Elke reis begint met een droom. De droom bijvoorbeeld om je kinderen meer van de wereld te laten zien, of om langere tijd écht samen te zijn met je gezin. Het verwezenlijken van je droom is simpeler dan gedacht. Zodra je besloten hebt om komend jaar eindelijk die verre reis te maken met je kinderen, zul je zien dat je ook een antwoord vindt op je twijfels en onzekerheden die je ongetwijfeld hebt. Wij geven je alvast wat redenen waarom je op reis met kinderen moet gaan. En we zetten ook de leukste bestemmingen voor familiereizen op een rij!

Waarom op reis met kinderen?

“Waarom gaan jullie nou met je kleine kinderen een verre reis maken? Bij Bollo hebben ze het toch ook prima naar hun zin?”. “Wat hebben de kinderen er nou aan, jullie gaan alleen op zo’n verre reis voor jezelf!”. “Die arme kinderen zitten straks 10 uur opgesloten in een vliegtuig en komen dan in een vreemd land waar ze niemand kunnen verstaan”. “Weet je wel wat voor enge ziektes er daar heersen?”, en wellicht de meest gehoorde “zonde die verre reizen met kleine kinderen als ze er zich later niks van herinneren”.

Allemaal vragen en meningen die je over je heen kunt krijgen. Gelukkig geloven wij dat reizen met kinderen goed voor ze is, dat het ze vormt. Dat ze perfectly happy zijn, waar we ze ook mee naar toe nemen. Anders zouden we het immers niet doen. Maar fijn is het wel als deze aanname bevestigd wordt door de uitkomsten van onderzoeken door onder andere HomeToGo, Booking.com en de Amerikaanse organisatie SYTA. Zij vroegen experts in verschillende sociale en medische gebieden naar het effect van vakantie met kinderen.

Wij zetten de resultaten voor je op een rijtje.

  • Geluksgevoel: regelmatig reizen verbetert de algemene levenstevredenheid.
  • Creativiteit: op vakantie stimuleren nieuwe ervaringen en plekken de creativiteit.
  • Hersenontwikkeling: er worden opioiden, oxytocine en dopamine aangemaakt, die stress verlagen en het welzijn verbeteren.
  • IQ: een verandering in de omgeving stimuleert processen in de frontale kwab en heeft een positieve invloed op het IQ.
  • Familieband: ouders hebben meer tijd op vakantie en kunnen hun kinderen onverdeelde aandacht geven.
  • Concentratie: verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat slechts 20 minuten in de natuur de concentratie bij kinderen al kan verbeteren.

reizen met kids

Verre reizen met kinderen? Doen!

Veel ouders die verre reizen maken met hun kinderen willen ze juist laten zien dat er andere landen en culturen zijn waar mensen hun eigen manier van leven hebben. Ze willen hun kind verwondering bijbrengen over al het moois dat de wereld biedt. Zelf blijven reizen en tegelijkertijd je kinderen zien ontwikkelen tot flexibele persoontjes die open staan voor andere culturen.

Op reis met kinderen heeft een positief effect op hun welzijn

Dit alles kun je je kinderen ook bijbrengen als je niet naar verre oorden afreist. Zelfs als je nooit buiten de Nederlandse grenzen komt, kun je opgroeien tot een wereldwijze en ruimdenkende persoonlijkheid. Maar als je in je kindertijd wél de kans krijgt om andere landen en culturen in levenden lijve te ervaren, de prachtige natuur met eigen ogen te aanschouwen, is dat een indrukwekkende ervaring die je de rest van je leven meeneemt.

Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die internationale reizen maken toleranter zijn, meer respect hebben voor andere culturen en dat zij een grotere belangstelling hebben om ander voedsel uit te proberen. Plus meer zelfvertrouwen, een beter aanpassingsvermogen en hun intellectuele nieuwsgierigheid neemt toe. Kinderen die wat van de wereld zien, hebben een grotere behoefte aan kennis, leren en ontdekken. Reizen geeft dus een onwijze toevoeging aan het leven en de opvoeding.

