Praktische tips voor je droomreis naar Iran

Hoeveel geld neem je mee naar een land waar je niet kunt pinnen? En hoe voorkom je als vrouw dat je eruit ziet als een hobbezak, terwijl je toch de lokale kledingvoorschriften respecteert? Een reis naar Iran kan nog steeds de nodige vragen oproepen. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn! Reishonger geeft tips voor de reis van je leven naar het eeuwenoude Perzië!

1) Geldzaken

Een van de belangrijkste voorbereidingen die je dient te treffen, is geld. In Iran kun je NIET pinnen en NIET met creditcard betalen. Dat klopt, je dient dus al je geld cash mee te nemen! Niet het meest prettige idee wellicht, maar gelukkig is Iran een land met lage criminaliteit. Je voelt je wellicht een wandelende bankautomaat als je het vliegtuig uitstapt in Teheran, maar ervaring leert dat dit vrijwel nooit nare situaties met zich mee brengt. Zorg er gewoon voor dat je de nodige biljetten (euro’s en dollars zijn lokaal goed om te wisselen) goed verspreid hebt over je bagage en draag eventueel een moneybelt als je je daar prettiger bij voelt.

Dan het tweede punt, als je niet kunt pinnen dien je dus een inschatting te maken van wat je uit gaat geven gedurende je trip. Niet al te makkelijk, zeker niet omdat ook hotelovernachtingen en vervoer eigenlijk pas op locatie goed geregeld kan worden, zeker als je de nodige vrijheid wilt behouden. Wij zijn twee weken door Iran gereisd en hebben gemiddeld genomen 600 euro uitgegeven. Voor een overnachting op basis van 2 personen ben je gemiddeld €20 kwijt voor een simpel hotel met badkamer, hostels zijn schaars maar veelal wel iets goedkoper. Eten wisselt van €2 in een simpel lokaal theehuis of snackbar (die door de locals ook wel ‘semi-traditional’ restaurants worden genoemd) tot €10 in een echt mooi traditioneel restaurant. Je kiest dan echt op sfeer, want qua kwaliteit van het eten maakt het weinig verschil. Voor een busrit van ongeveer 8 uur ben je voor een VIP bus (zie punt 6) zo’n €10-15 kwijt. Entrees voor bezienswaardigheden in de toeristische steden is voor buitenlanders zo’n €5 en een taxiritje in de stad, bijv. van het busstation naar het centrum, ligt ook rond dat bedrag. Je kunt de kosten ter plekke dus gemakkelijk relatief laag houden!


Wat betreft het geld zelf, de officiële munteenheid is de Iraanse Rial. De bevolking drukt de bedragen echter uit in Toman. Hier zit een factor 10 verschil tussen, dus wel handig om het je te realiseren. De inflatie is torenhoog, dus je zit al snel in honderdduizenden rials te denken (t.t.v. publicatie was de wisselkoers ongeveer €1 = 40.000R). Rekenvoorbeeldje: een taxi van het busstation naar je hotel kost 20 volgens de chauffeur. Daarmee bedoelt hij 20.000 toman, en dan dien je hem dus een briefje van 200.000 rial te geven. Simpel als wat toch! Laatste tip: mocht je echt om geld verlegen zitten, dan is het soms mogelijk om bij tapijthandelaren in de grotere steden met creditcard te betalen. Omdat dit hoogst ongebruikelijk is, geldt er veelal wel een commissie van rond de 20%. Een laatste redmiddel dus, maar wel handig om te weten!

rial toman

Deze bedragen zijn in rial, de bevolking noemt dus altijd een bedrag dat een factor 10 kleiner is

2) Kleding

De aloude vraag, vooral van vrouwen die naar Iran reizen: wat mag ik aan? Kledingvoorschriften in Iran zijn nog wel aan verandering onderhevig, maar gemiddeld genomen geldt dat je als vrouw je haar dient te bedekken en tot over de heupen je vormen dient te verhullen. Dit houdt praktisch gezien in dat je een wat lang en wijd vallend bovenstuk aan moet en een hoofddoek op (waarmee je ook je nek en decolleté bedekt). De hoofddoek mag best losjes gedragen worden en een dunne sjaal die halverwege je hoofd valt is voldoende, er mag best haar onderuit komen. Ook een skinnyjeans of dikke legging is prima toegestaan om te dragen, zolang je er maar iets langers over aantrekt.

