Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de bezienswaardigheden, dag per dag, van een zevendaagse citytrip naar New York. Tussendoor ook enkele handige links en tips. Met dit overzicht hoop ik je alvast op weg te helpen met je eigen planning bij een bezoek aan deze stad! Er is namelijk veel te ontdekken in "the city that never sleeps".

Uitzicht over Manhattan vanaf Ellis Island

Om ons te verplaatsen in New York hadden we een metrokaart voor zeven dagen gekocht. Deze kaart is verkrijgbaar aan de automaten die in alle metrostations staan. De kaart kost 29 dollar en als je een paar keer per dag de metro moet nemen, raad ik je dit ten zeerste aan.

Als je veel culturele uitstappen wil doen in New York kan de New York Pass een goed idee zijn. De prijs van de pas is afhankelijk van de geldigheidsduur (2,3 of 7 dagen) en je kan er meer dan vijfenvijftig bezienswaardigheden mee bezoeken, de ene natuurlijk interessanter dan de andere. Voor ons kwam dit alvast meer dan 100 dollar per persoon voordeliger uit. Het bekijken waard!

Dag 1

 • Aankomst in New York City
 • Avondwandeling naar Times Square: een absolute aanrader om je citytrip naar de Big Apple mee te starten! Bezoek zeker de speelgoedwinkel Toys R Us; de enige speelgoedwinkel die ik ken met een reuzenrad in de winkel en een levensgrote dinosaurus. Ook M&M’s World is een aanrader!

 Dag 2

 • Yellow Cabs aan de Trump TowerTrump Tower: ga zeker eens binnen en geniet van de tentoongespreide luxe. Mijn favoriet was de 24 meter hoge watermuur.
 • Saint Patrick’s Cathedral: een van de grootste Rooms-katholieke kathedralen ter wereld, met torens van meer dan 100 meter hoog. Toch lijkt de kerk klein, omdat hij tussen enorme wolkenkrabbers staat.
 • Rockefeller Center: een verzameling van 19 gebouwen in Midtown Manhattan, aan Fifth Avenue tussen 48th en 51th Street. Het centrale gebouw is het General Electric Building. In de winter staat er een ijsbaan voor dit gebouw. En dan is er nog een gigantische kerstboom, die elk jaar met groot vertoon wordt opgetuigd. Vanuit het uitzichtpunt Top of the Rock op de 67e verdieping heb je een spectaculair zicht op de stad. In Rockefeller Center is ook de NBC Studio Tour. Tijdens deze rondleiding neem je een kijkje in enkele studio’s terwijl de gidsen levendig over de kneepjes van het vak vertellen. Vergeet niet om Radio City Music Hall, ook wel Showplace of the Nation genoemd, te bezoeken, waar Amerika’s meest populaire entertainers auditie hebben gedaan. Hier treden ook de wereldberoemde Radio City Rockettes op.
 • Rond de middag eten we in Carnegie Deli, een bekende New Yorkse eetgelegenheid. Een aanrader als je houdt van een sandwich (met vooral veel vlees) en van luidruchtige obers. De muren zijn met zo veel foto’s bekleed dat het gezellig is.
 • Madame Tussaud’s: zeker niet de beste in zijn soort, maar wel amusant.

Dag 3

 • Lady Liberty, Statue of Liberty, het VrijheidsbeeldAls je naar Liberty Island wilt gaan om het Vrijheidsbeeld te bezoeken dan zul je met de veerboot moeten gaan die vanuit Battery Park vertrekt. Een overtocht van Manhattan naar Staten Island met de veerboot is zeker zo mooi en gratis. De Ferry Terminal ligt naast Battery Park. Vanaf de Staten Island Ferry heb je een prachtig uitzicht op Lower Manhattan en je vaart langs het Vrijheidsbeeld. De ferry onderhoudt een 24 uursdienst, dus je kunt tegen de schemering of in de nacht terugvaren om Manhattan by night te zien. We nemen de ferry naar Liberty Island om het Vrijheidsbeeld te bezoeken. Tickets voor de ferry zijn te koop in Clinton Castle (dit staat ter plaatse wel duidelijk aangegeven). Indien je op het Vrijheidsbeeld zelf wil, moet je dit ticket ook kopen in Clinton Castle. Op Liberty Island zelf zijn geen tickets verkrijgbaar (dit staat niet duidelijk aangegeven)!
 • Van hieruit nemen we de ferry naar Ellis Island waar we bij kunnen leren over de immigratie naar Amerika vanaf 1892.
 • Federal District: hier wandelen we onder andere langs de New York Stock Exchange op Wall Street, Federal Hall, Trinity Church en het standbeeld van de Charging Bowling Green BullBull (uitdaging: probeer eens een foto van de stier te trekken zonder mensen erbij).
 • We gaan richting de Brooklyn Bridge en komen onderweg Ground Zero tegen, de vlakte tegen waar ooit de WTC torens. We bezoeken ook het herdenkingscentrum van 9-11.
 • De beste manier om de Brooklyn Bridge te bezichtigen is lopend, vanaf Brooklyn naar Manhattan. Je hebt dan uitzicht op de skyline van Manhattan. Neem de metro naar High Street-Brooklyn Bridge en als je nog even de tijd hebt, loop dan even naar Dumbo: de hippe buurt tussen de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge. Dumbo is een acroniem voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass. In Dumbo vind je verschillende kunstgaleries en een paar goede restaurants en bars en je hebt er het beste uitzicht op de skyline van New York.
 • Manhattan By Sail: cruise met een zeilboot langs het Vrijheidsbeeld en de New Yorkse skyline.
 • Broadway Theatre District: in het Theater District vind je meer dan veertig grote theaters, waar bijna dagelijks alle wereldberoemde shows worden gespeeld. Net zoals in Londen worden ook in New York op het laatste moment de onverkochte stoelen in de theaters verkocht door de zogenaamde TKTS booths, een op Duffy Square en een in Lower Manhattan.

