Peru wacht op jouw hulp

Peru is een land dat ontzettend veel te bieden heeft op het gebied van cultuur en natuur. Het staat natuurlijk bekend om de eeuwenoude Inca tradities en de indrukwekkende Machu Picchu, gelegen vlakbij de oude Incastad Cusco. Ondanks het toerisme leeft het grootste deel van de bevolking van Peru echter in armoede en ook het onderwijsniveau is erg laag.

Max combineerde Spaans leren met vrijwilligerswerk in Peru

Voor wie verder wil kijken dan de toeristische trekpleisters en zich in wil zetten voor de arme bevolking, is het doen van vrijwilligerswerk een goede optie. Max, bij aanvang van zijn reis 18 jaar oud, trok de stoute schoenen aan en vertrok in zijn eentje naar Peru om te gaan helpen op een naschoolse opvang. De kinderen op dit project worden geholpen met hun huiswerk en de opvang organiseert sport en spelactiviteiten zodat de kinderen na school niet op straat rondhangen.

De ervaring van Max

Max is net terug uit Peru en heeft een mooie tijd gehad. Hij vertelt uit eigen ervaring waarom hij ervoor heeft gekozen vrijwilligerswerk te gaan doen, en waarom het belangrijk is om Spaans te leren als je naar Peru gaat. Na de taalcursus is Max samen met andere studenten van de talenschool nog een weekje naar Arequipa, Cañon de Colca, het strand, Nazca, Ica en Pisco geweest. Na zijn vrijwilligerswerk in Peru heeft hij op eigen houtje nog twee maanden gereisd, onder andere ook naar Bolivia en Colombia.

Max: “dit was mijn eerste ervaring met zelfstandig reizen. Via de organisatie Travel Active ben ik in mijn eentje vertrokken naar Peru. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen omdat ik het land op een andere manier wilde leren kennen dan door alleen de toeristische dingen te zien. Natuurlijk heb ik ook de Inca Trail naar Machu Picchu gelopen en heb ik in een weekend de Valle Sagrado de los Incas (Sacred Valley of the Incas) bezocht, een gebied rondom Cusco met ruïnes. Maar vrijwilligerswerk leek me de perfecte manier om makkelijk in contact te komen met de lokale bevolking en ze dus ook te kunnen helpen.”

“Uiteindelijk heb ik drie weken op een buitenschoolse opvang gewerkt in Cusco. Een echte top ervaring, waar ik erg van genoten heb. Het was heel goed om mijn Spaans te oefenen en ik kwam veel in contact met de kinderen, die het natuurlijk leuk vinden om een buitenlandse ‘leraar’ te hebben.”

Vrijwilligerswerk Peru: buitenschoolse opvang

Spaanse taalcursus

“De keuze tussen wel of niet een taalcursus doen is eigenlijk nooit in me opgekomen, dit zag ik als vanzelfsprekend. In het begin wilde ik alleen maar naar Zuid-Amerika en had ik dus eigenlijk niet echt zin in zo’n taalcursus. Maar later begreep ik dat het gewoon onmisbaar is om een beetje Spaans te spreken om het werk te doen. Ik ben wel een persoon die het meteen goed wil doen, als ik iets doe. Daarom besloot ik om eerst naar Spanje te gaan en daar negen weken lessen te volgen. Daarna heb ik nog drie weken Spaanse lessen gevolgd in Cusco. Hier heb ik uiteindelijk ook nog veel aan gehad.”

“Ik vind, zeker achteraf, dat een taalcursus onmisbaar is. Hoe kun je met de lokale bevolking werken zonder dat je de taal spreekt? Zo kun je eigenlijk nauwelijks behulpzaam zijn. Ik vind het dan ook goed dat Travel Active, waarmee ik zowel de taalcursus in Spanje als het vrijwilligerswerk in Peru gedaan heb, een taalcursus verplicht stelt bij alle Latijns-Amerika programma’s.”

“Er waren enkele andere personen op het project die gewoon geen Spaans spraken en hierdoor dus helemaal niet met de kinderen konden praten, wat natuurlijk zonde is en waardoor het doel van vrijwilligerswerk doen niet echt bereikt wordt.”

Tips voor toekomstige vrijwilligers

  • Zeker een taalcursus volgen dus en het liefst minimaal 4 weken of langer. Ook voor jezelf is het heel fijn als je al een beetje Spaans spreekt voordat je start met je lessen/project in Peru. Het is anders namelijk haast onmogelijk om contact te maken met de locals en vaak ook met je gastgezin. Als je geen contact kan maken met de andere mensen buiten de buitenlandse studenten om, kan je je snel alleen voelen.
  • Bepaal goed wat je wil doen; met kinderen of volwassenen enz. Soms kan het werk dus best confronterend zijn en dit moet je wel aankunnen.
  • Leg van tevoren nog niet teveel vast, misschien vind je een project wel heel leuk en wil je er langer blijven werken, of misschien vind je het niets en wil je liever op een ander project werken. Je zal zien dat het ook heel leuk kan zijn om van dag tot dag te leven en alle opties open te houden waardoor je gewoon kan doen waar je zin in hebt.
  • Gedurende de taalcursus maar ook tijdens het vrijwilligerswerk moet je zeker bij een gastgezin gaan wonen! Ik heb zowel in een gastgezin als een studentenresidentie gewoond, beide zijn leuk, maar ik had een geweldig gastgezin waar ik veel Spaans mee oefende. Elke dag at ik mee en we deden veel samen. Ik heb door hen zoveel geleerd en ben veel te weten gekomen over het land en het alledaagse leven daar. Ik heb door hen dingen gezien die ik normaal nooit had kunnen zien of ervaren, ze hebben mijn ervaring daar zoveel mooier gemaakt!

Vrijwilligerswerk in Peru met Travel Active

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>