Natuurlijk Mongolië

Mongolië?! 'Kun je daar reizen?' Mongolië?! 'Serieus?! Ga lekker naar de zon joh!' Mongolië?! 'Hahaha, meen je niet!' Dit is een aantal reacties die ik van vrienden mocht incasseren, Mongolië staat duidelijk niet in de top 10 'waar wil ik graag naar toe'. Wellicht ook niet in die van jou; daar breng ik graag verandering in.

Mongolië

Dundgovî, Mongolië! Boek dat ticket! Deze foto zegt toch meer dan duizend woorden?!

De onbegripvolle blik

Als je thuis alles achterlaat, je spulletjes in één tas probeert te proppen, de opmerkingen van vrienden met een zenuwachtige glimlach over je heen laat komen, dan lijkt zo’n veilige comfortabele plek als thuis zo gek nog niet. Heb je een beetje reizigersbloed in je? Dan vergeet je die vanzelfsprekende luxe (en je vrienden) binnen een week. Een keer in de week douchen blijkt ook genoeg, het is zonde om je kloffie dagelijks te veranderen en je privacy is minimaal. ‘Jaja’ denken die werkende vriendjes, ‘is dat nou leuk?’. Trek je niets aan van die onbegripvolle toon. Je mag dan stinken, maar je bent op de mooiste plekken.

Mongolië

Een zeldzame geasfalteerde weg door het niets

Geloof niet dat een land onbereisbaar is

Het mag er tussen Rusland en China ietwat nietig uitzien, Mongolië is een groot land. Licht verbaasd besefte ik dat ik weinig hoorde of wist over dit land. Dan zit er niets anders op dan het zelf uit te zoeken. Reisbureaus en internetsites hebben er baat bij als je via hen boekt. Dit doet vermoeden dat het absoluut niet mogelijk is om het zelf te doen in Mongolië. De bedragen die werden genoemd voor een tour, daar klapperen m’n oren nog steeds van. Het is altijd jammer om achteraf te ontdekken dat je te grazen bent genomen. Voorpret is leuk, maar het hoeft je niets te kosten. Als je alleen op reis kunt, dan kun je ook heus wat hosselen als je er bent.


Waarom Mongolië?

Niemand in mijn omgeving is er ooit geweest, dat maakt het spannend en triggert mijn nieuwsgierigheid. Waarom is het zo onbekend? Het heeft geen strand, staat niet bekend om zijn vele zonuren en is niet een van de goedkope Aziatische landen. De Netflix-serie Marco Polo heeft Mongolië al meer op de kaart gezet, de geschiedenis en natuur komen aan bod. De natuur is niet alleen op televisie prachtig, dat kan ik bij deze beamen. Het landschap verandert terwijl je dagdroomt in een Russisch busje dat je hobbelend de mooiste natuur laat zien. Het is ongelooflijk groots, je voelt je een mini-mensje dat wordt onderworpen aan pracht en praal.

Bang dat je niets beleeft? In Mongolië drink je vodka als water omdat dit de bacteriën dood die wij niet aankunnen. Dus na elk kopje paardenmelk of ondefinieerbare vleesmaaltijd is het: togtooyo! (proost). Elk nadeel heeft z’n voordeel, zullen we maar zeggen. Daarna zing je je schor met je reismaten in een karaokebar. Als je party-party wilt; pak een vluchtje Thailand en ga je los op het strand.

De cultuur is gastvrij, maar moeilijk te grijpen. De natuur te groot om te beschrijven en de indrukken verbazend. Al dat maakt het een mysterieus paradijs.

Enneke Mongolië

Mijn Mongoolse speelkameraad, liefde op het eerste gezicht

Hoe ga ik al die pracht en praal beleven?

Een paar opties op een rijtje voor de avontuurlijke reiziger:

 • Koop of huur een paard; informeer jezelf goed, stippel een route uit, neem je gear mee en stap op je paard. Wellicht niet de snelste manier, maar wel een ervaring. Je komt op plekken waar maar weinig mensen je voor zijn geweest. Een paard huren voor een dag: € 10 + gids op paard € 20, heb je veel spullen? Dan huur je ook een pakpaard!
 • Koop of huur een motor: zelfde insteek als het paard, maar dan de snellere optie. Bang dat er iets mis gaat? Mongolen zijn zeer behulpzaam bij pech en zullen je, wanneer nodig, zeker onderdak aanbieden. Een motor kun je ‘al’ vanaf € 15 per dag huren, je moet wel een flinke borg betalen.
 • En als laatste: ga te voet. Er zijn hier en daar tracks die je kunt lopen. Gratis! Tenzij je een gids meeneemt. Vergeet niet dat het weer kan omslaan en je met de gebakken peren zit. Het kan zijn dat de eerstvolgende ger (traditionele woontent) vier dagen lopen is.

