Ontdek de Green Lanes van Jersey

Vlak voor de kust van het Franse Normandië bevinden zich de best bewaarde eilanden van Europa; de Kanaaleilanden. Deze archipel, die bestaat uit vijf grote eilanden en een aantal kleinere – veelal privé of onbewoonde – eilandjes, is een autonoom bezit van de Britse Kroon. Desondanks zijn de Britse invloeden in deze haast mediterraan aandoende omgeving sterk terug te vinden, waardoor het een ideale vakantiebestemming is voor de zon liefhebbende Anglofiel!

De Kanaaleilanden

Dat de eilanden zogenaamde ‘crown dependencies’ zijn, houdt in dat ze geen onderdeel zijn van het Verenigd Koninkrijk, maar als zelfstandige jurisdictie wel in het bezit zijn van de Britse Kroon. De Kanaaleilanden zijn derhalve ook geen onderdeel van de Commonwealth of de Europese Unie. De twee grootste eilanden, Jersey en Guernsey, worden gekenmerkt door een zeer gunstig belastingklimaat en zijn dan ook een toevluchtsoord voor veel ondernemingen en welgestelde Europeanen.

De Britse invloeden zijn onmiskenbaar terug te vinden op deze eilandjes. Ondanks hun nabije ligging aan de Franse kust, is de voertaal Engels, wordt het straatbeeld opgekleurd door gezellige pubs en B&B’s en is de betaaleenheid de Britse pond. De eilanden kennen echter wel hun eigen brief- en muntgeld – een eigenschap waar ook de typisch Britse eigenwijsheid in terug te herkennen is – en de Jersey en Guernsey ponden kunnen alleen op de betreffende eilanden worden uitgegeven. In het Verenigd Koninkrijk worden deze niet geaccepteerd.

De eilanden kennen een gematigd zeeklimaat, waarbij de winters nooit erg koud worden en de zomerse temperaturen schommelen in de eerste helft van de 20 graden. De gematigde vochtigheid zorgt voor een perfecte basis voor de flora om zich van haar mooiste kant te laten zien. Een ideaal klimaat dus om rustig van de warmte te genieten en ook nog ontzettend veel te kunnen zien en doen.

Jersey heeft een ideaal klimaat voor prachtige begroeiing

Jersey heeft een ideaal klimaat voor prachtige begroeiing

Jersey

Het grootste eiland van de archipel is Jersey, dat op 22 kilometer voor de kust van Normandië is gesitueerd. Het eiland meet 16 km in de breedte en ongeveer 10 km in de lengte en heeft een totale kustlijn van 70 km. De hoofdstad, Saint Helier, is gelegen aan de zuidkust van het eiland en heeft een prachtige boulevard gelegen aan St. Aubin’s Bay, waarover veel geflaneerd wordt door de lokale bevolking. De stad is klein van formaat maar heeft een aantal gezellige winkelstraatjes, waar je heerlijk kan zoeken naar leuke snuisterijen of kan genieten van een smakelijke high tea op een terrasje. Verse lokale producten worden aangeboden in de kleurrijk versierde markthallen. De stad functioneert prima als hub om de rest van het afwisselende eiland te ontdekken, want waar de zuidkust zich kenmerkt door zandstranden, is het aanzien van de noordkust getekend door steile kliffen en daartussen wisselt de natuur zich in rap tempo af.

De markthallen in Saint Helier zijn een genot voor de zintuigen

De markthallen in Saint Helier zijn een genot voor de zintuigen

Fietsend door de countryside

De perfecte manier om het eiland te ontdekken is op de fiets. Het eiland is groot genoeg om langere tijd door te kunnen brengen, maar ook weer voldoende compact om elke uithoek per fiets te kunnen bereiken. Een kenmerkende eigenschap van het eiland zijn de zogenaamde ‘green lanes’. Deze paden zijn aangelegd om de natuur van het eiland te beschermen en hier hebben fietsers, ruiters en voetgangers altijd voorrang. Auto’s mogen op (delen van) de green lanes wel rijden, maar met een maximum snelheid van 15 mph (25 km/pu). Dit netwerk aan kronkelende weggetjes van in totaal ruim 80 km lang maakt dat je rustig op je eigen tempo de pracht van dit eiland kunt verkennen.

De fiets is het ideale vervoersmiddel op Jersey

De fiets is het ideale vervoersmiddel op Jersey

Net als in het Verenigd Koninkrijk rijden (en fietsen dus!) mensen hier links op de weg. In Saint Helier zijn vrijwel alleen maar eenrichtingswegen en fietsen over de stoep is hier ten strengste verboden. In eerste instantie is dat even goed opletten dus, want er staan hoge boetes op. Maar zodra je de stad uit fietst kom  je al snel terecht op één van de grotere ringwegen die het land kent. Vanaf daar zijn de afslagen naar de green lanes duidelijk aangegeven en kan je echt gaan genieten van de trip en de omgeving.

