Ontdek de Isaan

Het noordoosten van Thailand is een bijzonder gebied. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Wil je het echte Thailand ontdekken waar je nog nauwelijks toeristen tegenkomt? Dan is de niet-toeristische regio Isaan de perfecte reisbestemming.

Prasat Hin Pimai

De Isaan is een paradijs voor avontuurlijke reizigers die graag buiten de gebaande paden reizen. De Isaan of I-San is het grootste en tegelijkertijd armste deel van Thailand. Geniet van een adembenemend landschap, authentieke Thaise dorpjes, een gastvrije bevolking en historische parken met Khmer-ruïnes. Van de bergen rond Phetchabun in het westen, langs de Mekong in het noorden en oosten, tot aan de rijstvelden in het zuiden. Hieronder tien tips voor deze regio:

#1 Fietstocht door het Thaise leven

Wang Saphung is een mooi vertrekpunt voor een indrukwekkende fietstocht door de groene Thaise landerijen. In dit dorpje, dat tussen de rubberplantages en rijstvelden ligt, kom je normaliter geen toeristen tegen en ben je als westerling een bezienswaardigheid. Het leven van de nieuwsgierige bewoners speelt zich af op straat. Ze begroeten je vriendelijk en bekijken je geïnteresseerd. De tocht gaat door stille dorpsstraatjes waar een bezoek wordt gebracht aan Thaise families en je een kijkje neemt in de oude houten boerderijen om te zien hoe de Thai leven. Ook is er een stop bij de ‘oude dames’ van Wang Saphung, die op traditionele wijze katoen weven. Na de fietstocht ben je van harte welkom bij de lokale boer voor een barbecue of een overnachting in een tent. Neem bij een bezoek aan de ‘Monkey Mountain’ niet teveel lekkers mee, want de aapjes zijn erg nieuwsgierig en komen hier op af!

#2 Huisjesraft op Huay Krating bergmeer

Het Huay Krating Mountain Lake wordt ook wel ‘klein Zwitserland’ genoemd vanwege de prachtige, bergachtige omgeving. Hier kun je tussen de locals recreëren tijdens een dobbertocht op een bamboe huisjesraft die door een longtailboot op het meer wordt gesleept. Op het Huay Krating meer breng je de vakantiedag door als een echte Thai. Families, vrienden en monniken huren de drijvend huisjes en proberen op deze manier aan de hitte van de dag te ontsnappen in de prachtige groene omgeving. Geniet van je lunch en duik voor wat verfrissing het heldere water in.

Huisjesraft op het Huay Krating Mountain Lake

#3 Nakhon Ratchasima

Nakhon Ratchasima is de tweede grootste stad van Thailand en is ook wel gekend onder de naam Khorat. In Nakhon Ratchasima zelf is er niet bijster veel te zien of te beleven. Maar de stad is de poort naar Isaan en een handige uitvalsbasis naar de Khmer ruïnes van Prasat Hin Phimai en Phanom Rung of naar het Khao Yai National Park.

Er wordt in de Isaan prachtige zijde gemaakt, die je voor weinig geld kunt kopen. De beste zijde van Thailand wordt bij mensen thuis in de dorpen van Nakhon Ratchasima gemaakt. Stop gerust en ga even kijken; de bevolking zal dat bijzonder op prijs stellen. Bekende gebieden waar veel zijde wordt geweven zijn Pak Thong Chai en in de omgeving van Ban Sida en Bua Yai. Ook kun je een bezoekje brengen aan een van de paraplufabrieken waar de vrolijk gekleurde paraplu’s nog met de hand beschilderd worden, of een kijkje nemen in van de zilverwerk dorpjes Ban Khwao of Ban Chok.

Tip: stop gerust bij een van de locals en ga even kijken; de bevolking zal dat bijzonder op prijs stellen. Pak Thong Chai staat bekend als het zijde dorp van Thailand. Je kunt aan verschillende excursies meedoen en ook workshops volgen zoals bijvoorbeeld in het spinnen van zijde.

#4 Phrasat Hin Phimai

Phimai ligt aan de rivier Mun, die uitmondt in de Mekong rivier in Khong Chiam. Vlakbij Phimai ligt Phrasat Hin Phimai, een historisch park met goed gerestaureerde Khmer-ruïnes uit de twaalfde eeuw. Vroeger was deze tempel direct verbonden met Angkor Wat in Cambodja. De prachtige Khmer tempel doet je ook wel een beetje denken aan een mini-versie van de hindoeïstische tempel in Cambodja. Dichtbij Phrasat Hin Phimai vind je ook de ‘Bo Tree’, de grootste boom van Thailand en voor veel Thai heilig.

#5 Buri Ram

De stad Buri Ram wordt ook wel de ‘sfeervolle stad’ genoemd. Hier kun je oude ruïnes uit de Angkor-periode bewonderen die recentelijk opgeknapt zijn. Prasat Hin Khao Phanom Rung is één van de meest indrukwekkende Angkor-tempels van Thailand en zeker de best gerestaureerde. De Khmer-tempel ligt op de top van een uitgedoofde vulkaan en kun je bezichtigen zonder gestoord te worden door andere toeristen.

