Nazomeren op Texel

De dagen worden in september en oktober alweer wat korter. Kinderen gaan weer naar school. En de zomervogels zijn weer gevlogen. Een ideaal moment om koers richting Den Helder te zetten voor de oversteek naar Texel.

Best druk op de boot voor een maandagochtend lijkt het me. Alle rijen van het parkeerdek van de Teso boot zijn tot de klep aan toe gevuld. Best veel wagens hebben de witte kentekenplaat van onze oosterburen. Toegegeven, de weersvoorspelling voor deze week is niet verkeerd. Met een mondkapje op is het bovendek gewoon toegankelijk. De meesten passagiers blijven tijdens de twintig minuten durende overtocht in hun voertuig. Een lang lint van auto’s verspreidt zich na aankomst over Texel. Het eiland blijft ook in het naseizoen onverminderd populair, zelfs in de late herfst. Ik ging op zoek naar het waarom.

Texel

Genieten van zon en strand

Uit de cijfers van het KNMI blijkt dat Texel één van de plekken is in Nederland met de meest zonuren per jaar. Daar staat tegenover dat het nooit windstil is. Dat zorgt dan ook weer voor een verkoelend briesje dat een stranddag nog iets aangenamer maakt. Want ook in september zijn die dagen er soms nog. De Koog is de meest populaire badplaats van het eiland. Doorgaans zijn Paal 17 bij Ecomare en Paal 20 bij het centrum van de Koog de drukste stranden. Ik strijk deze zomerse Prinsjesdag een paaltje verderop neer. De grote parkeerplaats bij Paal 21 staat voor meer dan helft leeg. Voldoende ruimte om enorme zandkastelen te bouwen en geen concurrentie bij het schelpen zoeken.

Strand De Koog Paal 21

Paal 21 Strand Texel

Iedere dag verdwijnt hij en komt gelukkig de volgende dag weer tevoorschijn, ook al is hij niet altijd zichtbaar. De zonsondergang en opkomst lijken op Texel wel uitzonderlijk mooi te zijn. Aan de noordzijde van het eiland zakt de zon in september rond een uur of acht onder de horizon. Ik ben op het nagenoeg verlaten strand van Paal 21 om de het tafereel te bewonderen. Langzaam verdwijnt de rode bol in een mooie gloed tussen de witte strandhuisjes en valt de duisternis in. De volgende ochtend loop ik in Nationaal park de Muy als de rode bol achter de duinen begint te gloeien. Samen met de schaapjes zie ik de zon opkomen. Even verderop in de duinen ben ik alleen met een groepje Schotse Hooglanders. Onverstoord grazen ze door. Ik ren richting de zee en bedwing het mulle zand van een hoge duin. Aan de ene kant de zee, aan de andere kant het uitzicht op het duingebied met een zonnetje dat langzaam opwarmt. Zo mooi kan het zijn.

Zonsondergang Texel
Zonsondergang Texel
Zonsondergang Texel
Zonsondergang Texel
Zonsopgang Texel
Zonsopgang Texel
Zonsopgang Texel
Zonsopgang Texel
Zonsopgang Texel

Schaapjes knuffelen

Overal ter wereld kom je het wollige beestje tegen. De Texelaar is één van de meest geliefde schapenrassen. Op Texel zelf grazen bijna 14.000 schapen. Een aantal dat in het voorjaar nog eens aardig stijgt door de jaarlijkse geboortegolf van lammetjes. Schapenboerderij Texel heeft bijna het hele jaar door lammetjes. Doordat ze meerdere rassen in huis hebben worden er ieder jaargetijde van die diertjes met een hoog aaibaarheidsfactor geboren. Ook nu is het in de stal knuffelen geblazen met de nieuwe aanwas. Buiten vertonen Skip en Bowie hun kunsten. Met hun neus op de grond liggen beide schaapshonden ongeduldig te wachten op het signaal van boerin Mariska om een kudde schapen van een weiland verderop te begeleiden naar een andere plek. In twee minuten tijd hebben beide honden een groep van minstens dertig schapen over een afstand van driehonderd meter verplaatst. Nu een kunstje voor het publiek, later op de dag moeten ze echt aan de bak om de honderden grazende schapen bijeen te drijven.

Schapenboerderij Texel
Schapenboerderij Texel

Schapenboerderij Texel

Biertjes drinken

Op het hele eiland wapperen de rode vlaggen. Menig restaurant heeft het op de tap. Bij een groot aantal supermarkten op het vasteland staat het zelfs in het schap. Texels speciaalbier van de Texelse bierbrouwerij is in trek. De smaak sloeg aan. De oude zuivelfabriek net buiten Oudeschild werd een bierbrouwerij. Inmiddels bestaat het assortiment uit dertien smaken. Met prachtige namen zoals Texels Seumerfeugel, Texels Vuurbaak of Texels Goudkoppe. Het toegankelijke Texels Skuumkoppe is het vlaggenschip en daarmee het meest gedronken biertje. Er wordt aan de weg getimmerd. Nieuwe smaken worden ontwikkeld door het brouwteam. Zo is bijvoorbeeld dit jaar de Texels Overzee IPA geïntroduceerd. Wel begint de Texelse bierbrouwerij aardig uit haar jasje te groeien. Niet alleen voor wat betreft het assortiment maar ook voor de productie. Een nieuwe locatie is gevonden. De nieuwbouw is een meerjaren traject. Voorlopig zit de Texelse bierbrouwerij nog wel even in haar karakteristiek pand waarvan de klimop de muren in beslag heeft genomen. Rood met witte luikjes voor de ruiten maken het af. In het proeflokaal kun je verkennen welke smaak je favoriet is tijdens een proeverij bij de brouwerij. Voor ieder wat wils.