Met de lange mode die dit jaar in is heb je het eigenlijk zeer gemakkelijk. Een overhemdjurk of wijdvallende blouse of vest werkt prima en je hoeft dus zeker geen hele nieuwe garderobe aan te schaffen! Sterker nog, vooral in de grotere steden zijn de Iraanse dames zelf zeer modieus gekleed. Het zijn veelal de toeristen die extreem opvallen door hun veelal vormeloze kledingkeuze. Dat een strokenrok tot aan je enkels je vormen compleet verhult klopt, maar dat is totaal niet wat de Iraniërs zelf zouden dragen. Met een klein beetje zoeken vooraf en een diepe duik in je kledingkast zul je merken dat je al heel ver komt en je hoeft dus zeker niet een geheel nieuwe hobbezakkengarderobe aan te schaffen!

Kledingadvies Iran

Hoewel zwart de veilige keuze is, mag je best kleur bekennen in je kledingkeuze!

3) Visa

Voor Iran heb je een visum nodig. Deze kun je hier in Nederland al regelen, maar ook on arrival, mits je via een vliegveld arriveert, aan de grens is dit nog niet mogelijk. Als je in Nederland je visum regelt, dien je online een formulier in te vullen. Je dient hiervoor ook een goede kopie van je paspoort te uploaden en een pasfoto (vraag aan de pasfotograaf of je ook een digitale kopie gemaild kunt krijgen, veelal doen ze daar niet zo moeilijk over). Na het invullen van dit formulier duurt het een dag of 3 voordat je aanvraag wordt goedgekeurd. Je dient er zelf achteraan te gaan en te kijken wat de status van je aanvraag is d.m.v. je tracking code, ze zullen je hier niet actief over gaan mailen. Zodra je aanvraag wordt goedgekeurd, kan je een afspraak maken op de ambassade. Dat is niet verplicht, maar kan je veel wachttijd schelen.

Eenmaal daar is het een kwestie van het geprinte aanvraagformulier en je paspoort inleveren en betalen – €50 voor het visum en €10 voor het retour sturen van je paspoort – en binnen een paar minuten ben je weer klaar. Bij ons werden de paspoorten binnen een week weer opgestuurd, voorzien van visum. Door het toegenomen toerisme in Iran kunnen de wachtrijen op de vliegvelden voor het visum on arrival flink toenemen. Mede om die reden hebben wij ervoor gekozen om vooraf alles al geregeld te hebben, maar het is een fijne backup mocht je niet in de positie zijn om hier in Nederland een bezoekje aan de ambassade te brengen! Het is wel verstandig tijdig met je aanvraag te beginnen, want gedurende onze aanvraagperiode kwam het wel eens voor dat de website van de ambassade er een paar dagen uit lag. Die stress wil je niet hebben in de week voor je vertrek natuurlijk! Verder verliep het proces uitermate soepel en niks om je zorgen over te maken dus.

4) Wat neem ik mee?

Inpakken blijft – in ieder geval wat mij betreft – altijd een rotklusje. Wat zijn essentiële items om niet te vergeten wanneer je naar Iran gaat? Gouden tip is zoals zo vaak laagjeskleding! In Iran kun je soms skiën in het noorden en stikken van de hitte in de woestijn in het zuiden. Wees dus voorbereid op wisselende temperaturen en weersomstandigheden. Hotels zijn ook lang niet altijd voorzien van shampoo of handdoeken, ook sommige luxere hotels niet, dus zorg dat je altijd iets bij je hebt. Stekkers in Iran zijn hetzelfde als in Nederland, dus een wereldstekker heb je niet nodig. Wel zijn er soms beperkte stopcontacten aanwezig in de hotels, dus een powerbank is geen overbodige luxe. Een stekker met meerdere USB-ingangen is ook ideaal om mee te nemen, zodat je al je apparatuur weer in één nacht goed kunt opladen!

Hoewel veel internetpagina’s en social media op zich te bereiken zijn in Iran, werkt toch nog niet alles. Daarom is het handig om vooraf (in Iran zelf kan het niet meer) een VPN te installeren, zodat je ervan verzekerd bent dat je in ieder geval bij de belangrijke websites kunt komen. Eentje die prima werkte voor ons was VPN Express. Houd er echter sowieso rekening mee dat het internet lang niet altijd goed werkt, gewoon omdat de verbinding erg slecht is. In veel hotels die aangaven wifi te hebben, bleek het bij ons toch gewoon niet of nauwelijks te werken. Sla je benodigde documenten, gegevens en internetpagina’s dus vooral even van te voren op zodat je er nooit om verlegen zit!