Phanom Rung

#6 Zonsondergang boven de Mekong River

Chiang Khan ligt in het noorden van de provincie Loei en is ideaal als je een paar dagen rust zoekt. Loei is een van Thailand’s mooiste en meest ongerepte provincies. Chiang Khan is van oorsprong een authentiek backpackersdorpje, maar in de loop der jaren uitgegroeid tot een toeristische trekpleister voor de Thai zelf. Chiang Khan ligt aan de Mekong rivier, die de natuurlijke grens vormt tussen Thailand en Laos. Vanuit Chiang Khan kun je dan ook prachtige vaartochten maken. Ook trekking en hiking zijn hier erg populair, maar dan wel in het koude seizoen.

Het is een idyllisch dorpje met veel teakhouten huizen, door bewoners inmiddels omgetoverd tot guesthouses. De meeste inwoners en toeristen verplaatsen zich per fiets door het dorp. Het is een aanrader om een monnikenceremonie bij te wonen in Chiang Khan. Iedere ochtend om zes uur wandelen monniken vanuit de tempel door de hoofdstraat, waar de inwoners hen voedsel en bloemen schenken. Rond zonsondergang zou je in het Phu Kradung National Park op de heuvel moeten gaan zitten om van het ongelofelijk mooie uitzicht te genieten. In de avonduren is er een markt in Chiang Khan en kun je in restaurantjes en barretjes terecht, waar meestal muzikanten met wat live muziek voor extra sfeer zorgen.

#7 Emerald Triangle

In de Isaan in de Dângrêk Mountains ligt de ‘Emerald Triangle‘, het drielandenpunt van Thailand, Laos en Cambodja. De Thaise overheid promoot deze provincie als de ‘smaragden driehoek‘, vanwege de enorme monsoenbossen in de omgeving.

#8 Relaxen langs de rivier

Nong Khai is een charmant stadje waar je één of meerdere dagen kunt relaxen langs de Mekong. Vanuit Nong Khai kun je de Friendship Bridge oversteken en dan ben je in Laos. Ban Phu ligt bij de grens met Laos aan de Mekong rivier. Je komt hier prachtige rotsformaties tegen die zijn gevormd door een vroegere loop van de rivier de Mekong. In deze rotsen zijn vele tempels gebouwd. Neem een kijk in het verleden door de oude legendes die in de rotsen zijn getekend (1500 tot 4000 voor Christus). Daarnaast zijn de rotsschilderingen van Pa’tem bij de Mekong de moeite waard. De stad Nakhon Phanom heeft duidelijke kenmerken van de Laotiaanse en Vietnamese cultuur, hoewel de hoofdstad voornamelijk bevolkt wordt door Chinezen. Nakhon Phanom heeft een fantastisch uitzicht over de Mekong Rivier en de bergen van Laos.

#9 Trekking into the wild

Khao Yai National Park is een nationaal park met één van de grootste moessonwouden van Azië. Het is het oudste en grootste park van Thailand met een grote diversiteit aan flora en fauna. Zo groeien er wilde orchideeën en leven er nog olifanten en tijgers in het wild. Ook zijn er volop apen, wilde zwijnen of aparte vogelsoorten. Khao Yai is, met zijn vijf goede bewegwijzerde trails, ideaal voor trektochten. Het park omvat een totale oppervlakte van 2.000 vierkante meter, dus trek goede wandelschoenen aan.

Tip: mocht je niet te veel uit willen geven, kies dan voor een schoen van een minder bekend travel merk. Er is een diversiteit in betaalbaar outdoor schoeisel, dat tijdens een trektocht door het Thailandse natuurreservaat absoluut geen overbodige luxe zal zijn.

Khao Yai National Park (foto Chatchai Rombix)

#10 Khon Kaen

De studentenstad Khon Kaen ligt zo’n 250 kilometer ten noordoosten van Bangkok. Hier hangt dan ook de bijzondere energie die je in veel studentensteden terugvindt. In het stadje zelf zijn niet bijster veel highlights, maar het is een goede uitvalsbasis om de omliggende dorpjes van zijdewevers te verkennen. Dichtbij de stad vind je een aantal heilige plekken. De Phrasat Phanom Wan bijvoorbeeld, een ruïnetempel uit de elfde eeuw die door de Thai nog steeds als heilige plek wordt gebruikt. Het leukste is het bezoek in de ochtend te plannen rond een uur of elf. Rond deze tijd eten de monniken voor het laatst die dag. Als je iets te eten meeneemt, bijvoorbeeld een ananas of gegrilde kip van de markt, kun je dit eten aanbieden aan de monniken.