Tropische herinneringen

Een van de prettige bijkomstigheden van het reizen naar tropische oorden is voor de kinderen het heerlijke verse fruit dat overal wordt aangeboden. Vooral van de ananas en mango, vers geschild en gesneden of verwerkt in een shake, kunnen ze geen genoeg krijgen. Eenmaal thuis beperkt het aanbod zich, ondanks goede voornemens, toch weer snel tot appels, bananen en druiven. Maar als we dan op een winterse dag zo’n stekelige verse ananas op tafel zetten, zie je hun ogen oplichten en vliegen gelijk de tropische herinneringen over tafel. Over enge vissen die ze tijdens het snorkelen tegenkwamen, en die leuke verkoopster op het strand. Weet je nog…?

Het overheerlijke verse fruit is maar een van de redenen waarom het zo leuk is om met de kinderen een verre reis te maken. We worden gelukkig van het (meestal) goede weer, de hoge temperaturen en de zon. Van de culturele verschillen, de bijzondere bouwwerken en natuurverschijnselen. De uitdagingen die we tegenkomen, de zoektocht naar het ideale plekje, de verrassende situaties, de leuke contacten die we opdoen, de geuren, de kleuren… Die herinneringen die onze verre reizen opleveren zijn kleurrijk, intens en onbetaalbaar. En ze doen steeds maar verlangen naar meer.

Heerlijk om te fantaseren over verre reizen, parelwitte stranden, palmbomen en leven bij de dag.

Reizen maakt je kinderen slimmer en gelukkiger. Echt.

Reizen maakt je kinderen slimmer en gelukkiger

Tropische herinneringen: mango, vers geschild

Bestemming uitzoeken – waar let je op?

Bestemmingen hoeven niet voor de hand te liggen, kinderen zijn enorm flexibel. Toch is de ene plek beter geschikt voor kinderen van een bepaalde leeftijd dan de andere. Bijvoorbeeld door het type activiteiten, de intensiteit van de rondreizen of het klimaat. Bovendien wil je geen onnodige risico’s lopen, dus mijd je waarschijnlijk gebieden waar malaria heerst. Net als landen of regio’s met een negatief reisadvies. Bezoek je Thailand? Dan blijf je waarschijnlijk uit de buurt van de grensgebieden waar malaria voorkomt. Landen als Nepal of Peru kun je wellicht beter wat uitstellen, omdat je op grote hoogte te maken kunt krijgen met hoogteziekte. Jonge kinderen kunnen hun klachten minder goed uiten en het is lastig de effecten van hoogte te verminderen (door meer te drinken en rustig aan te doen).

Uiteraard moet je ook rekening houden met de seizoenen. Ben je aan de Nederlandse zomervakantie gebonden om op reis te gaan, dan ligt een aantal bestemmingen wat minder voor de hand. Australië en Nieuw-Zeeland, als ook delen van Zuid-Afrika en Latijns-Amerika kunnen winters weer hebben, waar je wellicht niet naar op zoek bent. Andere streken kunnen in die periode juist te heet (Midden-Oosten) of te nat (Zuidoost-Azië) zijn. Zijn je kinderen nog niet leerplichtig, dan heb je meer mogelijkheden. De Nederlandse winter is hoogseizoen in Zuidoost-Azië, de ideale tijd voor een verblijf in Nieuw-Zeeland en een goede tijd om Zuid-Amerika te bezoeken.

In veel landen buiten Europa is het gebruikelijk dat er twee grote bedden in een hotelkamer staan. Je hebt dan geen extra kamer of bed(jes) nodig en dat scheelt in de kosten. In andere landen kun je buiten de grote toeristische plekken ook zomaar terechtkomen in een bamboehutje zonder enig comfort. Juist dat zijn de plekken die indruk maken en waar je jaren later nog over praat.

barefoot island fiji

Ons hutje op Fiji, wat een fantastische plek!

De leukste bestemmingen voor familiereizen

Wanneer je met kinderen op reis gaat, ben je niet alleen voor jezelf verantwoordelijk. Soms is het dan fijn net wat meer zekerheid te hebben. Te weten dat je vervoer geregeld is, dat je programma klopt, dat je kunt inchecken in je hotel ook al heb je vertraging opgelopen. Het is het overwegen waard eens te kijken naar verschillende familiereizen die worden aangeboden. Al is het alleen maar om inspiratie op te doen.

