Op de top van Corfu

De Pantokrator is met ruim 900 meter de hoogste berg van het Griekse eiland Corfu. De route naar boven neemt wat tijd in beslag, maar het zicht op de top is het meer dan waard. Nergens op Corfu krijg je een beter uitzicht over het eiland, het Griekse vasteland én een stukje van Albanië.

Het uitzicht op de top is de klim naar de Pantokrator meer dan waard

Op eenzame hoogte

Door zijn hoogte is de Pantokrator een opvallende verschijning in het groene landschap van Corfu. De bergtop ligt in het noordoosten van het eiland, op ongeveer 30 kilometer van de hoofdstad Kerkyra (ook wel Corfu stad genoemd). Je komt er het gemakkelijkst met eigen vervoer, bijvoorbeeld een huurauto of scooter. Je kunt ook omhoog fietsen of eerder parkeren en de rest van de route lopen, maar dat is een pittige tocht. Daarbij moet je er rekening mee houden dat je onderweg nauwelijks voorzieningen tegenkomt, met uitzondering van enkele dorpjes en een klein café op de top zelf.

Bij helder weer kijk je vanaf de Pantokrator uit op Corfu, het Griekse vasteland en een stukje van Albanië

Vanaf de top van de Pantokrator valt pas goed op hoe groen Corfu is

Langs smalle wegen omhoog

De route omhoog is leuk om te doen als je van autorijden houdt. Je rijdt over smalle wegen, die soms verrassend snel stijgen en vol haarspeldbochten zitten. De dorpjes waar je doorheen rijdt, ben je (als je de gangbare snelheid aanhoudt) voor je het weet alweer uit. Onderweg zie je mooie uitzichtpunten, evenals de gebedshuisjes die je overal langs de weg ziet. Door de weg vol bochten, in combinatie met de hoogte die je moet overbruggen, ben je met een bezoek aan de Pantokrator al snel een halve dag kwijt.

De route naar de Pantokrator is leuk om te doen als je van autorijden houdt. Je rijdt over smalle wegen, die soms verrassend snel stijgen en vol haarspeldbochten zitten.

360 graden uitzicht

Eenmaal op de top kun je niet veel meer doen dan het uitzicht bewonderen. Maar dat 360 graden uitzicht is de moeite van de klim waard. Met helder weer zie je behalve het eiland zelf ook Albanië en een deel van het Griekse vasteland. Vanaf deze hoogte valt bovendien pas goed op hoe groen Corfu eigenlijk is. De bergtop zelf is betrekkelijk smal; zeker als het wat drukker is kan je (huur-)auto keren hier een spannende gebeurtenis zijn!

Corfu staat bekend als een van de meest groene eilanden van GriekenlandAls je de Pantokrator nadert, zie je de verzameling zendmasten al van ver. Gelukkig is niet de volledige top ermee volgebouwd

Klooster versus schotels

De top van de Pantokrator bestaat grofweg uit twee delen. Aan de ene kant is er een klein klooster uit 1347. Het klooster is weinig bezienswaardig, maar de alkoven bieden welkome beschutting tegen de warmte. Je kunt om het kleine gebouw heen lopen, waarbij je aan de ene kant uitkijkt op de berg en aan de andere kant op de zee.

Het andere uiterste van de Pantokrator wordt gedomineerd door een verzameling radio- en televisiemasten, inclusief bijbehorende stroomhuisjes en graffiti. Als je de route naar de Pantokrator aflegt, zie je masten al vanuit de verte. Samen met het klooster vormen ze een ironisch contrast van oud en nieuw. Gelukkig is niet de volledige Pantokrator hiermee volgebouwd, zodat er nog voldoende stukjes uitzicht zijn waar je niets dan natuur in je vizier hebt.

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>