In alle bovenstaande gevallen: kaarten en gps zijn onmisbaar! Als je in het bezit bent van eigen kampeerspullen is het kamperen gratis, blijf je overnachten bij families? Hou rekening met eventuele overnachtingskosten, die kunnen variëren per gebied. Je kunt uitgaan van een bedrag tussen € 10 en € 20.

De minder avontuurlijke reizigers onder ons boeken een tour. Je ziet in relatief korte tijd heel veel. Je leert het land kennen en kunt daarna je gemakkelijker je eigen plannetje bekokstoven. Boek deze tour in Ulaanbaatar (UB), klets in het rond voor advies. Een tour is hier redelijk naar eigen wensen aan te passen. Voor bijvoorbeeld een 12-daagse tour betaal je € 650, inclusief eten, vervoer en slaapplek. Tours zijn er, vanzelfsprekend, ook korter of langer. Je kunt ook alleen een ‘driver’ huren; € 100 per dag. Neem je reismaten mee en je kunt het bedrag splitten. Daarbij komen nog wel je overnachtingen en kosten om te eten.

Geen zin om veel geld uit te geven aan een tour? Of wil je meer zelfstandigheid? Dan kun je buddies zoeken met eenzelfde idee en de kosten delen. Dit zal iets goedkoper zijn, maar kost vooral tijd en energie. De bussen zijn betaalbaar: Ulaanbaatar – Mörön € 15 (13 uur), Ulaanbaatar – Öglï € 35 (52 uur).

Overtuigd en klaar om te boeken? Hou nog even rekening met de volgende punten;

 • Transport is relatief duur, mede door de lange afstanden of gebrek aan wegen en je een driver moet inhuren. Calculeer dit in je reisbudget
 • Een ‘toilet’ is een gat in de grond of het is wildplassen voor gevorderden, check altijd eerst de windrichting. Thuis kun je alvast oefenen, pas alleen op voor een boete (dat zou zonde van je reisbudget zijn)
 • Er zijn veel reismogelijkheden, laat je thuis niet uit het veld slaan
 • Vergeet niet je warme kleding in te pakken
 • Volgens de locals; plan om het hoogseizoen heen. Je wilt niet in de een andere bus toeristen tegenkomen in het wild
 • Oefen je vodka skills!

Dat valt reuze mee toch? Trek die fles vodka uit de kast, check het goede seizoen en klik op die knop! Je volgende avontuur begint in Ulaanbaatar!

Mongolië

Ömnögovî, de dagelijkse route naar je werk kan een stuk erger

Mongolië

In een Russisch busje door de Gobi woestijn

Monniken in Mongolie

Monniken maken even een belletje in Ulaanbataar

Mongolië

Prachtige roadtrip vanuit Khatgal (Khovsgol Lake) naar Möron

Mongolië

De Sand Dunes in de Gobi woestijn. Een zware zweet tocht omhoog, maar de zonsondergang maakte alles goed

Mongolië

Ömnögovî, van zanderige vlaktes naar groene bergen

Tekst en foto’s: Enneke Vaags

Team Reishonger
Follow us
 1. Fantastische foto’s! Ik zou zo terug willen als ik dit zo zie. En dan betere foto’s maken dan 10 jaar geleden. Maar ja… er zijn nou eenmaal bestemmingen die met een peuter en een dreumes minder praktisch zijn, dus wie weet… over een jaartje of 10. 😉 Maar super om te lezen en zien!

 2. Désirée zegt:

  staat hoog op ons “lijstje” goede tips!! hoe lang heb je hiervoor uitgetrokken? ben je rechtstreeks op Mongolië gaan vliegen?

  • Enneke zegt:

   Hoi Desiree,

   Ik heb een maand uitgetrokken voor Mongolië, je kunt hier natuurlijk veel langer rondreizen! Vanuit Nederland gevlogen met een kleine ‘vakantie tussenstop’ in Rusland, je vliegt op Ulaanbaatar, een goede plek om je reis te beginnen. Je kunt natuurlijk ook de trein nemen, vanuit Nederland leek het een heel gedoe (en prijzig). In Rusland bleek dat het goed te doen en als je daar boekt waarschijnlijk ook een stuk goedkoper.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>