Pilsen: Culturele hoofdstad 2015

Het in het westen van Tsjechië gelegen Pilsen (Plzeň) zal in 2015, samen met het Belgische Mons, de culturele hoofdstad van Europa zijn. Echte bierliefhebbers zal de naam Pilsen bekend voorkomen, want in 1842 werd hier namelijk ‘pils’ geboren. Zin in eens een "andere citytrip"? Kom naar Pilsen, 90 kilometer van Praag, proef een vers gebrouwen biertje, maak een ondergrondse stadstocht en beklim de hoogste toren van Tsjechië.

Pilsen Synagoge

Het in het westen van Tsjechië gelegen Pilsen (Plzeň) zal in 2015, samen met het Belgische Mons, de culturele hoofdstad van Europa zijn. Echte bierliefhebbers zal de naam Pilsen bekend voorkomen, want in 1842 werd hier namelijk ‘pils’ geboren. Zin in eens een “andere citytrip”? Kom naar Pilsen, 90 kilometer van Praag, proef een vers gebrouwen biertje, maak een ondergrondse stadstocht en beklim de hoogste toren van Tsjechië.

Culturele hoofdstad 2015
Gedurende het culturele jaar worden diverse culture activiteiten georganiseerd. Zo zal de Pilsnerfabriek in maart zijn deuren openen voor het grote publiek en wordt in mei gevierd dat de Tweede Wereldoorlog al zeventig jaar voorbij is. In de zomermaanden worden er diverse straat- en theaterfestivals gehouden. Het jaar wordt op 12 december 2015 afgesloten met het Festival of Pulsating Lights, dat de strategische ligging van Pilsen ten opzichte van Duitsland benadrukt.

Pilsen, Pilsner Urquell

Pils voor fijnproevers
Wie Pilsen bezoekt kan niet om de biergeschiedenis heen. Volgens het stadstestament werd hier al in 1307 bier gebrouwen. In 1938 werd de befaamde Beierse bierbrouwer Josef Groll door de stad ingehuurd en ontwikkelde Pilsner Urquell, een ondergistend bier dat tot op de dag van vandaag gedronken wordt. Dit wordt jaarlijks gevierd tijdens het Pilsner Fest op 4 oktober. Wie van bier houdt, mag een bezoek aan de Pilsner Urquell Brewery niet overslaan. Aan het einde van de 90 minuten durende rondleiding kun je vers pils drinken, ongefilterd en ongepasteuriseerd. Een bezoek aan het museum en de brouwerij samen kost Kč250 (250 Tsjechische kronen is ongeveer € 10).

Pilsen: Ziva Ulice

Pilsen voor festivalliefhebbers
Pilsen staat naast pils ook bekend om het diverse festivalaanbod. In de periode van 17 juli tot 7 september vindt Zivá ulice plaats, een gratis straatfestival vol Tsjechische en internationale muziek, straat- en poppentheater en variërende kinderprogramma’s. Theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het internationale theaterfestival Divadlo. Van 10 tot 20 september worden diverse Tsjechische en internationale stukken opgevoerd, van drama tot opera. Op 30 mei, op de Dag van Melina Mercouri, zijn de straten van Pilsen gevuld met een groot straatfeest, waarbij diverse culturele en culinaire activiteiten plaatsvinden. Jazz Without Borders reist van 1 oktober tot 31 december rond door Tsjechië en doet onder meer Pilsen aan. Amateur- en professionele jazzmuzikanten treden op en er worden diverse workshops gegeven op het gebied van muziek en dans.

Pilsen: Sint Bartholomew

De hoogste kerktoren van Tsjechië
Niet te missen is de aan Bartelomeüs gewijde Sint-Bartholomeüskathedraal, op het centrale plein in de stad, Náměstí Republiky. De bouw duurde meer dan twee eeuwen en is één van de plekken waarvan men denkt dat de schedel van de apostel Bartholomeüs wordt bewaard. Naast het altaar staat een Madonna standbeeld in de typische Tsjechische Madonnastijl. De kathedraal heeft een toren van ruim 102 meter en daarmee de hoogste kerktoren in Tsjechië, en zelfs het op twee na hoogste gebouw van het land. Wie de 301 treden beklimt op een heldere dag kan het op 70 kilometer afstand liggende Boheemse Woud bewonderen. In Pilsen is ook de Grote Synagoge te vinden, de grootste synagoge van Europa en de op drie na grootste van de wereld.

Pilsen Underground

Ondergronds museum
Onder de grond van de stad bevindt zich een labyrint van gangen. De oudste komt waarschijnlijk uit de 14e eeuw en de meest recente dateert uit de 19e eeuw. In het Pilsen Historical Underground Museum kun je ontdekken hoe het dagelijkse leven van de Pilsenaren er in de middeleeuwen uit zag. Het is het hele jaar door koel in de gangen (6 graden), hou daar rekening mee. Entreegeld is Kč90 (€ 3,50).

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>