De 7 regels van hosteletiquette

Hoe luidruchtig en ranzig ze soms ook lijken, er zijn wel degelijk regels in hostels. Etiquette, met een mooi woord. Heel veel van deze regels zijn geschreven, vooral op papiertjes in de keuken, maar ook een aantal ongeschreven. 'Nomadic Matt', die al jarenlang in hostels verblijft, zette ze op een rijtje.

hostel-jeugdherberg-slaapzaal

Hoe luidruchtig en ranzig ze soms ook lijken, er zijn wel degelijk regels in hostels. Etiquette, met een mooi woord. Heel veel van deze regels zijn geschreven, vooral op papiertjes in de keuken, maar ook een aantal ongeschreven. ‘Nomadic Matt’, die al jarenlang in hostels verblijft, zette ze op een rijtje.

Hij moet nogal pissig zijn wakker geworden, onze Matt, want sommige geboden en verboden zijn zo logisch dat ze nogal beledigend overkomen. Ook vallen enkele van deze regels samen te voegen onder één kopje. Maar toch, omdat ik zijn klachten zo herkenbaar vind, heb ik hieronder de lijst voor je gereproduceerd. Ook heb ik er wat eigen observaties bij geplaatst.

 • Wees stil
  In een dormitory liggen meerdere mensen. Hou het na 23.00 uur rustig want er zijn vaak backpackers die de volgende ochtend vroeg weg moeten. Wil je zonodig praten, doe dit dan buiten de deur.

 • Laat het licht uit
  Wederom na 23.00 uur is het prettig als je het licht in de slaapzaal niet aan knipt. Mensen proberen te slapen en niets is zo irritant als een fel TL-licht dat midden in de nacht aan gaat.

 • Ruim je rommel op
  Voor sommige backpackers betekent een verblijf in hostels de eerste grote reis in hun eentje. Moederlief is er dus niet langer om je rommel achter je op te ruimen. Doe de afwas nadat je hebt gekookt en gegeten en doe dit niet alleen met water, maar met water én afwasmiddel. Waar Nederlanders heel goed in zijn is het afwassen maar vervolgens niet afspoelen met water. Niet doen. Spoel het bestek en serviesgoed af, want niemand wil zeep proeven.

 • Pak je backpack de avond tevoren in
  Het inpakken van een rugzak betekent ritsen open en dicht trekken en veel gekraak met plastic zakken. Ook dit is weer één van de activiteiten waardoor duizenden reizigers wereldwijd kwaad wakker worden. Doe je kamergenoten een lol en pak je rugtas daarom de avond tevoren in.

 • Vermijd plastic tassen
  Ze lijken zo onschuldig, maar plastic zakken maken meer lawaai dan je slapende kameraden lief is. En zéker meer dan de ritsen en klittenbanden van je backpack. Laat ze de avond vóór vertrek lekker kraken, maar blijf ervan af in de ochtend.

 • Het is geen tweepersoonskamer
  Ga niet liggen seksen in een hostelkamer. In Australië maakte ik het zelf mee: backpackers die inventief een strandlaken als gordijn voor het onderste bed van een stapelbed hingen. Je hoefde totaal geen levendige verbeelding te hebben om te raden wat zich achter die handdoeken afspeelde. Matt heeft een speciaal artikel gemaakt voor geliefden die in hostel intiem willen zijn.

 • Maak er geen disco van
  Hoe vrolijk je dan ook mag worden van je eigen geweldige muziek, een ander wil niet in slaap vallen bij de soundtrack of your life. Gebruik dus een koptelefoon en zet het volume laag.

Foto: Barnacles Hostels, Flickr


 1. Frederik zegt:

  Erg belangrijk! Mooi artikel!

  Helaaas begrijpen mensen niet eens dat ze zich er aan moeten houden… Rekening houden met andere mensen, dat is zoiets moeilijks voor mensen! Vaak checken ze niet eens of er mensen slapen als ze om 1 uur ‘s nachts binnen komen, en whoppa die lamp!

  Ik mis wel één puntje, ‘gezelligheid’ (lees luidruchtig gepraat en gegrap) op de gang, net buiten je deur! Vooral wanneer het een klein hostel betreft. Dat zijn voor mij de twee grootste ergernissen, en tja, met je tas gaan rommelen midden in de nacht of na het uitgaan nog even je tas inpakken omdat je de volgende ochtend vertrekt… dat maak je geheid elke vakantie mee! Ik denk dat er geen enkele backpacker is die zulke dingen nog niet mee gemaakt heeft.

  De goedkope vluchten spelen ook wel een grote oorzaak. Groepen jongens die een weekendje bier gaan zuipen in een ander land, en goedkoop in een hostel blijven slapen… volgende keer weer naar een niet-Ryanair bestemming op pad 😉

 2. Femke Strietman zegt:

  Haha leuk dit artikel! Ik herken er inderdaad ook heel veel in! Wel gek dat in een van de leukste hostels waarin ik heb geslapen, geen enkele regel van hierboven werd nageleefd. Dat is wel zo fijn aan het verblijven in een hostel, mensen zijn wat opener en toleranter…

 3. Dennis en Corien zegt:

  Heel herkenbaar dit, de positieve en negatieve kanten van het verblijven in een goedkoop hostel. Misschien is het een gat in de markt op speciale hostels voor stelletjes op te zetten?

  Ik vond het namelijk erg moeilijk om in Australie en Nieuw-Zeeland geschikte hostels voor mij en mijn vriendin te vinden, zonder gelijk 3 of 4x zoveel te moeten betalen.
  En wat Femke zegt, wij vinden het slapen in een hostel toch echt wel leuker en gezelliger dan in een standaard hotel, door de open-minded people.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>