Feest mee

 • Het meest populaire jaarlijkse festival van de regio Nakhon Ratchasima is Thao Suranari: een viering naar aanleiding van de overwinning van Thao Suranari op Lao. Dit wordt gevierd van eind maart tot eind april, met uitbundige feesten en een missverkiezing.
 • De noordelijke culturele tradities komen tot uiting tijdens de bijzondere festivals die georganiseerd worden. Zo wordt ieder jaar in Yasothon (50 kilometer ten zuidoosten van Roi Et) het kleurrijke raketfestival gehouden. In Thailand wordt dit festival Bun Bang Fai genoemd. Dit festival wordt gevierd ter ere van het begin van het regenseizoen (begin mei). Vassakan, de God van de Regen, zou erg van vuur houden. Om deze reden vuurden de boeren in de regio raketten af, zodat Vassakan het zou laten regenen. Tegenwoordig wordt dit festival uitbundig gevierd met enorme raketten, veel muziek, dans en gezelligheid.
 • Het Kaarsenfestival in Ubon Ratchathani (in de zuidoostelijke hoek van de Isaan, nabij de Cambodjaanse grens en de grens met Laos) is één van de oudste festivals van Thailand en trekt ieder jaar duizenden toeristen. Het traditionele kaarsenfestival in juli kondigt het begin van de boeddhistische vastentijd aan en is een parade van gigantische sculpturen uit was.
 • Surin is een rustige provincie waar eind november het jaarlijkse Surin Elephant Roundup Festival georganiseerd wordt. Er gebeuren tijdens dit festival allemaal spannende dingen. Als je psychedelisch beschilderde olifanten en olifantenvoetbal wilt zien, moet je zeker komen kijken.
 • Het Chinees Nieuwjaar Festival wordt elk jaar groots gevierd door de Thai-Chinese bevolking in Thailand. Het belangrijkste feest op de Chinese kalender wordt op veel plaatsen gevierd, waarbij het nieuwe jaar door locals wordt ingeluid met dans- en muziek voorstellingen en voor de bezoekers wordt er Chinees eten op straat klaargemaakt.
 • Doe bij een bezoek aan de provincie Isaan navraag of er op dat moment ergens een ‘Mor-Lam’ optreed. De ‘Mor-Lam‘ is een rondtrekkend showtheater dat vooral in het oosten van Thailand optreedt. De artiesten zijn voornamelijk meisjes en travestieten. Sommige groepen dragen prachtige traditionele klederdracht van de Isaan.

Off the beaten track

De Isaan is een van de beste provincies om kennis te maken met het echte Thaise leven. Toeristen komen hier niet veel, dus houd er rekening mee dat er niet veel faciliteiten in Isaan zijn. Alle verkeersborden zijn in het Thais opgesteld, evenals veel menukaarten en vrijwel niemand in de Isaan spreekt Engels. Laat je hierdoor niet afschrikken van een bezoek aan deze authentieke provincie. Noordoost Thailand is goed bereikbaar vanuit Bangkok, zowel per vliegtuig, trein, en met de bus. Reis je zelf met de auto of motor, ga dan zeker eens van de grote weg af en trek het land in naar de kleine dorpen. Je zal zien dat de lokale bevolking hiervoor openstaat en je al snel zal uitnodigen voor het eten met een ‘King kauw‘, wat zoveel betekent als ‘eet smakelijk’ en ‘eet mee’!

Wil jij ook op reis naar Thailand?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Thailand in de reisshop.

 1. Sandra zegt:

  Leuk om te lezen! Ik ben van plan om over een paar jaar een lange reis te gaan maken van Nederland naar Singapore en dan komen dit soort artikelen heel goed van pas. Onwijs mooi om te zien. En aangezien ik met een eigen auto ga reizen, zal ik zeker van de normale weg gaan om de dorpjes te bekijken. Juist dat vind ik het allerleukste van reizen!

  • Hoi Justine,

   Het hangt ervan af wat je zelf gewend bent en wat je baby gewend is. Ook daar wonen baby’s en bij elke 7/11 koop je luiers en doekjes. Wij reizen door heel Thailand met onze twee kleine kinderen, maar mijden toch zo veel mogelijk het overnachten in malariagebieden. Je reist er inderdaad makkelijk heen met het OV, bijvoorbeeld met de nachttrein vanuit Bangkok in een uurtje of 11. Kinderen t/m 2 jaar reizen over het algemeen overal gratis, maar zitten/slapen dan wel bij jou.

   Ik ben benieuwd naar je plannen!
   Groetjes, Dionne

 2. Ester zegt:

  Super leuk om meer over de Isaan te lezen! Mijn vriend en ik gaan volgend jaar februari en heb nog een aantal vragen. Hoe is de gemiddelde temperatuur in de Isaan in die periode? Vanuit welke plaats in de Isaan (noorden), kunnen wij het makkelijkste in Chiang Mai komen? En is het verplaatsen door de Isaan ook aan te raden met het openbaar vervoer? Ik hoop dat je ons verder kan helpen, alvast bedankt!!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>