Texelse bierbrouwerij
Texelse bierbrouwerij
Texelse bierbrouwerij
Texelse bierbrouwerij
Texelse bierbrouwerij

Recreatief fietsen

Het meest populaire vervoersmiddel op het eiland is ongetwijfeld de tweewieler. Met een lengte van 20 kilometer en een gemiddelde breedte van 8 kilometer zijn de afstanden aardig te overzien en goed per fiets af te leggen. Wel lijkt het altijd wel iets te waaien. Uiteindelijk krijg je een keer de wind in je snufferd. Texel is bezaaid met fietsknooppunten. Zo is het makkelijk een eigen route samen te stellen en zal verdwalen niet eenvoudig zijn. Bij de Koog pikken we al een knooppunt op en trappen rustig richting het binnenland met uitgestrekte velden. Het Waalenburgerdijkje is een karakteristiek stukje Texel. Waterpartijen en weilanden met schapen en schattige boerderijtjes aan weerszijden. Akkers vol met ganzen. En dat onder een hemel van schaapjeswolken. De kerktoren van hoofdstad Den Burg is al van ver zichtbaar. Ook de moeite waard is het noordelijke traject van de Koog in de richting van De Krim. Dit gemoedelijke fietspad leidt dwars door fraaie duinen. En aan de oostkust is het mogelijk een stuk langs de Waddenzee te fietsen. Natuurlijk kan een ook gewoon een rondje om het eiland worden gefietst.

Texel fietsen
Texel fietsen
Texel fietsen

Mountainbiken door bos, duin en op het fietspad

Zo plat als een pannenkoek. Tenminste, dat had ik verwacht. De blauwe lus van 8 kilometer van de MTB route Texel door De Dennen kent best een aantal pittige klimmetjes en afdalingen waarbij de snelheid aardig kan oplopen. Snelle singletracks door het bos afgewisseld met wat klimwerk. Het is een erg leuk rondje dat bijna overal duidelijk met bordjes is aangegeven. En ook meteen het meest interessante stukje van de in totaal 80 kilometer die gehele route omvat. De route bestaat uit een noordelijke en zuidelijke lus zodat het gehele eiland kan worden doorkruist. Gele bordjes geven de hoofdroute aan en blauwe bordjes de alternatieve route, zoals het lusje bos. Zo leuk als in de Dennen wordt het niet meer. Een deel van de hoofdroute is geasfalteerd fietspad. Soms een karrespoor of een zandpad. Dat biedt nagenoeg geen uitdaging. Leuk om het eiland met de mountainbike te verkennen, maar de uitdaging ligt in het rondje De Dennen.

Texel fietsen
Texel fietsen
Texel fietsen
Texel fietsen
Texel fietsen

Hiken op de Hoge Berg

Natte voeten krijg je alleen bij de Slufter, waar de zee rechtstreeks het land instroomt. Tenminste, als het eb is. Anders wordt het zwemmen. Los daarvan is een strandwandeling over het ruim 30 kilometer lange strand mogelijk. De oostkant van Texel, dat grenst aan de Waddenzee, kent alleen bij Oudeschild een kunstmatig aangelegd strandje. Het gebied tussen Den Burg en het aardig toeristische Oudeschild staat bekend als de Hoge Berg. Hoog is het met maximaal vijftien meter niet en van een berg is al helemaal geen sprake. Het licht glooiende landschap vertoont wel zichtbaar het hoogteverschil. Startpunt van de zes kilometer lange wandeling over de Hoge Berg is het kantoor van VVV Texel aan de rand van Den Burg. Meteen duik ik al het weiland in langs de schaapjes en de tuunwallen. Texel staat bekend om de natuurlijke muurtjes tussen weilanden die bestaan uit opgestapelde graszoden. Vroeger uit nood ontstaan. Sloten graven kon niet overal en hout was behoorlijk schaars. Nu is het mooie vorm van een erfafscheiding waarop tal van planten weelderig groeien en bloeien. En kenmerkend voor het landschap van de Hoge Berg. Tussen de tuunwallen door en langs schattige boerderijtjes geeft de wandeling een mooie indruk van het Texel achter de duinen. Een dik uur later wandel ik met droge voeten Den Burg weer in.

Texel wandelen
Texel wandelen
Texel wandelen
Texel wandelen

Slapen op villapark

Texel telt tal van vakantieparken, campings en hotels. Met negen accommodaties verspreidt over het eiland is de Krim de grootste aanbieder. Nabij de Cocksdorp ligt het hoofdkwartier van het bedrijf met allerhande faciliteiten zoals een groot zwembad en indoor speeltuin. Dit jaar is de nieuwste telg van de familie in gebruik genomen. Villapark de Koog omvat 48 luxueuze villa’s voor vier tot twaalf personen. Iedere villa is uitgerust met een sauna en sommige zelf met een inpandig zwembad. De locatie op een kleine kilometer van het centrum van de Koog en ongeveer dezelfde afstand tot het strand van Paal 21 is perfect. Zeker in de nazomer wanneer de lange zwoele zomeravonden verleden tijd zijn is het erg prettig een plek te hebben waar het fijn vertoeven is.

Villapark de Koog

Villapark de Koog

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>