Waar kan ik een PCR-test laten doen voor vakantie?

Nu de vakantieperiode eraan zit te komen, vragen veel mensen zich af waar ze een coronatest kunnen laten doen. In dit artikel beschrijven we welke soorten testen er zijn en waar je een PCR-test voor de vakantie kunt afnemen.

Reisadviezen Rijksoverheid

Nederlanders kunnen weer op vakantie naar landen met een geel of groen kleuradvies. In veel gevallen heeft het land van bestemming maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De kans is groot dat je minimaal 2x gevaccineerd moet zijn en/of een negatief testresultaat van de PCR-test nodig hebt. Hier vind je meer informatie voor een PCR test vakantie. Er zijn overigens ook bestemmingen waar je geen bewijs van vaccinatie en/of negatieve PCR-test nodig hebt, zoals Madeira, Noorwegen en Slovenië. En ook Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk schaften onlangs alle inreismaatregelen af.

De meeste landen willen weten of je op dit moment besmet bent met het coronavirus. Hiervoor vragen zij een COVID-19 PCR-test met verklaring. Als het testresultaat negatief is mag je het land inreizen.

Hoe werkt een PCR-test om te kunnen reizen?

Als je naar het buitenland wil, heb je in veel Europese landen het Europese Digitale Corona Certificaat nodig, een coronabewijs. Dat is binnen de EU vaak een vaccinatie-, herstel- of testbewijs. Wie niet recentelijk gevaccineerd of hersteld is, zal moeten testen. Bijna alle landen buiten de EU vragen voor het inreizen sowieso een negatieve PCR-test, ook voor wie gevaccineerd is. Bijvoorbeeld Amerika, Australië, Chili en Thailand. Het kan dus zijn dat je een negatieve uitslag van een PCR-test of sneltest nodig hebt om binnen te komen.

Wat is de PCR-test?

De PCR-test is een Polymere Chain reaction Test. De test wordt gebruikt om aan te tonen of iemand het coronavirus (SARS-CoV-2) bij zich draagt. Een momentopname dus. Je kunt de test op meer dan 150 testlocaties laten uitvoeren. Maak een testafspraak en vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar de testlocatie. Tijdens deze test wordt er een uitstrijkje uit de neus en keel genomen. Het monster wordt vervolgens verzonden naar het laboratorium waar het onderzocht wordt op aanwezigheid van het coronavirus.

PCR-test

Er zijn globaal genomen drie soorten PCR-testen voor de vakantie:

 • PCR-test Spoed: vóór 12:00 getest, uitslag rond 01:30 ’s nachts (sneller dan de PCR-Economy test en voordeliger dan de NAAT (PCR) test)
 • PCR-test Economy: binnen 24 uur resultaat (meest voordelige keuze)
 • NAAT (PCR) test: binnen 30 minuten resultaat – ideaal als je een lastminute test moet doen (snelste uitslag van Nederland)

airport

Let op! Je ontvangt geen QR-code, maar een reiscertificaat. Deze is alleen geldig op reis en kan niet worden gebruikt als coronatoegangsbewijs voor bijvoorbeeld horeca, evenementen en andere activiteiten in zowel Nederland als in het buitenland.

Met PCR-test op vakantie

Bij een negatief testresultaat krijg je een internationaal reiscertificaat in het Engels toegestuurd, per beveiligde e-mail. Dit certificaat heb je veelal nodig om op vakantie te kunnen naar jouw land van bestemming. Alvast een hele fijne, gezonde vakantie toegewenst!

Team Reishonger
Follow us
  • Beste Cobi,

   Naar welke bestemming(en) ga je op vakantie?
   Voor veel landen is een pcr test niet meer nodig.

   Martijn namens Team Reishonger

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>