Het plattelandsleven in de Alentejo

De Portugese regio de Alentejo is een van de weinige plekken waar je landelijke tradities van dichtbij mee kunt maken. De lokale wijn-, olijf- en kurkboeren geven vakantievierders graag een kijkje achter de schermen. Vooral in de zomermaanden en in het najaar zorgt het plattelandsleven er voor onvergetelijke vakantiehoogtepunten.

Gratis reisherinneringen

Je kunt als toerist uiteenlopende activiteiten boeken om van je reis een memorabele te maken. Toch zorgen de spontane ‘gratis’ ontmoetingen en lokale tradities vaak voor de diepste indruk. De Portugese Alentejo is zo’n plek waar reisherinneringen voor het leven opgedaan kunnen worden. In deze landelijke regio vind je authentieke witte dorpjes waar de gastvrije bevolking bezoekers graag uitnodigt voor een kijkje in de plattelandskeuken.

platteland alentejo

De Alentejo is zo’n plek waar reisherinneringen voor het leven opgedaan kunnen worden

Kurken souvenirs

Juni, juli en augustus zijn de maanden van de kurkoogst. De kurkeiken -tekenend voor het Alentejaanse landschap- worden eens in de 9 jaar ontdaan van hun jas. En dat is vakmanschap: wie onzorgvuldig te werk gaat kan de boom voor het leven beschadigen. De geoogste kurk wordt voor uiteenlopende doeleinden gebruikt: van wijnkurken tot slippers en rugzakken. Wist je dat 50% van de wereldwijde kurkproductie uit de Alentejo komt? Al ‘road-trippend’ kunnen vakantiegangers de kurkoogst van dichtbij meemaken en in stadjes als Évora kurken souvenirs en cadeautjes kopen.

kurk alentejo

Juni, juli en augustus zijn de maanden van de kurkoogst

Wit, rood en rosé

Naast kurk staat de Alentejo ook bekend om de kwaliteitswijnen en olijfolie. Augustus staat in het teken van de druivenpluk en in november volgen de olijven. Een verblijf op een van de herdades [wijnhuizen] is een bijzondere vakantiebeleving en geeft tegelijkertijd een leerzame blik achter de schermen. Door de in de regio uitgestippelde wijnroute, de Rota dos Vinhos do Alentejo, is het Enoturismo [wijntoerisme] hier flink gegroeid. Proef en ontdek waarom ‘s lands beste witte, rode en rosé wijnen uit de Alentejo komen.

wijn alentejo

Augustus staat in het teken van de druivenpluk en in november volgen de olijven

Foto’s kurkeiken en druivenpluk: Turismo do Alentejo

Dionne
  1. Julia Koning zegt:

    Interessant artikel van een wat minder voor de hand liggende bestemming. Bedankt, erg leuk om te lezen!
    Groetjes,
    Julia Koning

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>