VIP bus Iran

Urenlang aan Perzisch vermaak! Gelukkig liggen de stoelen ook erg lekker en een boekje in je bagage om de tijd te doden kan ook zeker geen kwaad!

5) PinTaPin

De onmisbare website voor je rondreis door Iran. Zeker in het hoogseizoen, dat in het voorjaar en najaar valt, kan het in de grotere steden erg druk zijn. De Iraniërs gaan zelf graag op reis in eigen land en een hotel vinden is dan veelal niet makkelijk. Pintapin kan je een handje helpen hierbij. Deze website is feitelijk de Iraanse booking.com en per stad kun je gemakkelijk hotels reserveren én betalen! Vooral dit laatste maakt de site onmisbaar, omdat je zo kunt voorkomen dat je je cashreserves moet aanspreken voor soms dure hotelovernachtingen. De website is relatief nieuw en absoluut nog voor verbetering vatbaar, bijvoorbeeld omdat er nu nog vaak reeds volgeboekte hotels tussen de zoekresultaten komen te staan. Toch handelen ze razendsnel en meestal weet je binnen 30 minuten of je reservering is geslaagd of dat je toch nog verder moet zoeken! Er is ook een Pintapin app beschikbaar, maar vooralsnog hebben wij hier geen Engelse variant van kunnen vinden. Dus tenzij je vloeiend Farsi spreekt, kun je je die moeite besparen!

Pintapin

Zeker gezien het vaak trage internet is het hopen dat er snel een Engelse vertaling van de Pintapin app gaat komen!

6) Rondreizen in Iran

Misschien onverwacht, maar rondreizen in Iran gaat echt zeer gemakkelijk! Het primaire openbaar vervoer zijn de bussen en die zijn vaak superdeluxe! Het is dus uitermate comfortabel om hiervan gebruik te maken. De reisafstanden zijn groot, voor je het weet zit je een 8 uur in de bus op weg naar je volgende bestemming, dus dan is het wel zo fijn als er een beetje comfort is. De airco kan soms wel hoog staan, dus zorg dat je een warm vest binnen handbereik hebt en hoewel de wegen over het algemeen goed zijn, is het aan te raden wat reisziektetabletjes bij de hand te hebben mocht je hier gevoelig voor zijn. In het hoogseizoen kan het zijn dat de bussen snel vollopen, dus het is verstandig om in ieder geval een dag van tevoren je bus te reserveren. De luxe VIP bussen zijn omgerekend een paar dollar duurder dan de normale ‘mahmooly’ bussen, maar dan heb je ook wel veel meer ruimte en stoelen die bijna volledig plat achterover kunnen. Mocht je een nachtbus nemen, dan zijn deze dus zeker aan te raden. Je krijgt zelfs een snackbox, wat te drinken en een prachtige Perzische film erbij, dus die trips worden sowieso een feestje dan! Met deze zes tips ga jij in ieder geval goed voorbereid op reis naar Iran. Heb je nog andere tips of vragen, laat het ons weten!

Iran VIP bus

‘This is best bus’, dat is in ieder geval duidelijke taal van deze VIP bus!

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Josien Kamp zegt:

  Hi,

  Bedankt voor je informatie op je website over Iran. Ik ben nu bezig met het regelen van een visum, mag ik vragen op welke website je dat hebt gedaan? Ik zit nu te kijken bij e-visa, maar daar is de volgende optie:

  “Voor Iran is een Grant Notice vereist. Indien u wenst dat wij deze voor u regelen, vinkt u dan onderstaand vakje aan. De kosten van de Grant Notice bedragen €75,- exclusief BTW per persoon.”

  Had jij dit ook? En is dit inderdaad verplicht? Kan er verder nergens iets over vinden.
  Hoor graag!

  Groetjes,
  Josien Kamp

  • Team Reishonger zegt:

   Hi Josien,
   Wat een tof vooruitzicht om naar Iran te gaan! Voor wanneer staat de reis gepland?

