waarin The Plaza een belangrijke rol speelt. Ter ere van de jongste verfilming van het boek, met Leonardo di Caprio in de hoofdrol, presenteerde het hotel vorig jaar The Fitzgerald Suite: een luxe suite volledig in jaren ’20 stijl, met rekwisieten uit de film.
GoldenEye, Jamaica – Ian Fleming
De Britse schrijver Ian Fleming, auteur van de James Bond verhalen, vertrok elke winter naar het zonovergoten Jamaica. Aan de schrijftafel van zijn villa Goldeneye schreef hij zijn eerste 007 boek Casino Royale. Naar verluidt sloot hij tijdens het schrijven van de succesvolle boeken de jaloezieën van zijn villa, omdat hij regelmatig werd afgeleid door het adembenemende uitzicht op het Caribische eiland. De legendarische strandscène in de verfilming van Dr. No, waarin bondgirl Ursula Andress uit zee komt lopen, is opgenomen bij de villa. Tegenwoordig is het landgoed onderdeel van het luxe beach resort GoldenEye, waar reizigers de Fleming Villa kunnen boeken.
The Shelbourne, Dublin – Oscar Wilde
Al een jaar na de officiële opening in 1824 was The Shelbourne veruit het populairste hotel bij de ‘upper class’ in Dublin. Dit hotel diende net als de vele ‘writers pubs’ in de stad als een inspiratiebron voor schrijfgrage gasten. George Moore schreef er op zijn kamer twee toneelstukken en ook de beroemde Ierse schrijver Oscar Wilde was een veel geziene gast. Bij schrijfster Elizabeth Bowen wortelde de liefde voor The Shelbourne zo diep dat ze in 1951 een heel boek wijdde aan het wel een wee in het hotel. Overigens zette The Shelbourne niet alleen de literaire clientèle aan tot grootste daden, er werd ook politieke geschiedenis geschreven. In 1922 werd in kamer 112 de Ierse Grondwet ondertekend, waarna de kamer is omgedoopt tot de Constitution Room.
Sofitel Legend Metropole, Hanoi – Graham Greene
Het statige Sofitel Legend Metropole Hanoi werd in 1901 opgericht door twee Franse kolonisten. Zij ontvluchtten het hotel hals over kop tijdens de dekolonisatie van Vietnam. Het hotelarchief ging verloren, maar werd later door een deskundig team weer tot leven gewekt. In de roerige tijden heeft het Sofitel Legend Metropole Hanoi bekende artiesten en kunstenaars verwelkomd, waaronder Jane Fonda en Joan Baez tijdens de Vietnamoorlog en Graham Greene tijdens de Koude Oorlog. Greene schreef er zijn bekende roman ‘The Quiet American’, met als thema’s liefde, moord en de inmenging van Amerika in Zuidoost-Azië. Ter herinnering aan Graham Greene is er een suite vernoemd naar de schrijver. Zijn portret hangt nog altijd op een prominente plaats in de bar van het hotel.
- Wat te doen op Bonaire? De 20 leukste tips! - 5 september 2024
- Getest: Coleman Darwin 3 tent - 5 september 2024
- Veelzijdige herfst in het Stubaital - 28 augustus 2024
Danny van Eijk zegt:
Agatha Christie in The Old Cataract Hotel in Aswan, Egypte was ook een mooi voorbeeld geweest. Zij schreef hier Death on The Nile.
En, een beetje vals spelen, Quentin Tarantino schreef Pulp Fiction (film is ook een soort literatuur) in het American Hotel in Amsterdam.
Gert-Jan zegt:
Quentin Tarantino schreef delen van het script van Pulp Fiction vermoedelijk in het Winston Hotel in Amsterdam.