Een weekend in onontdekt Noord-Portugal

Als je regelmatig op reis gaat, kan het niet anders of je komt soms op plekken waarvan je het vreemd vindt dat deze nog niet massaal zijn ontdekt. Noord-Portugal is zo’n fijne plek. Niemand lijkt er haast te hebben, het leven (lees: eten en drinken) is er goed en op het gebied van natuur en cultuur is er genoeg te beleven. Kortom: tijd voor een weekendje in Noord-Portugal!

Noord-Portugal wordt vaak in één adem genoemd met Porto, en dat is dan ook hoogstwaarschijnlijk de stad waar je naartoe vliegt vanuit Nederland. Met Tap Air Portugal vlieg je hier vanuit Amsterdam rechtstreeks naartoe. Natuurlijk is Porto zelf al de moeite waard, zoals je in ons artikel over de bezienswaardigheden van Porto kan lezen. Toch raden we je aan om eens iets verder te kijken dan de mooie Portugese hoofdstad. In drie dagen tijd kan je al veel hoogtepunten zien, en daarvoor hoef je je nog niet eens te haasten.

Dag 1: architectuur in Viana do Castelo

Vanaf Porto rijden we in zo’n 50 minuten naar het noordelijker gelegen Viana do Castelo. Een mooi uitgangspunt om te beginnen is op de Monte de Santa Luzia. Op deze berg zijn onder meer de restanten te vinden van een oude Keltische nederzetting (Citânia de Santa Luzia) en het Museu de Santa Luzia. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht op de aan de monding van de Lima gelegen stad én de Atlantische Oceaan. Een ideale plek om even te onthaasten! Niet voor niks was de stad in de 16e eeuw een geliefde uitvalsbasis voor vele Portugese ontdekkingsreizigers. Uit die tijd stammen dan ook vele bouwwerken in het oude centrum. Vooral de omgeving rondom het plein Praça da República (met diverse kerken, monumenten en musea) is interessant om rond te struinen. Voor liefhebbers van architectuur is de stad dan ook een aanrader.

Tips:

 • De Monte de Santa Luzia is ook te bereiken via een kabelspoorweg (de langste van Portugal).
 • Wij verbleven in het Axis Viana Hotel in Viana do Castelo. Vanaf dit hotel is het oude centrum makkelijk te bereiken middels een leuke wandeling via het Parque da Cidade en langs de oever van de Lima.
Museu de Santa Luzia in Viana do Castelo

Museu de Santa Luzia.

Uitzicht op Viana do Castelo in Portugal.

Uitzicht op Viana do Castelo.

Dag 2: pelgrimsroute en nationaal park Peneda-Gerês

In Noord-Portugal zijn diverse soorten landschappen te vinden, waardoor één of meerdere wandeltochten eigenlijk niet mogen ontbreken. Wij besloten om naar Ponte de Lima te reizen, slechts een half uur met de auto vanaf Viana do Castelo. Ponte de Lima is een klein stadje, maar wel één van de oudste van het land. Het stadje ligt midden in de regio waar nu de druiven voor de Portugese Vinho Verde (jawel, groene wijn!) worden verbouwd. Er lag vroeger een Romeinse nederzetting met brug, op dezelfde plek waar nu een middeleeuwse brug ligt. De brug is ons beginpunt om een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te lopen. De Portugese route bestaat uit een route langs de kust, maar er is ook een variant door het binnenland. Deze route loopt deels over een oude Romeinse ‘snelweg’, de Via Romana XIX. Op sommige plekken is deze weg nog goed zichtbaar! Samen met de mooie landschappen is deze wandeling meer dan de moeite waard.

Na de wandeling en een welverdiende lunch rijden we een stukje met de auto richting Soajo, aan de rand van het nationaal park Peneda-Gerês. Het park strekt zich uit tot in Spanje, en bevat talloze leuke wandelroutes. Granietgebergten, eikenbossen en heide wisselen elkaar af, en wilde paarden en runderen komen we regelmatig tegen. En ondanks dat we de hele dag hebben gewandeld, is de rust die we ervaren heerlijk!