   Je kunt je visum aanvragen via de website van het Iraanse ministerie (https://e_visa.mfa.ir/en/). Je moet hier onder meer een foto van je paspoort en een pasfoto uploaden, en een online formulier invullen. Binnen enkele dagen krijg je dan in principe bericht per e-mail dat je visum is goedgekeurd. Dit bericht is de ‘Grant Notice’. Zodra deze binnen is, kun je gewoon zelf langsgaan op de ambassade in Den Haag om je visum aan te vragen. De kosten hiervoor zijn dan €50 plus eventueel €10 verzendkosten als je je paspoort weer aangetekend thuis opgestuurd wilt krijgen. Het aanschaffen van het dure document is dus niet nodig.

   Veel succes met de aanvraag! Mocht je nog op problemen stuiten, dan hoor ik het graag!

 2. Luc Lugghe zegt:

  Beste,
  Wij (twee personen) vertrekken op 5 april 2019 naar Iran en plannen de traditionele trip Teheran, Kashan, Yazd, Kerman, SHiraz, Isfahan, Teheran. We zijn gewoon om overnachtingen ter plaatse te regelen maar velen raden ons aan om dat op voorhand te doen omdat het die periode hoogseizoen (lente) is.
  Wat denken jullie? Van wanneer dateert jullie trip naar Iran?
  Alvast dank,
  Luc Lugghe

  • Team Reishonger zegt:

   Hi Luc,

   Wat een gaaf vooruitzicht deze reis! Dat zal heel erg mooi worden.
   Ik ben er met drie vrienden eind april/begin mei 2017 geweest. We hebben toen ook ter plekke de overnachtingen geregeld. Dat was in bijv. Teheran, Yazd en Tabriz erg goed te doen. In onder meer Isfahan en Shiraz bleek dat echter een stuk minder makkelijk omdat veel hotels vol zaten. Daar zijn we soms ter plekke best veel tijd kwijt geweest aan het regelen van een verblijfplek. Nou waren we met vier personen die enigszins op een budget reisden. Uiteindelijk is het wel steeds goedgekomen en hebben we juist ook op deze manier toffe dingen meegemaakt (een hotel toverde het kantoor van de manager om tot slaapplek voor de nacht). Ook is couchsurfing erg groot in Iran, en dat zou zeker met z’n tweetjes ook nog een optie kunnen zijn. De app Pintapin (tegenwoordig Snapptrip) was in de zoektocht vaak erg handig.

   Als je altijd op deze wijze reist, denk ik dat het goed te doen is om ter plekke de overnachtingen te regelen. Het kan soms wat lastig zijn, maar in Iran zijn juist die situaties extra leuk!

   Veel plezier gewenst! Ik hoor graag jullie ervaringen!

 3. jainjas zegt:

  What do you think are the benefits of booking a hotel online from a good site? First of all, there are no longer long queues and everything can be done from behind your desk. Furthermore, you’ll get rid of surfing the net for long hours. You can find information on more than a thousand hotels on one site. And last but not least, you are no longer alone and in case of occurring any particular problem, a support team shall assist you. Of course, these are not all the advantages of booking a hotel online from one site to another. Visit the site jainjas, choose one of the hotels in Mashhad, Shiraz or any other destination and make a reservation. In that case, you will definitely realize the other benefits that Jainjas gives you.

 4. If you are searching for a comprehensive site for reserving hotel in Tehran for business, recreation or even education, you can try Jainjas. In Jainjas we have provided more than 70 hotels or hotel apartments for you to reserve. Furthermore, the classification of hotels to luxury hotels, hotels out of traffic plan, the hotels close to galleries and exhibitions or hotels with affordable prices has made your choosing much easier. In addition to this option, by using filters of price, the kind of hotel or address there is no need to analyze all the hotels of Tehran. Much faster than you think, your intended hotels are shown and you can choose one of them. And finally in order to have an informed choice, we have provided perfect information about the hotels for you.
  https://jainjas.com/tehran

 5. ghasedak24 zegt:

  It is good to know that buying a bus ticket from Ghasedak 24 has some advantages. For example, you can save your time and cost by this online shopping. In addition to this fact that you will have more power of choice because you can choose your kind of bus. In other words, by buying VIP bus ticket you can travel with kinds of bus that provide facilities for you such as seats that can be changed to bed, snack packages including hot and cold food, good heater and chiller system and also playing movies. So, by buying a special kind of bus ticket easily you have chosen the kind and facilities of your bus or travel transportation as well.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>