De prachtige paden – veelal aan weerszijden gesierd door hoge bomen – meanderen door het vriendschappelijke heuvellandschap. De paden zijn goed voorzien van bewegwijzering naar interessante locaties en uitkijkpunten en met enige regelmaat passeer je een klein dorpje, schattige pub of gezellige tearoom. Het mooie aan de green lanes is dat ze kris kras over het eiland lopen waardoor je haast overal kan komen, ook op plekken waar je met de auto niet snel naartoe zou rijden. Het bijkomend nadeel is wel dat de paden hierdoor ook flink steil kunnen zijn, zeker in het noordelijkere deel van het eiland, waardoor je soms gevoelsmatig alleen maar aan het klimmen bent. Gelukkig wordt dit altijd meer dan goed beloond met een fantastisch uitzicht, dus laat je vooral niet afschrikken door wat extra inspanning!

Corbiere Lighthouse

Corbiere Lighthouse

Van tunnels tot kastelen

Hoe je het vervoer ook regelt op het eiland, de bezienswaardigheden zijn vrijwel allemaal goed te bereiken. Gedurende de 2e wereldoorlog waren de Kanaaleilanden het enige gebied dat eigendom was van de Britse kroon dat was bezet door Duitse troepen. Deze geschiedenis vind je op vele plekken terug op het eiland, zoals in verscheidene musea of in de indrukwekkende Jersey War Tunnels. Op indringende wijze vertelt en visualiseert men hier het relatief onbekende verhaal van het lot van de eilandbewoners vorige eeuw.

Ook andere strijden die het eiland heeft moeten leveren in de geschiedenis zijn nog duidelijk terug te vinden. In St. Aubin’s Bay voor de kust van St. Helier ligt Elizabeth Castle, een vesting die honderden jaren heeft gefungeerd als bescherming voor het eiland. Dit kasteel is bereikbaar per ferry, of te voet indien het tij het toelaat. Het andere grote kasteel is Mont Orgueil Castle, gelegen aan de oostkant van het eiland. Ook hier kan je enorm veel leren over het behoud van het eiland en het leven in de middeleeuwen, onder meer door tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van heksenvervolgingen.

Na een fikse klim kan je per fiets Mont Orgueil Castle bereiken

Na een fikse klim kan je per fiets Mont Orgueil Castle bereiken

Gedurende de verkenningstocht over het eiland zal je ook vele andere bezienswaardigheden tegenkomen, van het prachtige Corbière Lighthouse tot het weidse Sorel Point op het meest noordelijke stuk van het eiland. Bovendien leent het klimaat zich perfect voor de typisch Britse tuinen, waardoor je die ook in alle varianten kan vinden; klassieke tuinen, schelpentuinen, lavendelboerderijen, waar je ook komt, je ontdekt altijd wel een prachtig plekje om te genieten.

Al ronddwalend kom je vanzelf dit soort bijzondere taferelen tegen

Al ronddwalend kom je vanzelf dit soort bijzondere taferelen tegen

Reistips

De eilanden worden vooral in het voorjaar en in de zomer bezocht door toeristen. In deze periode wordt er vanuit Nederland dan ook direct gevlogen op Jersey en Guernsey. De rest van het jaar zijn de eilanden ook prima te bereiken met dagelijks vluchten vanuit Londen, of met de ferry vanuit Portsmouth, Poole of Weymouth.

Mocht je willen fietsen, dan kunnen deze prima op locatie gehuurd worden. Vooraf reserveren is mogelijk, iets wat in het hoogseizoen zeker aan te raden valt. Jersey kent geen massatoerisme, dus grote hotels of resorts zal je er niet snel vinden. Daarentegen staat het eiland bol van de meest pittoreske B&B’s waar je veelal zeer hartelijk wordt ontvangen en je een vleugje van het dagelijks leven op het eiland mee kan krijgen. Zo kan je volop genieten van de unieke eilandsfeer die hangt op deze prachtige plek in het kanaal.

Lavendeltuinen strekken zich honderden meters ver uit

Lavendeltuinen strekken zich honderden meters ver uit

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Peter Stokman zegt:

  Wij willen vanuit Carteret met de boot naar de eilanden.
  Met de eigen fiets.
  Waar vind ik informatie hierover?

  groet
  Peter Stokman

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>