De mooiste paleisjes van Sintra

Letterlijk werd ’s zomers de grond te heet onder de voeten van koning Ferdinand in Lissabon. Hoe hoger je komt, hoe koeler het wordt. Met die kennis ging de koning op zoek naar een geschikte heuvel voor een zomerresidentie voor hem en zijn gezin, maar dan wel een beetje in de omgeving van zijn hoofdstad. Zijn oog viel op de heuvels bij Sintra.

De mooiste paleisjes van Sintra

Het paleis is strategisch gepositioneerd op de heuvels van Sintra

Populair

Op zich is de locatie waarop het sprookjesachtige paleis is gebouwd geen verrassende keuze. Al ver voor de 18e eeuw was het stadje Sintra, dat tegenwoordig zo’n 34.000 zielen telt, populair onder gefortuneerden, lieden van adel en vorsten. Met als resultaat door de eeuwen een bonte verzameling van paleizen, kastelen, villa’s en landhuizen. Een kleine versie van Versailles werd het wel genoemd. Ferdinand liet echter de kers op de taart bouwen; Palácio da Pena. Zoals bij meer bijzondere plekken in Portugal heeft Unesco het unieke karakter onderkend en Sintra in zijn geheel als werelderfgoed aangemerkt.

Cascais

Hoogstpersoonlijk heet Ferdinand nog steeds de bezoekers van zijn paleis welkom

De top drie van de mooiste paleizen van Sintra:


  • Palácio da Pena
  • Palácio de Sintra
  • Palácio de Monserrate
  1. Palácio da Pena

Zelfs de rotsen langs de omhoog slingerende weg zijn door het mos groen gekleurd. Alles is groen, het lijkt wel een jungle. Bomen met een hoogte van 10 tot 20 meter. Een bonte verzameling flora die het geheel een exotische uitstraling geeft. En een steeds mooier uitzicht op het stadje in de vallei dat af en toe door het struikgewas zichtbaar is.

Nog een laatste pittige klim te voet. Dan verschijnt een bouwwerk dat in de Efteling niet zou misstaan. Kleuren, vormen en details. Het Palácio da Pena is een waar kunstwerk, dat is gebouwd op en om de restanten van een klooster. De kapel maakt onderdeel van het paleis uit. Door de vermenging van meerdere bouwstijlen kun je er zowel een middeleeuws kasteel als een oosters paleis in herkennen. Rijkversierde gevels, goudkleurige minaretten en torentjes; het is een ratjetoe.

Cascais

Zoveel verschillende stijlen. En toch past het

Gekscherend wordt Sintra wel de meest kleurrijke plek van Portugal genoemd. Geel en paarse getinte gevels van het paleis dat zich bevindt in een groene omgeving en waarvan de voormalige bewoners blauw bloed hadden.

Ferdinand had het paleis in gedachten als optrekje voor zijn gezin. Daarom is het geen uitzonderlijk groot gebouw. Er hoefde immers geen complete familie en hofhouding in te worden ondergebracht. Met deels oorspronkelijke meubels, ornamenten en kunstwerken is het paleis statig ingericht. Door de smalle gangen kan het in zomermaanden nogal dringen zijn in het paleis. Wordt het iets te benauwd binnen? Het park rondom het paleis is ook zeker de moeite van een wandeling waard.

Cascais

De kleurenpracht geeft het paleis een extra glans

Cascais

Op heldere dagen kun je zowel de zee als Lissabon zien liggen

  1. Palácio de Sintra

Eeuwen voordat Ferdinand heerste was het koning João, de Portugese variant van onze Jan, die opdracht gaf tot het Palácio de Sintra, dat tegenwoordig middenin het historische centrum van Sintra ligt. Kenmerkend zijn de twee tientallen meters hoge witte schoorstenen van de keuken. De vierkante lijnen en bescheiden decoraties maken het paleis minder uitbundig dan het jongere broertje op de heuvel. Aandacht voor details was er echter zeker. Zo kun je vanuit de vertrekken met een raam nagenoeg overal stromend water horen. Of bijvoorbeeld de ‘zwanenkamer’, waar fresco’s van 27 met goud belegde zwanen op het plafond zijn aangebracht. Talloze eksters tref je aan op het plafond van de eksterkamer. Het verhaal gaat dat Koning Jan stiekem met een dame van de hofhouding zou hebben gekust. De op gang gekomen roddelstroom tussen de dames in het paleis deed hem denken aan kwetterende eksters. Geïrriteerd liet hij even zoveel eksters aanbrengen als het aantal vrouwen die in het paleis woonden.

De twee schoorstenen springen meteen in het oog

Cascais

Het plafond van de zogenaamde ‘zwanenkamer’

Cascais

Vele eksters versieren het plafond

  1. Palácio de Monserrate

Geen paleis is hetzelfde. Iets buiten het centrum van Sintra vind je het Palácio de Monserrate, dat stamt uit de 17e eeuw. Het paleis is omringd door een prachtig park met watervallen, meertjes en een weelderige vegetatie van over de hele wereld. Twee ronde torens aan iedere zijde en een vierkante toren in het midden met felrode dakbedekking omringd door oranje pannen geven het gebouw een bijzondere uitstraling. Liggend op het keurig onderhouden gazon is het hier genieten van de omgeving en van dit paleis.

Cascais

Palácio de Monserrate doet bijna tropisch aan

Cascais

Het is prettig vertoeven op het grasveld achter het paleis

Jos
Latest posts by Jos (see all)
  1. Linda | travellersoftheworld zegt:

    Wat een prachtige foto’s en een leuk artikel! Ik wil heel graag een keer naar Sintra, dat lijkt me zo mooi!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>