De Brooklyn Bridge

Dag 4

 • In de voormiddag brengen we een bezoek aan een van de vele cinema’s in New York. De vertoning van 11:00AM is aanzienlijk goedkoper dan de vertoningen gedurende de rest van de dag.
 • New York Public Library: één van de grootste en beste bibliotheken ter wereld. Je vindt het hoofdgebouw aan Fifth Avenue in Bryant Park. De stenen trappen voor het gebouw zijn wereldberoemd. Een bord bij de entree van het Museum of SexIn het gebouw zelf worden altijd diverse exposities georganiseerd. En neem zeker een kijkje in de twee enorme leeszalen.
 • Chrysler Building: een beroemd voorbeeld van de Art Deco bouwstijl.
 • Grand Central Terminal: wandel zeker eens door de imposante inkomhal.
 • Museum of Sex: leer onder andere bij over de geschiedenis van pornografie en de voortplanting van dieren.
 • Tegen de avond nemen we de metro om een wedstrijd van de Mets bij te wonen. Tickets moet je op voorhand bestellen via de website.

Dag 5

 • We ontbijten vandaag op een bankje in Central Park! Koffie, bagels, dHet uitzicht in Central Parkonuts, enz. kan je kopen aan de vele kraampjes net buiten het park.
 • American Museum of Natural History: leer bij over de menselijke evolutie, de verschillende culturen en diersoorten.
 • MET, het Metropolitan Museum of Art: kunst van over de hele wereld.
 • Pier 17: gezellige plek om te wandelen en de sfeer even op te snuiven.
 • Avondeten in Ellen’s Stardust Diner: in deze diner kan je van het zangtalent van de bediening genieten bij een typisch Amerikaans ontbijt of avondmaal. Profiteer van de free refills. De sfeer in deze diner komt ’s avonds nog meer tot zijn recht!

Dag 6

 • Brighton Beach: hier bezoeken we het New York Aquarium.
 • ‘s Middags wandelen we over Broadway en door de wijken Chinatown, SoHo, Tribeca en Little Italy.
 • Union Square: een plein waar veel New Yorkers even komen relaxen. Aan de ingang staan allerlei standjes van jonge kunstenaars.
 • King Tut: een tentoonstelling rond de Egyptische Farao, georganiseerd door National Uitzicht vanaf het Empire State BuildingGeographic.
 • Empire State Building: deze Cathedral of the Skies is sinds de aanslagen op het World Trade Center opnieuw het hoogste gebouw in New York. Een lift brengt je binnen een minuut van de begane grond naar de 80e verdieping. Een andere lift stopt vervolgens op de 86e verdieping waar je een terras in de buitenlucht hebt. Wij doen eerst de New York Skyride (doe deze Skyride alleen als je de NY Pass en tijd te veel hebt, anders is dit geldverspilling). Nadien genieten we van het spectaculaire uitzicht op de 86e verdieping. Het uitzicht vanaf de top is het mooist, maar je staat dan wel achter glas. Vanaf de top kan je bij helder weer wel 125 kilometer in de omtrek kijken. Opvallend zijn de vele vliegtuigen, die af- en aanvliegen.
 • Avondmaal in Koreatown
 • ‘s Avonds hebben we kaartjes voor een wedstrijd van de New York Rangers tegen de Philadelphia Flyers in Madison Square Garden. Tickets hebben we een dag eerder gekocht in het stadion zelf. Madison Square Garden is onder meer de thuishaven van de New York Knicks (basketbal) en de New York Rangers (ijshockey). Verder worden er regelmatig concerten gegeven door wereldberoemde muzikanten.

Dag 7

 • We beginnen onze laatste dag met een tripje naar Yankee Stadium in The Bronx.
 • Later verkennen we Central Park met de fiets. Je treft hier muzikanten, joggers, een dierentuin, tientallen sportvelden en een schitterende vijver om zomers op te varen en in de winter op te schaatsen. Enkele hoogtepunten in Central Park zijn het Loeb Boathouse waar je roeibootjes kunt huren, de prachtige fonteinen en standbeelden en de romantische Conservatory Garden in een rustig hoekje van Central Park.
 • We kopen nog wat souvenirs op Times Square en de zijstraten en bezoeken het Hard Rock Café.

Om af te sluiten. Als je naar de USA reist, moet je hiervoor eerst een soort reistoestemming aanvragen. Ga naar de Esta-site en volg de verschillende stappen. Je krijgt uiteindelijk een aanvraagnummer dat je nodig hebt bij het invullen van je douaneverklaring in het vliegtuig (op de vlucht zelf wordt dat ook allemaal duidelijk uitgelegd).

Over mijn indrukken van New York en de topmomenten van mijn citytrip, kan je meer lezen in het reisverhaal New York, New York.

Tekst en foto’s: Ann Wouters

 1. E. Rodriquez Rosales zegt:

  Mooi overzicht van alle bezienswaardigheden in New York zeg!
  Was hier 2 jaar terug, helaas niet alles kunnen bezichtigen.

  Wil binnenkort terug, iemand tips voor goedkope vliegtickets naar New York?!

 2. Ann Wouters zegt:

  Wat een fijne reacties! Altijd leuk om te lezen!
  Voor vliegtuigtickets kijken wij altijd op ebookers.be (.nl)
  Een goede reis!

 3. Wat een leuk reisschema. Ik ga zelf maar 5 dagen, maar ga wel het een en ander kopiëren. Ook in 2017 zijn dit handige tips.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>