Voor het merendeel van de bezoekers is het grote aantal pretparken dé reden om Orlando en omgeving te bezoeken. Met de vier parken uit de Disney koker en Sea World, Universal Studio’s, Legoland enzovoort kun je minstens een week vullen. Maar wat nu als je niet van pretparken houdt?

Downtown
Eigenlijk wordt de stad Orlando zelf nauwelijks bezocht. Het toeristische hart bevindt zich in de zuidelijke uitlopers van de stad, logischerwijs in de nabijheid van de grote concentratie pretparken. International Drive, in de volksmond beter bekend als I-drive, is de kilometerslange straat met neon, friet en burgers. Kleurige billboards schreeuwen om aandacht. Leuk om even langs te rijden, maar dan snel weer verder.

120160205 - Orlando - 148

I-drive, daar waar alle Amerikaanse ketens tenminste één vestiging hebben.

Zoals bij vele Amerikaanse steden heeft de stad Orlando geen echt (historisch) stadscentrum met winkelstraten, een centraal plein en een rivier. Downtown zoals men het noemt is over het algemeen veelal een kille, zakelijke omgeving in het midden van de stad waarin glas overheerst. Bij daglicht het domein van bedrijvigheid en pakken, na zonsondergang verandert het in een verlaten en onprettige omgeving. Orlando is toch wel een verrassende uitzondering. Serieuze hoogbouw ontbreekt en het voelt helemaal niet zo stedelijk aan. De aanwezigheid van Lake Eola midden in Downtown, één van de vele meren, draagt hieraan bij. Rondom het park is het levendige wijk met drukbezochte restaurants en barretjes ontstaan. Het westelijke deel van Downtown en de daarop aansluitende wijken staan bekend als de minder goede buurten van de stad en kun je beter mijden.


12016-02-05 17.24.44

Rust vind je bij het Lake Eola, midden in downtown Orlando

Hit the beach
Het is een dik uur rijden over de vierbaans highway naar de oostkust, waar de golven van de Atlantische Oceaan het strand op rollen. Melbourne Beach is één van de rustige, gemoedelijke badplaatsen langs deze kust. Nog niet overvallen door massa’s strandgasten is het hier in de zomer goed toeven. Iets dichter bij Orlando ligt het wat drukkere Cocoa Beach, populair als surfbestemming. Ook vind je hier de oude houten ‘Beach Pier’, die tientallen meters de zee in strekt. Vooral ’s avonds is de oranje hemel, tussen de wuivende palmbomen, na zonsondergang een prachtig gezicht.

120160206 - Orlando - 181

In de wintermaanden zijn het met name de meeuwen die het strand van Melbourne Beach bevolken

Shuttles en raketten
Deze kuststrook staat bekend als de Space Coast, een naam die zij dankt aan de ruimtevaart activiteiten die al tientallen jaren plaatsvinden op Cape Canaveral, de thuisbasis van het wereldberoemde Kennedy Space Center. De kans dat je vanuit je luie strandstoel een enorme rookpluim in de hemel waarneemt, vergezeld gaande van een bulderend kabaal, is vrij minimaal. Een bezoek aan het visitor complex van het Kennedy Space Center is een goed alternatief. In ieder geval makkelijk te vinden door de replica van een raket die tientallen meters hoog boven het complex uit torent en van veraf al zichtbaar is.

120160207 - Orlando - 297

Het is weliswaar een replica, maar wel een indrukwekkende

Three, two, one! De ruimte begint te trillen, de vlammen schieten langs de ruiten als de lancering van de space shuttle plaatsvindt. Het is dezelfde ruimte waar meer dan 50 jaar geleden de eerste lanceringen plaatsvonden. Met een bus rijdt je langs de lancering platformen en de enorme gebouwen waarin men alle technische hoogstandjes bouwt. Het Kennedy Space Center heeft een hoog educatief karakter met een museumfunctie. Voor de kenners; je treft hier onder meer de enorme Apollo V en de opengevouwen Atlantis met haar zwartgeblakerde romp aan. Na afloop van de dag ben je weer bij met de geschiedenis van de ruimtevaart en toekomstige ontwikkelingen.

120160207 - Orlando - 259

Ignition…de lancering is gestart

120160207 - Orlando - 282

De Atlantis in levenden lijve

Rondjes draaien
Nog wat noordelijker ga je richting het mekka van de autosport. Daytona Beach, zelf noemen ze het ‘the worlds most famous beach’ ligt ook op een uurtje rijden van Orlando. Op de ovaalvormige en geasfalteerde baan draaien meerdere keren per jaar auto’s op hoge snelheid hun rondjes. Het circuit oogt als een stadion en is alleen met een georganiseerde rondleiding te bezoeken. Oorspronkelijk vonden de races op het strand plaats. Nog steeds kun je over het harde strand met je auto rijden langs de zonnebadende badgasten, alhoewel de maximum snelheid nu op 10 mijl is gelimiteerd. Of gewoon de auto parkeren, handdoekje uitrollen zelf van de zon genieten.

120160206 - Orlando - 186

Daytona Speedway, het symbool van Daytona Beach

Jos
Latest posts by Jos (see all)
  1. Wat leuk om eens de andere kant van Orlando te zien! Ik ken overigens nog geen van beide kanten maar dan weet ik waar ik heen kan mocht het zover komen.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>