Op safari met kinderen: drie handige tips

In een open jeep op zoek naar luipaarden, stoppen voor overstekende olifanten en spannende verhalen. Voor een safari-avontuur kun je jong en oud warm maken. Maar waar moet je op letten? En wat zijn belangrijke tips bij het plannen van zo’n safari met kinderen? Reishonger zet het voor je op een rijtje.

Op safari met kinderen: drie handige tips!

We houden allemaal van onvergetelijke belevenissen die we met onze kinderen kunnen delen. Een safari in Sri Lanka is zo’n fantastische belevenis. Dieren spelen tijdens onze reizen sowieso een belangrijke rol. Niet alleen de grote bekende, maar juist ook de insecten en vogeltjes. Wij hebben dan ook niet getwijfeld of we wel met de kinderen op safari moesten gaan. Voor zulke jonge kids lijkt het misschien wat te lang om een paar uur achterin een open jeep te stuiteren.

Maar juist in Sri Lanka is een safari vanwege het toeristische karakter van de activiteit uitermate geschikt voor kinderen! Maak je dus vooral geen zorgen of ze voor andere mensen en de dieren te luidruchtig zijn, of niet stil kunnen zitten… dit is echt geen issue in Sri Lanka. In de jeep is voldoende bewegingsruimte en halverwege de safari heb je in de meeste parken een plek waar je even de jeep uit kan en de kinderen dus lekker even kunnen bewegen.

jeepsafari met kinderen sri lanka

Een jeepsafari met kinderen in Sri Lanka: doen!

hurulu uitkijkpunt

Even de benen strekken tijdens de safari

Lees hier onze tips voor een safari tijdens je verre reis met kinderen.

#1 Vertel over hoe een safari verloopt

Het is een goed idee om vooraf te praten over wat een safari concreet inhoudt. Bereid (kleine) kinderen voor op wat ze kunnen verwachten. Haal voor vertrek wat (prenten)boeken in huis, zodat ze kunnen leren over de dieren die ze kunnen zien tijdens een safari. Bekijk ter plekke informatiefolders of websites, en maak een lijst (met foto’s) waarop je kinderen de dieren die ze hebben gespot, kunnen afvinken. Of neem een knuffel mee. Ze zullen verrast zijn om deze ook in het echt te zien.

Vertel ze dat ze geduld zullen moeten hebben, want soms kunnen de dieren op zich laten wachten. En bedenk wat je vertelt als jullie dieren tegenkomen die paren, of elkaar opeten. Vertel ook wat wel en niet mag als je op safari bent. Het is goed als ze weten dat de dieren écht gevaarlijk kunnen zijn.

#2 Laat de kinderen met de gids kennismaken

Bespreek de verwachtingen en spoor de kinderen aan om de gids veel vragen te stellen. Vertel je gids ook welke dieren de kinderen hopen te zien. De safari’s die wij in Sri Lanka gemaakt hebben kunnen allemaal prima met kinderen, zelfs met baby’s. De safari’s duren nog geen halve dag. Het is prima mogelijk in je eigen safariwagen te stappen, al dan niet met een ander stel met kinderen, zodat je kan stoppen wanneer je wilt. Vergeet ook niet je kinderen vóór de safari naar het toilet te laten gaan.

#3 Zorg voor de juiste spullen

Voor kinderen is het erg leuk een eigen verrekijker en camera te hebben. Leuke bijkomstigheid is dat je zo achteraf de reis terug door hun ogen terug kan zien. Doe ook wat met de foto’s zodra je weer thuis bent. Maak bijvoorbeeld samen een fotoalbum. Omdat jullie veel tijd doorbrengen met wachten, neem papier en potloden mee tijdens de safari. De kinderen kunnen in een tekenboek de dieren tekenen die ze al hebben gezien. Of hun belevenissen beschrijven, als ze wat ouder zijn. Na afloop kunnen ze die afmaken en is het gelijk een leuke herinnering! Zorg ook voor voldoende drinken en zonnebrand.

Op safari in Sri Lanka – hoe gaat dat dan?

Een jeepsafari maken kan in Sri Lanka in veel verschillende natuurparken. Maak je een ‘standaard’ rondje Sri Lanka, is dat waarschijnlijk Negombo, eventueel Sigiriya, dan via Kandy en Ella naar Tangalle, Mirissa en zo verder via de kust terug omhoog naar Colombo. Vlakbij Sigiriya kun je heel goed olifanten spotten in Minneriya en Kaudulla. Tussen Ella en de kust kun je een safari maken in Yala of Udawalawe. Je regelt het een dag van te voren via je hotel of guesthouse, en wordt op de afgesproken tijd met een jeep voor de deur opgepikt.

Twijfel je over welk park je wilt bezoeken? We schreven er een handig artikel over! Prijzen zijn vergelijkbaar en er geldt: met hoe meer mensen je een jeep deelt, hoe lager de kosten. In vrijwel alle parken kun je kiezen tussen een ochtend- en middagsafari. De vroege ochtend variant (tussen 6 en 9) wordt veelal gezien als de beste keuze, omdat je de meeste kans hebt om wildlife te spotten omdat de dieren nog niet schuilen voor de hitte. Maar ook in de middag (van 3 tot 6) zijn veel dieren actief, om nog wat te eten en drinken voordat het donker wordt.

Je neemt plaats achterin de hoge jeep. Het is iets na 14.30 en we rijden voor een middagsafari richting het nationale park. Onderweg zien we een olifant langs het meer lopen. Mooi om zo’n beest in het wild te zien. We komen aan en bij de ingang wordt een ding ons al snel duidelijk: we zijn niet alleen. En dan druk ik me nog zacht uit. Het staat vol met jeeps. Een behoorlijk commercieel gebeuren. Pluspunt is dan weer dat er die middag héél veel olifanten rondliepen. Verder zien we veel waterbuffels, groepjes herten, speciale vogels, kameleons en zagen we regelmatig aapjes door de bomen slingeren. Of aan elkaars staart hangen. Dit is Jungle Boek in het echt.

Om 6 uur ‘s avonds moeten alle voertuigen het park verlaten hebben. We rijden een prachtige zonsondergang tegemoet, op weg naar een goed restaurant. Een safari met kinderen? Ik alleen maar zeggen: doen!

jeepsafari hurulu

Jeepsafari Hurulu

safari met kinderen

Hurulu safari met kinderen

udawalawe safari met kinderen

Udawalawe safari met kinderen

yala olifant

Yala safari met kinderen

sinharaja kameleon

Aapjes Udawalawe

Baby olifanten Udawalawe

Een gezin met een baby olifant is zeker een van de hoogtepunten van een safari

Doen in Sri Lanka met kinderen

Houden jullie van dieren? Dan heb ik nog twee tips voor in Sri Lanka. Bezoek de Sea Turtle Hatchery in Habaraduwa (bij Unawatuna) en het Elephant Transit Home in Udawalawe. Ook kun je met de kinderen walvissen en dolfijnen gaan spotten in Sri Lanka; bij Galle, Mirissa of Trincomalee.

schildpadden opvang sri lanka

Schildpaddenopvang in Sri Lanka

turtle farm

Turtle farm

turtle hatchery

Turtle hatchery

Udawalawe Elephant Transit Home

Elephant Transit Home

olifantenopvang udawalawe

Olifantenopvang in Udawalawe

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>