West-Canada ruig beleven

Ja, Canada is –al zeggen we het zelf- toch wel een van de meest stoere en ruige bestemming die je op onze aardbol vindt. In de bossen spot je elanden, misschien zelfs een bruine beer, je beklimt gletsjers, peddelt over felblauwe meren en ’s avonds bij het kampvuur grill je jouw eigen zalm. Dus vergeet die busreis met gids, én ontdek Canada individueel en op jouw tempo.

yes canada

Reis naar bijzondere plekken die ruiger dan ruig zijn … Benieuwd welke dat zijn? Reisspecialist Riksja Canada zet ze voor ons op een rij:

#1 Walvissen spotten

Vancouver Island mag eigenlijk niet in je Canada-reis ontbreken. Het is namelijk dé plek waar je het beste walvissen (en zelfs orka’s) kunt spotten ter wereld. In een zodiac, een grote rubberboot, ga je op zoek naar bultrugwalvissen en grijze walvissen. De spanning loopt op én dan opeens: ja, het is er een! Een reusachtige rugvin glijdt langzaam door het water, we vinden dit een ervaring om niet te vergeten. En bereid je voor op hoeveel walvissen er nog gaan komen. Wij zelf hadden het geluk dat we met onze rubberboot midden in een ‘superpod’ zaten, iets wat enkele keren in het seizoen gebeurt. Met zo’n 90 spuitende orka’s werd onze boot omringd, heel bijzonder én wat een geluk!

walvissen spotten

#2 Snorkelen tussen zalmen

Tussen het vasteland en Vancouver Island ligt een eiland wat veel reizigers overslaan. En maar goed ook, want zo blijft de plek ons geheim! Je komt alleen op Quadra Island per ferry. Het is hier een en al natuur en een plek om lekker actief te zijn. Zoals zeekayakken (nog mooier met zonsondergang), maar ga ook zeker snorkelen met zalmen. Trek je wetsuit aan, zet je snorkel op én duik de rivier in. De stroming van de rivier neemt je mee. In het water leven wel vijf soorten zalmen en als je geluk hebt zie je tientallen zalmen tegen de stroming inzwemmen.

zeekayakken Quadra Island

#3 Welkom op de prairie

Op de route naar de Rocky Mountains vonden wij een plek die we niet voor ons willen houden. Wells Gray Provincial Park, in British Columbia, wordt veel minder bezocht dan de grote broers Jasper en Banff een provincie verder. Zonde, want het is hier nog ongerept: een Canadese wildernis vol bruine beren, elanden, wolven, riviervalleien en alpiene bergweides. Wij kiezen, als slaapplek, voor een guest ranch, eenvoudig maar wel met een gezellige comboysfeer. Met je huurauto kun je het gebied met vele watervallen verkennen (tip: sla de Helmcken Falls niet over, die twee keer zo hoog zijn als de Niagara Falls is!), maar het leukste vonden wij om het gebied te paard te ontdekken. Vanaf de rug spot je bruine beren, ga je berg op en af, en stap je door weides vol bloemen.

Canada natuur

#4 Into the Wild

Wil je het nog avontuurlijk? Ga dan kamperen in Wells Gray! Zwemvest aan, want wij kiezen voor een klein eiland midden in Clearwater Lake. En je komt er alleen door te peddelen met je kano. Een beetje wiebelig glijd je het meer op en ssst… wat is het stil als je midden op het water zit! Op de achtergrond heb je alleen maar naaldbomen en witte bergen om je heen en met een beetje geluk zie je herten drinken, zalmen opspringen uit het water en een bever knagen aan een boomstam. Na zo’n drie uur peddelen bereik je het eiland. Je zet voet aan wal en kiest een plek waar jij je koepeltent op gaat zetten (tip: kies voor het uitzicht vlakbij het meer). Dan sprokkel je hout voor het kampvuur en kies je een tak uit die dienst doen als hengel, want je avondmaal (verse zalm) vang je zelf. Wij vonden het heerlijk om onze eigen zalm op te peuzelen bij het kampvuur en onder de sterrenhemel.

kamperen Canada

#5 Rocky Mountains

Ja de Rocky Mountains, deze plek mag ook eigenlijk niet missen in je Canada reis. Grillige bergen, eindeloze bossen, bizar blauwe meren en al dat mooist van ‘moeder-natuur-op-zijn-best’ wil je uiteraard maar op één manier ontdekken: per kano. Al peddelend door het sprookjesachtige decor, weerkaatsen de witte wolken en de besneeuwde bergtoppen op het spiegelblauwe water van Lake Louise. Het deed ons een beetje denken aan een aquafresh-reclame …

blauwe meren Canada


riksja canadaGeïnspireerd om naar Canada te gaan? Bovenstaande reistips zijn geschreven door Lisanne Sas, werkzaam voor Riksja Canada (onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel). Met bouwstenen stel je je eigen Canada reis samen, precies zoals jij het wilt. De reisspecialisten zijn zelf in West-Canada geweest en adviseren je uit eigen reiservaringen.

Caution moose

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>