Wat denk je van een indrukwekkende safari in Zuid-Afrika op zoek naar de Big 5? De prachtige hooglanden van Sri Lanka verkennen per trein. Maar ook het avontuurlijke Costa Rica of een bezoek aan de groene binnenlanden van Bali behoort tot de mogelijkheden. Natuurlijk zijn er vele andere bestemmingen mogelijk zoals gezinnen op wereldreis kunnen getuigen. Westerse landen als de VS, Australië en Nieuw-Zeeland zijn veilige keuzes. Het Caribisch gebied, Mexico (als strandbestemming), Ecuador en Argentinië ook wel. In het Midden-Oosten speelt Marokko de hoofdrol. Toppers in Azië zijn natuurlijk Thailand en Maleisië, maar ook Sri Lanka en het Indonesische Bali zijn gangbare bestemmingen met kinderen. Deze landen hebben het meest te bieden aan goede infrastructuur, kindvriendelijkheid, bijzondere flora en fauna en (kinder)attracties. De meeste reisorganisaties die zich richten op reizen met kinderen beperken hun aanbod tot (een deel) van deze landen.

#1 Sri Lanka

Sri Lanka is de perfecte gezinsbestemming. Korte reisafstanden met veel afwisseling tussen cultuur en natuur. Het is net Azië in het klein. Je hebt er theeheuvels zoals in Maleisië, rijstvelden zoals in Indonesië, tempels zoals in Thailand, Indiase curries en dit alles ook nog eens met wildlife en tropische stranden. Het is een klein eiland, dus in drie weken prima te doen, zeker wanneer je reist met een auto met lokale chauffeur. Zo’n chauffeur ontpopt zich vaak als ware gids en vertelt je veel over zijn land.

Sri Lanka met kinderen - Beruwela

Sri Lanka (Beruwela)

#2 Indonesië

Bali is wat verder vliegen dan andere bestemmingen, maar ter plaatse zijn de reisafstanden kort en is de afwisseling verrassend groot. Bezoek met de hele familie het bruisende Bali. Je kunt er gaan fietsen door groene rijstvelden en plattelandsdorpen, snorkelen op zoek naar felgekleurde vissen en raften door tropische bossen. Vaar over naar de Gili’s waar je volop kunt genieten van zon, zee en strand.


Indonesië met kinderen snorkelen

Snorkelen met de kids op Bali

#3 Costa Rica

Off the beaten track met je kids in een stoere fourwheeldrive? Of ontdek je je liever in een rustig reistempo de hoogtepunten van de ‘Rijke Kust’? Van groene jungle tot exotisch palmenstrand. Vulkanen, nevelwouden en watervallen. Felgekleurde kikkers, papegaaien, toekans, apen en neusbeertjes laten zich vaak spotten in de jungle. Aan actie geen gebrek in Costa Rica. Ga raften, zeekajakken, loop over hangbruggen en slinger van boomtop naar boomtop bij Monteverde.

#4 Argentinië

Argentinië is een populaire bestemmingen, ook met kinderen. Het land staat bol van natuurschoon, waterplezier en leuke dingen om te doen! Geniet van de spectaculaire natuur van Patagonië, verken Buenos Aires op de fiets en breng als kers op de taart een bezoek aan de watervallen van Iguazú.

#5 Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika vind je, net als in buurland Namibië, goede voorzieningen en niet de armoede zoals we die ons in Afrika voorstellen. En Zuid-Afrika is het land van de Big Five én toeval of niet: ook nog eens nummer vijf in dit rijtje! Maar Zuid-Afrika heeft meer dan leeuwen, olifanten, neushoorns, luipaarden en buffels. Zo kun je je eigen Big Five-activiteiten samenstellen: ga jij fietsen tussen de wijnvelden, walvissen spotten of de Drakensbergen beklimmen? Of kies voor comfortabel met Big Five-slaapplekken, van bijenkorfhuisje tot safarilodge. Voor welke Big Five ga jij?

Zuid-Afrika met kinderen

De Drakensbergen beklimmen, de hoogste bergketen van Zuid-Afrika

Meer info over het samenstellen van de ideale reis met jouw kinderen?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>