Tips:

 • Als je besluit om te gaan wandelen, zorg dan wel voor goede wandelschoenen en voor water. Veel paden lopen namelijk door de bergen en door dunbevolkt gebied, dus ga er niet vanuit dat je overal zomaar snacks en drinken kan kopen.
 • Doe als de Portugezen en neem de tijd om lekker te lunchen in een restaurant. Vooral als je van plan bent om veel te wandelen is een goede lunch erg belangrijk. Wij schoven aan voor de lunch bij Restaurante Saber ao Borralho in het dorpje Soajo.
 • Voor de actievelingen onder ons zijn er mogelijkheden in het park om te raften en te kanoën, mits de stand van het water in de rivier dat uiteraard toe laat.
 • Portugal Green Walks biedt zo’n beetje alle mogelijkheden aan op het gebied van wandelen in deze regio.
 • Na onze dag wandelen zijn we terug gereden richting Porto, om precies te zijn naar Espinho (Hotel Solverde Spa & Wellness Center), een voorstad van Porto. Reis alvast naar de plek in de buurt waar je de volgende dag naartoe wilt en zoek daar een hotel, zodat je de volgende ochtend lekker rustig van je ontbijt kan genieten.

Wandelpad in Peneda-Gerês in Portugal Het landschap van Peneda-Gerês in Portugal Rund in Peneda-Gerês in Portugal Stenen wandelpad in Peneda-Gerês Wandelen door de Peneda-Gerês Uitzicht op Peneda-Gerês

Dag 3: Geopark en Paiva Walkways

Vandaag hebben we een bezoek aan het Geopark Arouca gepland, en ook dit uitstapje is prima te doen qua afstand (slechts een uurtje rijden vanaf Espinho). De omschrijving ‘park’ dekt de lading niet helemaal, omdat zo’n beetje de hele regio rond Arouca wordt aangemerkt als geopark. Wij beperken ons tot wandelen in het park, maar ook aan mountainbiken en andere avontuurlijke sporten geen gebrek hier. De diversiteit van het landschap (granietgebergte, heide, bos) op een relatief klein oppervlakte is enorm, en juist daarom ook zo bijzonder. Gebergte wordt afgewisseld met bergriviertjes en daartussen enkele grote watervallen, waaronder de Frecha da Mizarela waterval. Misschien overbodig om te zeggen: Ook hier weer prachtige uitzichten! Uniek in het park zijn trouwens ook de ‘pedras parideiras’: Kleine, ronde stenen die als het ware worden ‘uitgespuugd’ door een grotere steen. Een uniek fenomeen in de wereld! Meer info hierover op de site van Geopark Arouca.

Een hele fijne andere wandeling is overigens de wandeling langs de rivier de Paiva (‘Paiva Walkways‘). Over een lengte van acht kilometer loop je, via houten trappen, bruggetjes en kleine paadjes door het dal van de Paiva, met om je heen de rivier en ongerepte natuur! Zorg ervoor dat je deze route begint in de buurt van Areinho, want anders wordt de tocht een flinke klim omhoog 😉

Tips:

 • Ook deze wandeldag mag een goede lunch niet ontbreken! Wij deden dat bij Wine Bar & Restaurant A Assembleia in Arouca (en in de avond bij Restaurante Tasquinha da Quinta).
 • Bedenk vooraf wat je wilt gaan doen in het geopark: wandelen, van uitzichten genieten, raften, mountainbiken? Het is nogal uitgebreid en dus is het bijna onmogelijk om alles in één dag te zien en te doen.

Geopark Arouca Houten paden en bruggetjes op de Paiva Walkways in geopark Arouca Bruggetje over het water op de Paiva Walkways in geopark Arouca Riviertje langs de Paiva Walkways in geopark Arouca

Tips algemeen

De natuur in Noord-Portugal is zeer de moeite waard om eens te verkennen: Ongerept en divers. En afhankelijk van waar je je bevindt, zijn vele sporen uit het verleden zichtbaar. Van de Romeinse tijd tot aan de eeuw van de ontdekkingsreizigers. Dit, gecombineerd met een glas port, heerlijk eten, de rust en een ongehaaste sfeer maken de regio tot een hele aangename plek, waar voor elk soort reiziger wel iets te beleven valt.

 • Bovenstaande highlights zijn natuurlijk niet de enige in Noord-Portugal, maar het geeft een goed beeld van wat het noorden te bieden heeft. Op www.visitportoandnorth.travel is alle informatie te vinden over deze regio. Ook op www.visitportugal.com is genoeg informatie te vinden.
 • Om zoveel mogelijk uit je reis halen, is het verstandig om een auto te huren. Je bespaart hierdoor enorm veel tijd.
 • Proef zeker eens een glas port, of, favoriet bij mij: witte port met tonic!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>