Namtok Thi Lo Su waterval

De Namtok Thi Lo Su waterval is de bekendste waterval in Thailand, gelegen in het schitterende Umphang Wildlife Reserve in het noorden van de Tak regio. Hoewel het de grootste waterval van Thailand is, is dit niet het aspect dat de waterval zo bijzonder maakt. De Namtok Thi Lo Su waterval staat namelijk bekend om zijn sereniteit en schilderachtige omgeving. Achter de waterval bevindt zich een grot die zeker de moeite waard is om te ontdekken.

Thi Lo Su Waterval

De Namtok Thi Lo Su waterval is de bekendste waterval in Thailand, gelegen in het schitterende Umphang Wildlife Reserve in het noorden van de Tak regio. Hoewel het de grootste waterval van Thailand is, is dit niet het aspect dat de waterval zo bijzonder maakt. De Namtok Thi Lo Su waterval staat namelijk bekend om zijn sereniteit en schilderachtige omgeving. Achter de waterval bevindt zich een grot die zeker de moeite waard is om te ontdekken.

De Thi Lo Su waterval is dan wel de grootste waterval in Thailand, de waterval heeft geen krioelende stroomversnellingen die honderden meters vallen zoals bij de Inga Falls in Congo, en ook geen massale krachtige bulderende waterstroom zoals de Niagara Falls in de VS. Integendeel, Thi Lo Su is bekend vanwege zijn sereniteit en schoonheid. UNESCO waardeerde de waterval om die reden al met een positie op hun Werelderfgoedlijst en ook media prijzen de waterval vaak in publicaties over de mooiste watervallen.

Luide waterval
De waterval stroomt langs kalkstenen kliffen naar beneden van een hoogte van 200-300 meter. Het water valt over de brede rand van groene, met bomen omzoomde kalkrotsen en wordt trapsgewijs verspreid over een breedte van bijna vier voetbalvelden. In de lokale taal betekent Thi Lo waterval en Su betekent luid. Dit is te wijten aan de grootte en de intense waterstroom. Het water, afkomstig uit Huai Klo Tho, een bergbeek gelegen meer dan 400 meter boven zeeniveau, wordt verdeeld in verschillende “niveaus” en komt beneden uit in het bos. Niet zomaar een bos, maar een van de meest prachtige en ongerepte bladverliezende wouden Zuidoost-Azië.


De waterval is een natuurlijke parel, gelegen in een ongerept heiligdom met altijd groene bossen van hardhout, teak en bamboe, vol met orchideeën, wilde bloemen en varens. Ook vind je er talrijke soorten vlinders en vogels, zoals de zeldzame en kleurrijke neushoornvogel. De waterval verbindt twee beschermde gebieden en twee nationale parken, Thung Yai Naresuan Reserve en Huay Kha Keang Reserve, en Khlong Lan National Park en Mae Wong National Park, waarmee een van Thailand’s grootste wildlife refuges gevormd wordt in een van de weinige oerbossen (primary forest) van Zuidoost-Azië.

Lose Yourself in a World of Falling Water
Thi Lo Su is uniek vanwege zijn meerdere niveaus. In de lagere “etages” worden kristalheldere baden gevormd. Onweerstaanbaar als je zin hebt in een verfrissende duik. Een dagje ‘chillen’ in het schone en koele water, met de rustgevende geluiden van de waterval op de achtergrond, in misschien wel het mooiste decor voor een zwembad dat je ooit hebt ervaren. Na het zwemmen kan je wat gaan hiken, of de grot, verscholen achter de waterval, ontdekken.

Thi Lo Su Waterfall

Namtok Thi Lo Su bezoeken?
Om de schitterende natuur bij Umphang (met onder andere de indrukwekkende Thi Lo Su waterval) te bereiken, moet je via Mae Sot reizen. Mae Sot ligt in het westen van Thailand, 400 km ten noordwesten van Bangkok en 350 km ten zuidwesten van Chiang Mai. Het ligt 80 km ten westen van Tak, de provinciehoofdstad. Nok Air heeft vluchten vanaf Bangkok (het oude vliegveld in Don Mueang) naar Mae Sot. De mooiste route om vanuit Chiang Mai naar Mae Sot te rijden is via Mae Sariang door afgelegen heuvellandschap. Highway 12 tussen Mae Sot en Tak is een van de gevaarlijkste wegen van Thailand. Voor een groot deel vierbaans, soms opeens driebaans of tweebaans. Sommige stukken zijn steiler dan ze lijken, heel wat bochten scherper dan je denkt. Veel verkeer rijdt er harder dan goed is, terwijl vrachtwagens in slakkentempo de hellingen op kruipen. In het hoog gelegen middenstuk van het traject regent het veel en is de weg bijna voortdurend nat en spekglad. Op sommige kaarten staat weliswaar een weg aangegeven die Kamphaeng Phet direct met Umphang zou verbinden, maar deze loopt 40 km vóór Umphang dood in de wildernis.

Het duurt dus wel een tijdje en het vergt wat inspanning om deze verbazingwekkende oase te bereiken, maar dat maakt het avontuur alleen maar specialer. Het is een prachtige dagtrip vanaf Mae Sot, maar overweeg zeker om een nachtje bij de waterval te kamperen. Een van noord naar zuid lopende bergketen scheidt Mae Sot en omgeving van het oostelijk deel van de provincie Tak. In deze bergen liggen prachtige natuurgebieden, zoals het Taksin Maharat nationaal park (50 km ten oosten van Mae Sot), het Nam Tok Pha Charoen nationaal park (40 km ten zuiden) en het Khun Phawa nationaal park (50 km ten noordoosten).

De beste tijd om te gaan is natuurlijk wanneer de waterval op zijn mooist is, en dat is tijdens het regenseizoen van juni tot november. De weg die naar het gebied leidt kan op dit moment echter vanwege veiligheidsredenen worden gesloten, zodat de kans bestaat dat je een heel stuk zal moeten hiken. De meeste toeristen bezoeken Thi Lo Su in december en januari, wanneer het waterniveau nog steeds vrij hoog is en de belangrijkste weg die naar de waterval leidt open is voor het publiek. Wel worden alleen 4W-drives aanbevolen op het steile en gladde, maar ongelooflijk mooie pad. Een alternatieve manier om de waterval te bereiken is door te raften, stroomafwaarts langs een rustig (beginnend) traject van de Klong rivier: The True Spirit of Adventure!

Raften Thailand

Dus als je naar het mooie noorden van Thailand gaat, en op zoek bent naar een outdooravontuur buiten de gebaande paden, als je houdt van natuur en een prachtige omgeving, dan zijn Umphang Wildlife Reserve en Namtok Thi Lo Su een must!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>