Op zoek naar Hanoi’s Train Street

De foto’s en video’s zijn wereldberoemd, waarin winkeleigenaren, caféhouders en inwoners alsof het de normaalste zaak van de wereld is, hun spullen opbergen om een trein door de nauwe, drukke straat te laten passeren. In Hanoi ís dat echter ook gewoon de normaalste zaak van de wereld. En daarmee is Hanoi's Train Street ook meteen een van de meest obscure toch interessante plekken om te bezoeken in de stad!

Op het eerste gezicht is Hanoi’s Train Street een straat als alle anderen in Vietnam. Er hangt een levendige sfeer, mensen koken voor hun deur, de was wordt buiten gehangen, kooplui prijzen hun waren aan en velerlei spullen worden vervoerd per fiets en moped. Toch verandert deze straat enkele keren per dag in een plek waar toeristen zich verzamelen om dat te aanschouwen wat deze straat zo bijzonder maakt: de trein die dwars door deze nauwe passage heen raast.

Waar vind je Hanoi’s Train Street?

Hoewel Hanoi’s Train Street zelf niet moeilijk te vinden is, vergt het toch enige voorbereiding om de trein te zien rijden door deze nauwe passage. Bovendien is het meest interessante deel, het stuk waarin de locals routineus hun spullen opbergen om de trein te laten passeren. Op tijd de juiste plek vinden is dus een must! Er zijn twee goede spots om de trein vanuit te bekijken.


  • Old Quarter: deze is te vinden bij de kruising van ‘Trần Phú’ en ‘Ly Nam De’. Gelukkig maakt ook dit keer Google Maps ons leven een stuk gemakkelijker, en door enkel daarin te zoeken op ‘Train Street’, zul je ook de beruchte locatie kunnen vinden.
  • Le Duan: Deze locatie is iets verder uit het centrum en te vinden tussen Lê Duẩn en Khâm Thin. Om het op Google Maps te vinden kun je Ngo 224 Le Duan op Google Maps invoeren.

In the Old Quarter barst het ook van de cafés waar je de trein vanuit kunt bewonderen. Bij le Duan is dat iets minder, maar het effect blijft prachtig. Bovendien zijn er natuurlijk nog veel meer plekken in de stad te vinden waar de trein smalle straten gaat, maar meestal hoe verder van the old quarter, hoe minder het effect.

Omdat de straat midden door het oude centrum gaat, is het gemakkelijk te belopen. Bovendien barst het daar van de gezellige winkeltjes, cafés en interessant straatleven, dus je kunt er gerust een middag spenderen voor je de trein daadwerkelijk gaat spotten!

Train street

Wanneer kun je de trein zien?

De grootste uitdaging is misschien nog wel om de trein op het juiste tijdstip te kunnen spotten. Wat dat betreft is er dus ook absoluut geen garantie te geven en wellicht zal je een eerste keer teleurgesteld worden.

Voor Le Duan kun je ervan uitgaan dat de trein rond 15.30 en rond 19.30 door de straat rijdt. Omdat het rond 19.30 al donker is, is de trein van half 4 de meest populaire optie. Zorg dat je er op tijd bent en een mooie plek kunt bemachtigen voor foto’s en video’s. Ook is het fijn om zeker te weten dat je op tijd bent, heel exact is de dienstregeling namelijk ook niet altijd.

De tijden voor het gedeelte door the Old Quarter zijn iets anders. Grofweg kun je erop vertrouwen dat de trein rijdt rond deze tijden:

  • Maandag-vrijdag: 19:00; 19.45; 21.30; 22:00
  • Weekend: 6:00; 9:00 ; 11.20; 15.20; 17.30; 18:00; 19:00; 19.45; 20.30; 21:00; 23:00

Dit zijn de tijden die staan genoteerd op een café langs de train street in the Old Quarter. Er is echter nooit een garantie dat de trein ook echt komt. Ook rijden er best een aantal terwijl het al donker is, dus hou daar rekening mee.

De inwoners weten vrijwel altijd wanneer de trein wel of niet zal komen, dus vraag ter plekke altijd even voor de zekerheid of de trein vandaag wel rijdt, dat kan een hoop wachten schelen. Wij hadden ontzettend veel pech en konden ondanks het twee keer op tijd klaarstaan in de straat, toch geen trein zien passeren. Blijkbaar is de trein rond 15.20 uur eentje die nogal eens uitvalt. Op straat leek men dat echter prima te weten, dus dat scheelde ons de tweede keer best veel tijd. Gelukkig is het straatleven alsnog levendig genoeg om te bewonderen, en zijn er altijd wel cafeetjes waar je kunt neerstrijken voor een heerlijke Vietnamese koffie.

Hanoi's Train Street

Veiligheid

Is het wel veilig om Hanoi’s Train Street te bezoeken? Het antwoord is ja, mits je je volle verstand gebruikt natuurlijk. Het is onderdeel van het dagelijks leven van de inwoners hier, zij weten precies wanneer de trein zal komen en ruimen alle spullen uit de weg. Ondanks dat de straat nauw is, is er voldoende ruimte om langs de kant te staan. Belangrijkste om te onthouden is dat de trein niet kan stoppen, deze zal dus altijd doorrijden. Wees wijs, en blijf van de track als hij eraan komt! Dan kun je daarna wel weer dat perfecte Instagramplaatje schieten!

Heb jij de trein zien rijden door Hanoi’s Train Street? Of weet jij het precieze tijdschema van de trein? Laat het weten in een reactie!

Naar Hanoi met Vietnam Airlines

Hanoi is als een van de twee grote steden van Vietnam goed aan te reizen en zal vrij vaak een begin of eindpunt zijn van een rondreis door Vietnam. Wij reisden met Vietnam Airlines vanaf Charles de Gaulle direct naar Ho Chi Minh City. Deze vlucht gaat dagelijks en al vanaf het moment dat je het vliegtuig instapt, waan je je op je bestemming. Zelden kun je al voordat je aankomt namelijk genieten van de lokale keuken, maar bij VA worden de heerlijke Vietnamese gerechten gewoon al aan boord geserveerd! Terug reisden we met dezelfde airline vanaf Hanoi, ook met een directe vlucht weer terug naar Parijs. Een goede manier om geleidelijk afscheid te nemen van het land.

Vietnam Airlines

Alsof je al op bestemming bent…

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>